1

Temat: Dlaczego zostałem psychologiem?

Kiedyś wpadła mi w ręce taka dowcipna "niby sonda" na temat tego, dlaczego zostałeś psychologiem społecznym, rzekomo skierowana do znanych psychologów społecznych. Pamietam takie np. odpowiedzi:

S. Milgram: Bo mój szef polecił mi, abym został psychologiem społecznym.
S. Asch: Bo wszyscy dookoła zostawali psychologami społecznymi.
R. Cialdini: Mama kazała mi zostać psychiatrą. Powiedziałem: Nie! To wtedy ona: To zostań psychologiem społecznym.
E. Aronson: Skłoniono mnie do napisania eseju, że warto zostać psychologiem społecznym i zapłacono za to tylko dolara.
D. Wegner: Zabroniono mi myślenia o białych niedźwiedziach i zostaniu psychologiem społecznym.

Większej liczby nie zapamiętałem. Ale może ktoś z Was też to widział i, jeśli też was to trochę bawi - dopisujcie. Rzecz dotyczyła psychologów amerykańskich, ale możemy chyba tez pobawić się w psychologów polskich - np.:

M. Lewicka: Nigdy nie byłam racjonalna.
B. Wojciszke: Zakochałem się w psychologii, potem namiętność mi przeszła, ale zostało przywiązanie.
M. Kofta: To efekt treningu bezradności, byłem wyczerpany poznawczo.

Odp: Dlaczego zostałem psychologiem?

No takie tematy też są potrzebne, bo wprowadzają na "poważne" forum nieco humoru. Rozumiem, że nadawanie wypowiedzi o przyczynach zostania psychologiem społecznym można odnosić do wszystkich znanych reprezentantów tej dziedziny? Jeśli tak to spróbuję coś wymyśleć i dodać do tej listy.

Polski Portal Psychologii Biznesu - naukowa psychologia w praktyce biznesowej i ekonomii.
Grupa Trenerska Skills Designers - szkolenia na najwyższym poziomie!

3

J. Strelau: Tak sobie radzę ze stresem pourazowym, dzięki swojemu temperamentowi.
J. Trzebiński: Każdy ma swoją opowieść.
J. Brzeziński: Bo rozmiar moich stóp jest istotny statystycznie dla tej grupy zawodowej.
R.K. Ohme: Bo mnie namówili podprogowo.
R. Stachowski: To długa historia...
D. Doliński: Bo Cialdini został.
J. Czapiński: Miałem szczęście.
T. Witkowski: Bo często kłamałem.
T. Maruszewski: Ze względu na słabą pamięć.
M. Jarymowicz: Słowo "psychologia" wzbudza we mnie pozytywne emocje.
T. Tomaszewski: Żeby popełnić książkę, której nikt nie będzie w stanie zrozumieć.

Dodam coś ze "swojej" działki:
Krzysztof Korzeniowski "Nie chciałem pozostać taki wyalienowany"

Polski Portal Psychologii Biznesu - naukowa psychologia w praktyce biznesowej i ekonomii.
Grupa Trenerska Skills Designers - szkolenia na najwyższym poziomie!

5

Świetne big_smile Czy jest jakieś ziarno prawdy w tych wypowiedziach?? smile

ulubione zdanie:<br />"Dzis wszystko mozesz zrobic lepiej"

6

Te wypowiedzi odnoszą się do specjalizacji wymienionych postaci.