1

Temat: Czasopisma psychologiczne - Wasze opinie

Jakie czasopisma byście polecali? Ja czytałam pismo " Charaktery", ale nie jest ono zbyt ciekawe, przynajnmiej dla mnie, bo nie wiem jaka jest opinia innych.

Odp: Czasopisma psychologiczne - Wasze opinie

"Charaktery" są niestety właściwie jedynym ogólnie dostpnym czasopismem psychologicznym. Trudno jest zatem coś innego polecić, jeśli nie uwzględni się czasopism akademickich, ktore z kolei czytelnikwi-nie-psychologowi zbyt wiele radości nie dadzą.

Może jednak podzielisz się z nami swoimi oczekiwaniami wobec takich czasopism? Jaka problematyka by Cię konkretnie interesowała?

Polski Portal Psychologii Biznesu - naukowa psychologia w praktyce biznesowej i ekonomii.
Grupa Trenerska Skills Designers - szkolenia na najwyższym poziomie!

3

4

Zgadzam się z wypowiedizą Pawła. Pismo powinno być zrozumiałe dla wszystkich. Oprócz czasopisma są również książki w których jest więcej wyjaśnione. Przeczytałam już trochę książek z tej dziedziny i wiem, że tak jest.
A czy ktoś na tym forum jest studentem psychologii, albo już ma zawód psychologa?

5

Może to i prawda, że pismo powinno być zrozumiałe dla wszystkich, ale problem jest nieco bardziej złożony.

Przede wszystkim dlatego, że każdy artykuł dotyczy psychologii - a jak wiadomo każdy paradygmat charakteryzuje się określonym językiem, zwrotami, słownictwem - nie można mówić tego innymi słowami.

Co do dostępności i ceny, to sprawa jest w rękach wydawców, dystrybutorów, sprzedawców..

Tak, to nauka o nas samych; trudno jest zrozumieć siebie, nawet uciekając się do ciągłego sprawdzania i wyjaśniania niektórych informacji.

To forum ps. społecznej, która wydaje się być zrozumiała niemalże dla wszystkich zainteresowanych tematyką psychologiczną smile

"Charaktery" są.. ciężkie.. smile ale kto powiedział, że będzie łatwo?

A te ciekawostki to najczęściej są to już proste, czasem zaskakujące wnioski. Najciekawsze jest chyba to, co je poprzedza.. smile

6

Wiesz, korzystasz z komputera przeglądając i piszac na forum. Jednak, aby wyjaśnić komuś o co chodzi i po co jest forum oraz internet nie potrzebuję używać słownictwa strikte informatycznego. I o to mi właśnie chodzi, chciałbym przczytać coś i zrozumieć nie musząc kończyć studiów do tego wink

7

Aha, to mniej więcej wiem o co ci chodzi.

Analogicznym przykładem byłyby chyba różne testy psychologiczne, jako narzędzia. Natomiast dowiedzenie się, co leży u ich podłoża nie jest możliwe bez właściwych dla danej teorii terminów. Tak samo nie da się mówić o działaniu komputera bez wymeniania jego podzespołów. Można jedynie mówić o nich "innymi słowami". Wyjasnienie o co chodzi i po co coś jest, jest powierzchowne i niewiele więcej tak naprawdę wiadomo. Jeśli chodzi o psychologię, to można czytać okładkę książki z tyłu albo wprowadzenie/pierwszy rozdział wink

Banalny przykład, behawioryzm - warunkowanie, bodziec warunkowy, bezwarunkowy, reakcja warunkowa, bezwarunkowa. Nie ma na to innych słów, gdyby były to pewnie równie niezrozumiałe dla laików. Można mówić o tym definicyjnie/opisowo, ale wtedy takie artykuły zabierałyby sporo miejsca w czasopismach.

Zresztą wydaje mi się, że "Charaktery" są dosyć przystępne (mimo, że napisałem wcześniej, że są też "ciężkie" - odnosi się to do nieco innych jakości).

Nie można zapominać, że psychologia jest nauką przede wszystkim. I tak jak każdą naukę, aby ją rozumieć trzeba studiować. na co dzień każdy "psychologizuje", tworzy różne teorie (kurczę, zapomniałem jak to sie w społecznej nazywa..;() i dlatego może sie wydawać, że psychologia powinna być zrozumiała dla każdego.

Zresztą, myślę, że przeczytasz ze zrozumieniem mnóstwo rzeczy z dziedziny psychologii bez kończenia studiów. Dotyczy to zarówno książek jak i artykułów.

Chciałbym wiedzieć o co chodzi w "e równa sie em ce kwadrat" wink

albo stwierdzenie: mam łącze o szybkości 45 kb/s. O co tu chodzi?

Tak jak napisałem, psychologia jest po prostu nauką i język potoczny jej nie służy. Każdy artykuł pisany takim językiem będzie "pseudo-naukowy", traktowany z przymróżeniem oka, natomiast pisany językiem naukowym będzie niezrozumiały dla części osób. Nie wiem czy możliwe jest znalezienie złotego środka.

8

Po przeczytaniu tego wpisu zastanawiam się, co ja tutaj robię tak właściwie :> tongue

Nie no żaruje sobie. Rozumię, że nie da sie opisać prosto wszystkiego, jednak może znajdzie się ktoś, kto zacznie pisać przystępnie.

A jak będę chciał sobie poczytać coś niezrozumialego to wezmę arabską książkę tongue

9

Może słowo klucz to właśnie "przystępność".

Sądzę, że na tym forum zdecydowana wiekszość tekstów bedzie przystępna. Zresztą zobaczymy.

Książek arabskich w oryginale raczej nikt tutaj nie będzie cytował, więc będziesz musiał poszukać wink

Polski Portal Psychologii Biznesu - naukowa psychologia w praktyce biznesowej i ekonomii.

11

Jest mi to w zasadzie obojętne - jeśli cos jest ciekawe i warte poznania, to nie szkodzi, jesli bedzie skomplikowane. I jesli jest skomplikowane, to i tak pewnie jest najprostsze jakie może być; przynajmniej w psychologii.

Trudno byłoby zebrać tyle psychologicznych pierdółek, żeby co miesiac zapelniac jedno czasopismo.

12

Ja sama przeczytałam tylko kilka numerów "Charakterów", a w nich kilkanaście artykułów. Z tego miejsca chciałabym zapytac o opinie: czy warto prenumerować wg Was?

quot;Człowiek człowiekowi wilkiem
<br />Lecz ty się nie daj zwilczyć
<br />Człowiek człowiekowi bliźnim
<br />Z bliźnim się możesz zabliźnić"

13

14

15

16

17

Przejrzysty język? Przypomina mi się taka krótka refleksja na temat pisarstwa, tworzenia. "Autor ma tak bardzo namęczyć się przy pisaniu, dać z siebie tak wiele, aby czytelnik już nie musiał się męczyć".

A jak to ma się do czasopism i języka specjalistycznego? Hypnos pisał o świetnie napisanych książach D. Dolińskiego, ja wspomnę jeszcze o zupełnie zrozumiałych, a przecież nie pozbawionych fachowego słownictwa lekturach A. Kępińskiego.

Język, język. Dobry pisarz przemawia klarownie i jednocześnie nie potocznie, nie obniża poziomu i nie wzlatuje na wyżyny jemu tylko dostępne smile Przepraszam, rozmarzyłąm się smile

18

19

"Charaktery", pismo psychologów dla ludzi i dla psychologów? Czy aby na pewno?

Pismo, o którym gdzieś wcześniej napisałem (post o NLP), jest uważane za przewspaniałe, konstruktywne i wnikliwie próbujace dociec natury ludzkiej. Jedyne, ogólnodostępne, pismo psychologiczne dla każdego.

Moim zdaniem jest to pismo nie tyle słabe, ale mdłe w swojej prostej i przetrawionej przeze mnie tematyce.

Krytyki w tym piśmie - BRAK.
Innych poglądów na tematy psychologiczne - BRAK.
Psychologii społecznej w piśmie - BRAK.
Boję się zapytać o psychologię kulturową....
Pisane jest o wszystkim i o niczym.
Co roku powtarzają się takie same tematy pod innymi nazwami.
Te same koncepcje gonią te same teorie, które podążają za tymi samymi hipotezami - wszystko pisane przez tych samych bądź innych autorów.
Na jeden numer trafi się jeden dobry artykuł. Tematyka każdego numeru jest na poziomie "filipinki" - jak pomóc ludziom pisząc wiele i zarazem niepomagając.

Mam wszystkie numery tego czasopisma i prenumeruję je ze względu na sentyment. Gdy zaczynałem interesować się psychologią było ono bardzo "przystępne". Teraz - jest jedynie "dostępne". Atutem pisma są fantastyczne projekty zdjęć i obrazów, ale to samo mam w National Geographic (które bądź co bądź także jest obarczone rażeniem reklam na całych stronach - pismo reklamowe).

"Charaktery" jednak są dobre dla psychologów praktyków, którzy kończąc (jak pisał kiedyś Nęcka) psychologię z dyplomem i uprawnieniami, kończą automatycznie rozwój własnej osoby jako psychologa. "Charaktery" przypominają takim "zapominalskim", że psychologia oparta na czystej karcie czy duchu w maszynie (co doskonale skrytykował Steven Pinker) się rozwija.

Ciekawym miał być dodatek "i". Pierwszy i drugi numer dodaktu był dobry kulturowo. Teraz zabierając je do ręki widzę misz masz i niewiadomo za co się wziąść.

Te wszystkie aspekty pisma to jednak formalność poza którą można wyjść.  Problem zaczyna się na poziomie dostępności pisma dla piszących. Na 5 numerów średnio przypadają dwa artykuły studentów. Reszta to te same twarze, te same osoby, które jak (prof. Dymkowski czy dr. Domański) mają swoje ramówki i (jak dr. Domański) piszą o tym samym (odwiecznie hańbiony wójek Freud).

Jestem zwolennikiem ukazywania nowych twarzy, nowych koncepcji, nowych hipotez i nowych zdań na każdy temat. Szczerze - o Freudzie wolę przeczytać artykuł studenta psychologii niż profesora - tego w "Charakterach" brak.

"Charaktery - magazyn psychologiczny dla (nie)każdego".

Awdiejew, Szymborski i Maruszewski - najlepsze co można wyciągnąć z pisma. Ale - zawsze w każdym piśmie felietony były najlepsze. Czy ktoś to kiedyś zmieni?

P.S.
Polecam "Czasopismo Psychologiczne" - to jest wiedza.

20

Jestem stałym czytelnikiem miesiecznika "Charaktery" i uważam, że jest to najlepsze pismo popularnonaukowe w Polsce...

Na pewno jest to jedyne polskie czasopismo popularnonaukowe poświęcone psychologii. Jedyne, automatycznie oznacza najlepsze, ale i najgorsze zarazem  ;D A serio to dobrze sięstało, że ostatnio na rynku pojawiły się jeszcze inne tytuły, mianowicie "Sens" i "Charaktery i Style". Szkoda natomiast, że oba nie stanowią w zasadzie żadnej konkurencji dla tego tytułu("Charaktery i Style" z oczywistych względów SIC).