Temat: Pomoc psychologiczna on-line
Celem tego tematu nie jest dokonanie oceny konkretnego portalu czy przekazanie informacji o istnieniu jakiejś witryny z ciekawymi materiałami o psychologii. Chciałbym, abyśmy zastanowili się nad pomocą psychologiczną on-line, która zyskuje coraz większe uznanie, ale budzi jednocześnie sporo kontrowersji. Zdecydowanym zwolennikiem i orendownikiem tej metody pracy w Polsce jest prof. Bassam Aouil z Instytutu Psychologii Uniwersytetu Bydgoskiego. Popełnił nawet na ten temat książkę, która niedawno trafiła do księgarni. Chciałbym, abyśmy w tym wątku poruszyli temat skuteczności, etyki i metod stosowanych w ramach rozwijającej się "pomocy psychologicznej on-line". Jakie jest Wasze zdanie na ten temat? Czy słyszeliście coś o tej formie usług?
Ja mam tutaj mieszane uczucia. Z jednej bowiem strony dostrzegam możliwości idące za wprowadzeniem takiej metody pracy, np. ułatwienie niektórym osobom dostępu do pomocy psychologicznej. Z drugiej natomiast, wydaje mi się, że taka forma pracy posiada swoje istotne ograniczenia, które kazałyby się zastanawiać nad zakresem takich usług.
Grupa Trenerska Skills Designers - szkolenia na najwyższym poziomie!