Temat: Pomoc psychologiczna on-line

Celem tego tematu nie jest dokonanie oceny konkretnego portalu czy przekazanie informacji o istnieniu jakiejś witryny z ciekawymi materiałami o psychologii. Chciałbym, abyśmy zastanowili się nad pomocą psychologiczną on-line, która zyskuje coraz większe uznanie, ale budzi jednocześnie sporo kontrowersji. Zdecydowanym zwolennikiem i orendownikiem tej metody pracy w Polsce jest prof. Bassam Aouil z Instytutu Psychologii Uniwersytetu Bydgoskiego. Popełnił nawet na ten temat książkę, która niedawno trafiła do księgarni. Chciałbym, abyśmy w tym wątku poruszyli temat skuteczności, etyki i metod stosowanych w ramach rozwijającej się "pomocy psychologicznej on-line". Jakie jest Wasze zdanie na ten temat? Czy słyszeliście coś o tej formie usług?

Ja mam tutaj mieszane uczucia. Z jednej bowiem strony dostrzegam możliwości idące za wprowadzeniem takiej metody pracy, np. ułatwienie niektórym osobom dostępu do pomocy psychologicznej. Z drugiej natomiast, wydaje mi się, że taka forma pracy posiada swoje istotne ograniczenia, które kazałyby się zastanawiać nad zakresem takich usług.

Polski Portal Psychologii Biznesu - naukowa psychologia w praktyce biznesowej i ekonomii.
Grupa Trenerska Skills Designers - szkolenia na najwyższym poziomie!

2

Odp: Pomoc psychologiczna on-line

Polski Portal Psychologii Biznesu - naukowa psychologia w praktyce biznesowej i ekonomii.

4

Zajrzę tam smile

5

Ankietę wypełniłam. Robiąc to utwierdziłam się w przekonaniu, że pomoc on-line mogłaby być  nawet dobrą metodą pracy z osobą nieśmiałą, czy w zakresie poradnictwa. Jednak nie wszystko da sią "załatwić" on line.
Osobiście przykładam dużą wagę do komunikacji niewerbalnej ludzi i kontaktu wzrokowego. Szczerze mówiąc zazdroszczę kompetencji osobom (jeśli takie są) które wyśmienicie pomagają on-line

6

No tak z telefonem było podobnie na początku, też ludzie nie wiedzieli ile i co można.

Jak widać do psychologa też nie dzwoni sie lecz idzie. A linie zaufania oraz telefony pomocy istnieją. Wszystko wymaga, czasu i wypróbowania. Internet to młoda rzecz.

Nie da sie nią załatwić wszystkiego, niestety filmy SF gdzie człowiek w sieci potrafi wszystko tak jak normalnie to jednak bajka. To sie różni, jeżeli będzie sie pamiętać o tych różnicach to myślę że pomoc on-line będzie funkcjonować poprawnie.

Niestety są też i zagrożenia związane z nieuczciwością i brakiem rzetelności. Telefony łatwo kontrolować sieć już nie tak łatwo. Myślę że powinien być tutaj jakiś dozór. Samowolka w tej kwestii była by zgubą tego pomysłu.

-----
Post napisany przy pomocy edytora OpenOffice'a wszelkie błędy proszę zgłaszać mejlowo bądź na stronie twórców oprogramowania.

8

Również osoba potrzebująca pomocy nie do końca wie (albo nie wierzy) czasami do kogo się konkretnie dodzwoniła albo kto "ją czyta". Miałam kiedyś taką sytuację, że mężczyzna dzwoniący na tzw. niebieską linię przy której swego czasu dyżurowałam rozpoczął rozmowę od prób przekonania się czy na pewno jestem osobą kompetentną do tego aby mu pomóc. Zarzucił mi że mam "zbyt młody głos" do tego typu rozmów i że może ja jestem "jakąś praktykantką"... Przekonywał, że przemoc domowa wobec mężczyzny  to na tyle złożony i mało omawiany problem że on nie wie czy z taką młodą osobą jak ja powinien o tym rozmawiać   :neutral:

9

No tak wyobraźmy sobie teraz kogoś kto potrafi przekonywać ludzi oraz portal pomocy psychologicznej on-line na załóżmy ruskim serwerze do którego polskie władze nie mają nic do gadanie, zakłada sobie własny folwark, każąc płacić za domniemane leczenie. Bądź robiąc wodę z mózgu ludziom, którzy szukają pomocy.

Kolejny aspekt, który trzeba wypróbować oraz wyjaśnić.
Jak się idzie do psychologa normalnie to zawsze można go jakoś sprawdzić, a tutaj, no przykro mi ktoś bez wiedzy i zacięcia informatycznego nie sprawdzi sobie kto założył taki a taki portal. A bądźmy poważni. Kto z ludzi szukających pomocy zwłaszcza chcących pozostać anonimowym, będzie to sprawdzał?

To położy autorytet całego tego pomysłu. Parę takich portali na świecie no i mamy internetowe odkrycie Nobla, dynamit który miał pomagać niszczy.

Pamiętajmy, że mówiąc o internecie nie można mówić w skali regionalnej czy krajowej, to nie ten kaliber i używając pojęcia sieć, internet mamy na myśli cały glob. To nie sprawa Polaków czy Amerykanów, to sprawa całego świata informatycznego.

Jest potrzebne połączenie sił tutaj, zarówno informatycznych jak i psychologicznych. Przykro mi, na własną rękę oraz i samemu można jedynie zaszkodzić niż pomóc rozwojowi tego typu usług/pomocy.

To podobnie jest jak z niebieską linią lecz na większą skalę. Przecież takiej linii nikt niepożądany nie założy. To jest sprawdzane dokładnie kto i jak wykorzystuje coś takiego.

Jeżeli nie będzie tego w sieci to wszystko sie sypnie.

A co do historii, troszkę śmieszna, chodź mogąca trochę nauczyć, nie tylko w odniesieniu do tematu tego tematu.

Niech admin ma na uwadze, że zaś sprawdzam pisownię bo zaraz jak nie rypnę przy klawiszach to będzie cud.

10

12

13

O nie! Badania z użyciem bodźców podprogowych...wiedziałem, że ten temat kiedyś do mnie wróci. :roll: Dobra Hypnos, będzie trzeba sobie widzę osobno o sygnałach podprogowych podyskutować.

MuadPIT, chętnie będę kontynuował dyskusję w zakresie tych czterech wymiarów, ale dokładnej riposty możesz spodziewać się dopiero później. Chciałbym się do niej odpowiednio przygotować.

P.S. Hypnos, cieszę się, że wróciłeś. Niby to niewiele czasu, ale w kilku wątkach odczułem Twoją nieobecność.

15

16

Zdecydowanie się nie zgodzę, że odbiegłem od tematu. Powiązanie emocji z kanałem niewerbalnym był celowym zabiegiem, który miał uzasadnić nieodwołalność kanału niewerbalnego - słabą kontrolę sygnałów niewerbalnych przez człowieka. Nad tym co mówimy, mamy o wiele większy wpływ (co nie oznacza, iż twierdze że nad słowami mamy pełną kontrolę). Jeśli zatem kanał niewerbalny podlega tak słabej kontroli, to jest rzeczą oczywistą, że umożliwia to nam posiadanie większego zaufania do sygnałów zeń płynących.
CO do epopei, to ja sobie nie wyobrażam jedzenia w restauracji mlaskając - jak to się ma do poruszanego tu tematu? Tak samo, jak epopeja do chrząknięć - pomyłka kontekstów.
Nie jest możliwe napisanie epopei przy użyciu mrugnięć czy czknięć, bo to już nie byłaby epopeja choćby z czysto definicyjnego (słownikowego) punktu widzenia. Rozumiem, że w tej sentencji chciałeś jednak podkreślić wagę słów - z czym zgodze się w pełni, że dzięki nim jesteśmy tu, gdzie jesteśmy jako cywilizacja, natomiast to nie oznacza, że są one aż tak ważne w procesie terapii jak pozostałe kanały (choć nie twierdze, że ważne nie są).
Wreszcie kompletnie się nie zgodzę z TObą jeśli chodzi o to, że przy odrobinie wysiłku jesteśmy w stanie opisać nasz stan emocjonalny. Owszem wydaje nam się często, że tak właśnie jest, ale wystarczy spojrzeć na badania Schachtera i Singera albo Wilsona, żeby się przekonać, że ludzie często podejmują się fałszywego racjonalizowania swoich decyzji, próbując je zrozumieć po fakcie, a w przypadku emocji, mogą totalnie nie trafnie identyfikować ich źródła pobudzenia.

17

Ja uważam, że to bardzo dobry pomysł z możliwością uzyskania porady przez Internet. Wielu ludzi może obawiać się wizyty u psychologa lub wydaje im się, że ich problem nie jest wielki. Wszelkie wątpliwości mogą wtedy rozwiać za pośrednictwem Internetu, a jeśli okaże się, że potrzebują pomocy to pewnie będą bliżsi podjecia decyzji o kontakcie z psychologiem "na żywo", mając wcześniej kontakt przez Internet. Niektore poradnie oferują mozliwość uzyskania porady przez internet.

18

20

Cieszę się, że do grona dyskutantów w tym wątku dołączył prof. Bassam Aouil. Panie Profesorze, co sądzi Pan na temat ograniczeń tej formy niesienia pomocy, o których mowa była wcześniej w tym wątku?

22

Witajcie:)

Jeżeli mam mówić o ograniczeniach w procesie udzielania pomocy psychologicznej to generalnie można powiedzieć, że są i to nie zaleznie od jej formy ( posrednia czy tez bezposrednia).
Jednak efekt, persepktywa i nieograniczone możliwości Pomocy Psychologicznej Online są na tyle duże, że w porównianiu z tradycyjnymi formami ma dużą przewagę: komfort, pokonanie barier mentalnościowych i fizycznych, koszt i poczucie bezpieczeństawa.     
Z pewnością są różne ograniczenia dotyczące stosowania pomocy psychologicznej Online i to zarówno ze względu na charakter problemu klienta, jak i na jego możliwości psychofizyczne..nie mówiąc, że również ze względu na inne aspekty techniczne i technologiczne. Ale w świetle obecnych rozwiązań w technologii informacyjnej tych utrudnień coraz mniej.
W aktualnej książce, jak i w poprzednej, cały czas zwracam uwagę na te ograniczenia, ale przede wszystkim z perspektywy konieczności udoskonalenia warsztatu udzielania pomocy psychologicznej Online.

Przypominam zainteresowanym, że w dziale Wywiady znajdziecie zapis mojej rozmowy z prof. Aouilem na ten temat.  ;D