Temat: Praca psychologa w rzeczywistości
Witajcie drodzy uczestnicy Forum,
Śledząc tematy poruszane na forum widzę, że dotykamy bardzo różnych zagadnień. Wydaje mi się, iż warto poruszyć następujący, będący w moim odczuciu niezwykle ważnym. Może zainteresowałaby Was wymiana refleksji dotyczących kondycji i warunków pracy psychologa na rynku polskim. Pokrótce rozwijając tę szeroką treściowo propozycję chcę poruszyć kwestie:
1. potrzeby odpowiedniego godziwego wynagradzania psychologów (mam tu na myśli kwestię znaczącego opadania motywacji do pracy i rezygnowania z pracy w zawodzie po studiach psychologicznych)
2. trudność realizowania w pracy zawodowej szerokich możliwości pomocy psychologicznej (np. limity do wyrobienia w przychodni, mała świadomość społeczeństwa, że mogą znaleźć pomoc u psychologa - w związku z tym mały "popyt").
3. zmęczony psycholog z kilkoma etatami, nieustannymi kursami,..
W efekcie czego zamiast mieć możliwość realizować się zawodowo, spełniać się w niej...wiele osób ma bardzo ciekawe hobby..
Na Forum chętnie zabierają głos zarówno studenci-przed rozpoczęciem drogi zawodowej, jak i wykonujący pracę psychologa zawodowo. W związku z tym sądzę, że wymiana refleksji na ten temat między tymi grupami mogłaby być ciekawą wymianą doświadczeń, cennym źródłem wiedzy dla kandydatów na studia, ale i rozpoczynających pracę, czy wreszcie samych pracujących psychologów. Nie stawiam konkretnego pytania, a raczej otwieram pole do dyskusji ten temat sygnalizując na wstępie pewne zagadnienia liczą, że nadam mu w trakcie dyskusji kierunek. Kondycja naszej polskiej psychologii aktualnie jest jakaś -daleka od wyobrażeń ideału tego jakbyśmy chcieli jej możliwości realizować w społeczeństwie - ale i daleka od publikacji np. z USA.
Zapraszam zatem serdecznie do wymiany poglądów, refleksji na ten wstępnie zasygnalizowany temat wiedząc, że dotyczy on wielu osób, warto więc w szerokim gronie go omówić.