Temat: Jak zostać pracownikiem naukowym?

Witam serdecznie!
W październiku rozpocznę 4 rok studiów psychologicznych. Poznaję "fach" zawodu dzięki wolontariatom i jak na razie myśląc o mojej przyszłości wydaje mi się, że najlepiej czułabym się w pracy naukowej. Moje przypuszczenie wysnuwam na podstawie znajomości moich preferencji sposobu pracy, jak i wyobrażeniach wyglądu pracy badawczej. W związku z tym, że potrzeba mi wiedzy o realiach, a dyskusje na forum są nie dość, że prężne to i zawierające kompetentne informacje kieruję do was moje pytania.
Czy pracę badawczą można wykonywać tylko na uczelni? Jeśli tak, to jak mogę się o nią starać? Czy może to jest tak, że wykładowcy "wyławiają" odpowiednich studentów?
Zazwyczaj pracuje się jeszcze w innej placówce, prawda? Czy drogą do pracy badawczej jest tylko doktorat?

Za wszystkie szczere odpowiedzi, jak i dodatkowe sugestie będę bardzo wdzięczna. Chcę przy okazji powiedzieć, że cieszę się z istnienia forum i pogratulować koordynatorom pomyślnej działalności.

Odp: Jak zostać pracownikiem naukowym?

Polski Portal Psychologii Biznesu - naukowa psychologia w praktyce biznesowej i ekonomii.
Grupa Trenerska Skills Designers - szkolenia na najwyższym poziomie!

3

4

Joanno! bardzo dziękuję za tak dokładne informacje. Ja również jestem studentką IV roku i Zastanawiałam się, jakie kroki muszę podjąć w tym kierunku. Także wielkie dzięki!!!

5

Magro napisz ciekawą pracę magisterską. Z tego co zdążyłam zauważyć w innym dziale, masz  pomysł. Gdyby Ci się udało na V roku napisać jakiś artykuł to też by pomogło smile.

Dokładnie. Asia, ja i jeszcze paru naszych znajomych własnie w ten sposób "wkręciło" się w środowisko akademickie. Studencki zapał i praca - z mniejszym lub większym skutkiem - zostały zauważone. Myślę, że opublikowane w czasie studiów artykuły (+ konferencje, plakaty i inne formy działaloności) i autorskie koncepcje w pracach magisterskich umożliwiły nam w dużym stopniu dalszy rozwój w tym kierunku.

Polski Portal Psychologii Biznesu - naukowa psychologia w praktyce biznesowej i ekonomii.

7

Dokładnie Maciek<:)
A najlepiej gdyby tematyka pracy czy magisterskiej czy doktorskiej była użyteczna dla praktyki, bo takie prace spewłniają najważniejszy warunek nauki.
jarek

Jarek

Oczywiście, masz rację. Uważam, że przy okazji poruszasz problem dotyczący w moim przekonaniu znacznej (nie ważne czy większości czy nie, ale i tak zbyt dużej) liczby pracowników naukowych, którzy oderwani są często od realiów praktycznych. Dlatego ważne jest, aby decydując się na pracę naukową nie zapominać, przynajmniej w przypadku naszego zawodu, o praktyce. Co więcej, sądzę, że pracownik naukowy, który zajmuje się w swoich badaniach np. depresją powinien mieć duże doświadczenie (lub choćby jakiekolwiek  ;D) w pracy z pacjentami tego typu. O ile jestem w stanie zrozumieć tutaj sytuację studentów, o tyle niewytłumaczalne jest dla mnie, gdy takim problemem zajmuje się doktorant lub nawet profesor, który w poradni lub szpitalu był 1-2 razy i to tylko po to, aby ustalić warunki przeprowadzenia badań.

Posłużę się tutaj przykładem ze swojej działki, czyli z zakresu pracy z nieletnimi przestępcami. Swojego czasu organizowana była konferencja naukowa poświęcona temu zagadnieniu. W jednym z wystąpień pewien powszechnie szanowany profesor pedagogiki przedstawiał badania, jakie przeprowadził w zakładach poprawczych ("niestety" i "oczywiście" nie osobiście SIC!). Spekulował on i interpretował uzyskane wyniki, ale zapytany o podstawowe kwestie przyznał, że nie był dotąd w tego typu placówce. Znam tą sytuację jedynie z relacji, ale słyszałem, że pewien "pospolity" magiser psychologii zmieszał jego "interpretacje" z błotem ukazując mu kontekst, którego nie uwzględnił w swoich badaniach.

Dlatego właśnie młodsze Koleżanki i Koledzy, myśląc o pracy naukowej dbajcie o to, aby nie być oderwanym od rzeczywistości i jeśli to możliwe praktykować psychologię w zakresie, w jakim prowadzicie badania.

9

No i nasza nauka ledwo zipie<:)
potem<:|

Chciałem coś napisać, ale mi się smutno zrobiło...jak patrzę na te swoje słowa...

Czy jest u nas jakiś wybitny psycholog, który coś stworzył? Czy może tylko wszystko się powiela?

A co do asystentury, decydują znajomości, no chyba, że jakiś przypadek (ten co miał być przyjęty po znajomości, np. postanowił wyjechac za granicę smile )

Natomiast praca naukowa, tak jak pisał Maciek, nie może być oderwana od praktyki...przynajmniej w naszym zawodzie.

Też ostatnio czytałem artykuł B. Hołysta o samobójstwach...chyba w "Psychiatrii" nowej...poprostu było mi tak wstyd, jakbym go sam napisał...totalna kompromitacja...

Może ze mną jest coś nie tak?<;)

Jarek