Temat: Inteligencja emocjonalna

Witam!

Mam pytanko: czy ktoś na forum interesuje się inteligencją emocjonalną i może polecić mi książki, materiały, artykuły, badania itd. związane z tym zagadnieniem?Najprawdopodobniej będę pisać pracę magisterską na ten temat.

Dziękuję z góry za wszelkie informacje. Pozdrawiam :-)

Odp: Inteligencja emocjonalna

Polski Portal Psychologii Biznesu - naukowa psychologia w praktyce biznesowej i ekonomii.
Grupa Trenerska Skills Designers - szkolenia na najwyższym poziomie!

3

Dziękuję bardzo za pomoc , Golemana właśnie kupuję , a w internecie też poszperam.
Pozdrawiam :-)

Nie ma za co. A masz już jakąś wizję tego, w jaki sposób chciałabyś "ugryźć" ten temat? W odniesieniu do jakich zmiennych chciałabyś IE badać?

Polski Portal Psychologii Biznesu - naukowa psychologia w praktyce biznesowej i ekonomii.

5

Jestem właśnie w trakcie czytania Golemana, zakupiłam wczoraj i książka bardzo mnie wciągnęła. Jeżeli chodzi o temat mojej pracy to myślałam nad czymś w tym stylu: Wpływ inteligencji emocjonalnej na sukces zawodowy i materialny lub inteligencja emocjonalna w zarządzaniu i kontaktach biznesowych. Jestem szczerze mówiąc trochę zagubiona na razie, więc wszelkie sugestie i rady są mile widziane .
z góry dzięki

O! To już bardziej szczególowe ujęcie tematu. Wydaje mi się, że były już prowadzone badania wiążące IE ze sferą funkcjonowania zawodowego, ale nie znam konkretnych namiarów.

A jaką grupę chciałabyś przebadać? Menadżerów? Pracowników szeregowych?

Zastanawiam się też nad tym sukcesem. Chcesz to badać poprzez mierzenie obiektywnych danych (np. średnie zarobki, zajmowane stanowisko itp.) czy też oprzeć się na subiektywnym poczuciu sukcesu i odczuwanej jakości życia?

Ciekawy temat.

7

No właśnie z tą grupą badawczą to moze być problem, myślałam o managerach w firmie w której pracuję, ale nie ma ich aż tak wielu albo dotrzeć do Prezesów przedsiębiorst ( tylko jak ? ). Jeżeli chodzi o sukces, to raczej skupię się na obiektywnych danych ( typu: zajmowane stanowisko , zarobki).Musze jeszcze przemyśleć czym bede badać, wiem że jest kwestionariusz IE Mayera i Soloveya.

8

Najlepszym Kwestionariuszem jest MSCEIT (Mayer Solovey Caruso Emotional Intelligence Test). Odradzam korzystanie z Inte bazującego na samoopisach wyłącznie. Polecam również oryginalną pracę twórców Inteligencji emocjonalnej - Mayera, Soloveya i wspomnianego również wcześniej Caruso.

9

Hej :-)
Dzięki za informację i porady.
Obawiam się jednak ,że MSCEIT nie ma jeszcze adaptacji polskiej  ( przeszukałam internet i strony zagraniczne również) , więc pewnie zostanie mi INTE.
pozdrawiam