1

Temat: Wpływ atrakcyjności fizycznej na chęć udzielenia pomocy

Witam serdecznie. Przeprowadzam badanie na powyższy temat i jestem w trakcie tworzenia raportu badawczego. Chciałabym prosić o jakieś cenne wskazówki i fajne pomysły.
Badanie wygladało tak, że osoba - mężczyzna raz ubrany w garnitur a raz w dres - podchodził do jakiejś osoby i prosił o odpowiedź na dwa pytania dotyczące centrów handlowych (kiedy się wybiera dana osoby do centrum i czy ma jakieś ulubione). Wskaźnikiem udzielenia pomocy była właśnie odpowiedź na powyższe pytania. Oczywiście w warunku pierwszym więcej osób udzieliło odpowiedzi, więc hipoteza została potwierdzona.

P.S. Jeżeli jest ktoś, kto się dobrze orientuje w raporcie badawczym i miałby chwilę na niego rzucić okiem i wskazać błędy to byłabym ogromnie wdzięczna. Dziękuję i pozdrawiam. Bywajcie

Odp: Wpływ atrakcyjności fizycznej na chęć udzielenia pomocy

Szanowna Koleżanko, jeśli chcesz otrzymać jakieś opienie o swoim badaniu to musisz napisać coś więcej lub wrzucić tutaj treść tego raportu (jeśli byłby niezły to można pomyśleć o opublikowaniu go na łamach portalu wink). To, co napisałaś niewiele daje możliwości do oceny. Pojawiają się jedynie pytania. Postaraj się nam zatem podać więcej szczegółów.

Polski Portal Psychologii Biznesu - naukowa psychologia w praktyce biznesowej i ekonomii.
Grupa Trenerska Skills Designers - szkolenia na najwyższym poziomie!

3

Dość oryginalny sposób mierzenia chęci do udzielenia pomocy i choć metodologicznie wydaje się on bardzo poprawny (a tego typu badań była cała masa), to spełnienie łatwej prośby nie powinno tutaj powodować zbyt dużej wariancji. Ostatecznie taką prośbę jesteśmy w stanie spełnić niemal bezwarunkowo, stąd ciekawią mnie wyniki Twojego badania.
To, za co należy Ci się kilka ciepłych słów, to forma badania - nie kwestionariuszowe, mierzące konkretne zachowania oraz rodzaj eksperymentu, który dażę największym zaufaniem - tzw. eksperyment naturalny lub terenowy.

Dokladny opis procedury wraz z uzyskanymi wynikami - to jest to, czego potrzeba, aby lepiej ocenić to badanie i jego efekty. Mam nadzieję, że podasz nam te informacje.

Polski Portal Psychologii Biznesu - naukowa psychologia w praktyce biznesowej i ekonomii.

5

Nareszcie się zebrałam do komentowania smile WITAM WSZYSTKICH

Z racji studiowania siedzę ostatnio głęboko w badaniach, eksperymentach terenowych i raportach - własnych i dziesiątek znajomych z roku. Twojego raportu Agrestko nie widziałam, ale już po tym co napisałaś, mogę powiedzieć jedno.
Wyrażam dużą krytykę dla sposobu OPERACJONALIZACJI (operacyjnych definicji pojęć użytych w badaniu). Po pierwsze - czy "atrakcyjność fizyczną" można definiować przez sposób ubrania? Widziałam wielu nieatrakcyjnych mężczyzn w garniturach i jestem przekonana, że istnieje masa osób, dla których porządny dres jest szalenie atrakcyjny.  Garnitur raczej jest rekwizytem osoby posiadającej autorytet lub eleganckiej. Pytam więc czy nie zbadałyście raczej wpływu "ubioru osoby zaczepiającej, indagującej"? Po drugie - czy wzięcie udziału w rozmowie o sklepie jest rzeczywiście "chęcią udzielenia pomocy"? Myślę, że to byłaby bardziej "uległość".

Miłej "krytycznej weryfikacji" badanka wink
...a wszystko dla Nauki  :mrgreen:  pa

he mind is like a parachute -
<br />- if you'll keep it open, it will keep you safe...

6

Witam i bardzo dziekuję za uwagi. Wszystkie są dla mnie cenne. Dziś umieszczę raport i jeśli jest taka możliwość to poproszę o jakieś zastrzeżenia lub pochwały smile Przepraszam, że dopiero teraz, ale nie miałam możliwości umieszczenia tego wcześniej. Dzięki jeszcze raz i pozdrawiam.

7

8

Błędnie utożsamiasz pojecia "atrakcyjnośc fizyczna" i "atrakcyjny ubiór". Poza tym, cytujesz psychologów tak, jakby musieli być mężczyznami (a na ogół ci, na któych się powołujesz - nie są mężczyznami).
Policz też jakiś chi kwadrat, żeby można było mówić, że te proporcje się naprawdę różnią.
W opisie procedury brak podstawowej informacji: czy w obu grupach był ten sam mężczyzna? Inne ważne kwestie: czy znał hipotezę? Czy był wytrenowany, by zawsze, bez względu na warunki, zachowywac się analogicznie?
Jaka była procedura doboru do eksperymentu (np. co 5-y samotny dorosły?), czy kontrolowano ubiór osób badanych (np. badany ubrany w dres mógłby pozytywniej reagowac na eksperymentatora-dresa).

9

Skoro to Wasz pierwszy raport to liczenie jakiś zaawansowanych statystyk chyba faktycznie nie jest konieczne. Na tym etapie studiów pewnych zagadnień z metodologii pewno jeszcze nie przerabialiście. Zgadzam się jednak z Jurkiem co do uwag związanych z opisem doboru grupy badawczej. Samą procedurę też przydałoby się szerzej omówić, bo to, co tutaj umieściłaś to stanowczo zbyt mało.

11

Po pierwsze - za mała próba, ciężko jest generalizować wnioski nawet w odniesieniu do społeczności lokalnej.
Po drugie - (o czym również wspominasz w dyskusji) nie uwzględniono roli kobiet - nie manipulowano zatem prostą zmienną jaką się w większości badań łątwo kontroluje - płcią badanych ( w tym przypadku jej relacją wobec płci eksperymentatora, co może mieć kluczowe znaczenie i mieć poparcie np. w teoriach socjobiologicznych).
Po trzecie - myślę, że powinnaś była zrobić jeszcze jedną grupę, złożoną z osób ubranych w sposób, który przez większość oceniony mógłby być jako "neutralny" - tj. ani atrakcyjnie, ani nieatakcyjnie. Wcześniej oczywiście należałoby zrobić pilotaz i sprawdzić czy ów ubiór tak właśnie jest postrzegany - nie rozumiem dlaczego teraz taki pilotaż nie miał miejsca w stosunku do grupy osób ubranych nieatrakcyjnie - o ile ubrani atrakcyjnie nie budzą wątpliwości, o tyle drugi warunek - może je budzić. Wracając jednak do tego warunku - powstałoby porównanie pośrednie, kontrolne i pokazujące większą wariancję, a co za tym idzie -> wiekszą trafność lub jej brak, zakładanej przez was hipotezy.
Po trzecie - być może nie znacie statystyk zaawansowanych, ale Mode, Mediane i Średnią chyba na SWPSie na Pracach EMpirycznych  I uczą? Choć a przypadku zmiennych nominalnych może nie da się ich przedstawić, a jak rozumiem na takich się opieraliście w badaniu, jeśli jednak nie, to zliczenie tych prostych statystyk nie powinno stanowić problemu.
Po czwarte - dobrze sformułowana hipoteza, pomimo że w całej pracy odnosisz sie do atrakcyjności fizycznej, to jednak hipoteze postawiłaś właściwą.

12

13

14

Zapewne masz na myśli doktorantkę, a nie magistrantkę. Biorąc pod uwagę, że jest to pierwszy semestr, to może rzeczywiście nasza krytyka jest zbyt rygorystyczna jak na Twoje dotychczasowe doświadczenia badawcze, no ale miejmy nadzieję, że się przyczyni do projektowania lepszych projektów, kiedy już będziesz miała większe doświadczenie.

15

Nie, nie. To jest magistrantka. Właśnie w tym rzecz. Pozdrawiam

16

Co prawda teraz odbiegniemy od głównego wątku, ale sprawa jest dość intrygująca jeśli Agrestka miałaby rację...Czy zetknął się ktoś z tym, że magistrantka - czyli studentka 5 roku, będąca w trakcie pisania pracy magisterskiej była dydaktykiem?
Z tego co mi wiadomo, to dydaktykami na uczelniach moga być jedynie osoby posiadające tytuł magistra albo takie, które robią doktoraty - doktoranci, lub doktorowie, profesorowie.

17

Jeśli ta osoba ma wyższe wykształcenie związane z inną dziedziną - to spotkałam się z czymś takim. Może kończy drugi kierunek, a jest po pedagogice, albo socjologii albo czymś tam. Na temat poziomu dydaktyki w Polsce moglibyśmy rozmawiać w innym temacie, ale... to jest temat rzeka.

A nawiązując do tematu tutaj dyskutowanego - cieszę się, że są tacy studenci którzy rozmyślają nad tym co piszą, którzy proszą o opinię i radę. Dla części z nich jest to "tylko" projekt na zaliczenie, tak jakby nie brali pod uwagę, że w życiu zawodowym takich projektów może im się przytrafić mnóstwo. Niestety nie miałam czasu włączyć się w dyskusję, ale pozdrawiam.

A tak w ogóle to lubię agrest wink Czy to jest wpływ nicka na stronniczość w opinii...? wink żartuję

18

Myślę, że - jak sugeruje Joanna - warto porozmawiać na temat dydaktyki w Polsce w innym temacie. Co wy na to?
Post Agrestu jest -moim zdaniem- niepokojący. Zauważcie: druga połowa maja, a oni mieli tylko 5 zajęć i w dodatku z magistrantką. (To, że magistrantka jest magistrem z innej dziedziny, to tylko odważna hipoteza Joanny).

20

Witam, przeprowadzam podobne badanie i widzę, że popełniłam ten sam błąd co Agrest, mianowicie pomyliłam "atrakcyjnosc fizyczną" z "atrakcyjnym ubiorem".
Jeśli to możliwe to proszę o jakieś pomysły (pomoc) dotyczące informacji atrakcyjnego ubioru, który ma wplyw na spełnienie prośby. Będę wdzięczna wink Pozdrawiam.

21

Jako amator mogę tylko rozpatrywać problem zwykłym logicznym myśleniem. Zawsze może to pomóc sformuować tezy do badań.

Myślę, że ludzie rozpatrują wiarygodność osoby, która potrzebuje pomocy. Wiarygodny ubiór to ubiór schludny, nie odstający od norm (nie ekstrawagancki), a zarazem zbieżny z celem pomocy (żebrak w ubiorze żebraka, a nie w garniturze). Poza tym ludzie częściej udzielają pomocy potrzebującym, czyli ubranym "gorzej" od siebie samych. Osoba lepiej usytuowana nie potrzebuje pomocy - myślą. Ostatnim aspektem, który mi się nasunął na myśl to ubiór podkreślający atrakcyjność fizyczną. I tutaj sytuacja jest podobna do badanej atrakcyjności fizycznej.

22

Nie no kolego, bez takich niedorzeczności proszę....atrakcyjność fizyczna zwiększa uległość badanych, Ty z kolei nakreśliłeś sytuację, jakby było zupełnie odwrotnie....uważne czytanie tego wątku spowodowałoby, że nie wysnułbyś tego typu wniosków.

23

Pierwszy raz wspominając o osobach wyżej usytuowanych, miałem na myśli pomoc socjalną. Później pisząc o atrakcyjności fizycznej poparłem wcześniej wysnutą tezę. Jeśli w czymś się myliłem, to tylko w tym pierwszym. Przecież wyraźnie dałem do zrozumienia, że osobie ładnej chętniej ktoś pomoże niż osobie budzącej np. obrzydzenie.

Możliwe, że się mylę. Swoje wnioskowanie opieram na obserwacjach i empirycznych "badaniach". Zresztą trzeba jasno określić, czy ma to być pomoc, która jest obojętna innym (wskazanie drogi), czy pomoc działająca na uczucia (np. na współczucie: podarowanie drobnych żebrakowi).