Temat: Badania nt. nostalgii

Artykuł ze strony gównej bardzo mnie zainteresował aczkolwiek ja osobiście zupełnie się nie zgadzam z jego treścią.Ja od jakiegos czasu odczuwam nostalgie za młodzieńczymi latami- do tego nie wiadomo czym wywołaną...ale to jest bardzo bezproduktywne, tym bardziej, ze nie mam kontaktu z osbami, które mnie ówczas otaczały...do tego mam wrażenie jakbym chciała od nowa przeżyć te lata po to by uniknąc błędów popełnionych w przeszłości...a jak wiadomo replay czy powrót do przeszłości nie jest mozliwy...
Myślę, że jesli samotna osoba odczuwa nostalgię za przeszłością, nie jest to konstruktywne bo w niczym  nie pomaga jej to kształtowac terażniejszość.

Odp: Badania nt. nostalgii

Moim zdaniem nostalgia - jako konstrukt teoretyczny (w artykule jest podana definicja zalozona przez autorow) - może, jak najbardziej, wspomagać poczucie koherencji i szeroko rozumianego dobrostanu. Myślę jednak, i tu skłaniam sie ku Tobie, myszkameister, że ludzie mogą pod pojeciem nostalgii rozumieć różne stany swojego ducha i niekoniecznie musi ich to wzmacniać. I tu kłania się znany wszystkim psychologom banał: 'ludzie są różni i różnie rozumieją różne pojęcia' ; ) ale badania są jak najbardziej ciekawe, kontrowersyjne i - kto wie - może warto by było zapytać samych autorów lub poczytać o nich coś wiecej?

3

Dla mnie jednak tezy postawione przez badaczy o tyle mają znaczenie o ile sprawdzają się w codziennym życiu.  W moim przypadku akurat powyższa teza absoutnie się nie sprawdza.
A może ktoś coś powiedzieć na swoim przykładzie lub kogos znajomego? Wydaje mi się, że czasami bywa tak, że wyniki badań sobie, a życie sobie albo może badacze czasem po prostu bardzo chcą uzyskać jakiś wynik i dlatego to się im sprawdza? Nie wiem...

4

myszkameister, a skąd wniosek, że w realnym życiu się nie sprawdza? Badania naukowe nie są oderwane od codziennego życia i ich celem jest pomoc w zrozumieniu codzienności.
Argument, że coś nie jest prawdziwe, bo nie zgadza się z moimi doświadczeniami jest jałowy i niemerytoryczny, ponieważ nie uwzględnia praw wnioskowania statystycznego i metodologii, która daleka jest od idiografii i studium przypadku.

5

Przepraszam Cię, ale ja tu własnie nie mówię o "studium przypadku" tylko o własnych doświadczeniach. Myślę, że nikt nie lubi być nazywany przypadkiem. Nie chcę się też wdawać w dyskusję nad jakością tego (czy innego) artykułu na podstawie jakiś badań. Myślę, że to można pozostawić teoretykom. Ja na jego podstawie dzielę się własnymi przeżyciami i jestem ciekawa doświadczeń innych osób, doświadczeń w sensie życiowym, a nie naukowym - choćby te badania nie wiem jak merytoryczne i miarodajne nie były. Obchodzi mnie to o tyle, o ile współgra z rzeczywistością - właśnie dlatego, że ta rzeczywistość jest moim udziałem.

6

A czy te badania są przeprowadzane wg Ciebie w innej rzeczywistości?
Natomiast na tym forum nie dzielimy się swoimi odczuciami. To nie jest psychoforum a miejsce wymiany poglądów i dyskusji pomiędzy psychologami społecznymi. Nie rozmawiamy tu o swoich odczuciach i wrażeniach.

Polski Portal Psychologii Biznesu - naukowa psychologia w praktyce biznesowej i ekonomii.
Grupa Trenerska Skills Designers - szkolenia na najwyższym poziomie!

8

ale jak sama przyznalas, nostalgia ma swoja pozytywna strone i tak jak piszesz to'nadmierna nostalgia' moze powodowac pewnego rodzaju marazm zyciowy. a jesli dyskusja naukowa nie jest tym, na czym Ci tutaj zalezy mozemy przeciez odniesc to wszystko do stwierdzenia 'wszystko w nadmiarze szkodzi'...

10