Temat: Ustawa o zawodzie psychologa (newsy i opinie)

Z dniem 1 stycznia 2006 r. weszła w życie ustawa o zawodzie psychologa. Opinie na temat tej ustawy są bardzo podzielone, a wielu psychologów nadal nie wie o jej istnieniu. Ponadto, jak dotąd, mało jest informacji na temat tego, co zmieni ona w życiu i pracy przeciętnego psychologa.

Chciałbym w tym miejscu podjąć ten temat, tj. uczynić ten wątek miejscem do umieszczania najnowszych informacji o samej ustawie oraz o związanych z nią rozporządzeniach i wydarzeniach. Możecie tu się także wypowiadać i wyrażać swoje zdanie na temat ustawy.

Polski Portal Psychologii Biznesu - naukowa psychologia w praktyce biznesowej i ekonomii.
Grupa Trenerska Skills Designers - szkolenia na najwyższym poziomie!

2

Odp: Ustawa o zawodzie psychologa (newsy i opinie)

Zdziwiło mnie - nie ukrywam, że także ucieszyło - że praca naukowa i dydaktyczna doktoranta będzie wliczona w ten dwuletni staż w zawodzie psychologa. A dlaczego zdziwiło? Otóż, praca naukowa i dydaktyczna nie zapewnia praktyki w sensie "praktyki" w zawodzie psychologa, tylko w dydaktyce, oraz w naukowym zajmowaniu się psychologią.
Wiele rzeczy mnie w tej ustawie dziwi. Może jeszcze o tym napiszę kiedy indziej.

Polski Portal Psychologii Biznesu - naukowa psychologia w praktyce biznesowej i ekonomii.

4

Ustawa o zawodzie psychologa to jeden wielki bubel prawny - przykład: wprowadza staże dla studentów psychologii, ale nie precyzuje, kto, kiedy, gdzie i na jakich zasadach ma owe staże odbywać. Teraz dalej uczepię się tych staży -> tam był zapis, który o ile dobrze pamietam, mówił że tylko osoby, które odbędą staż będą mogły uzyskać prawa wykonywania zawodu - a ja się pytam w takim razie co z tymi, którzy staży nie odbyli, bo kończyli studia przed wejściem ustawy.....będą nielegalnymi psychologami, skoro ustawa nie prezycuje tego?
Poza wieloma jeszcze innymi nieporozumieniami natury prawnej, ustawa zawiera kilka niedogodności dla osób chcących pełnić zawód psychologa - jednym z nich jest procedura rejestracji  i uzyskiwania zgody na prywatną praktykę psychoterapeutyczną, która zamiast ułatwiać sprawę młodym psychologom, przy i tak skomplikowanej machinie biurokratycznej pańśtwa, dodatkowo ją utrudnia.

7

Pewnie nieścisłości prawnych w Ustawie jest sporo, ale akurat link, do którego odsyłasz pokazuje jasno, że w tym konkretnym przypadku problemem nie jest Ustawa, lecz brak kompetencji (potencjalnego) pracodawcy. Bo jesli nie ma jeszcze przepisów wykonawczych do ustawy (a ich nie ma), to ustawa jeszcze nie obowiązuje.

Co do ograniczeń i utrudnień w wykonywaniu zawodu, to podstawową ideą, która przyświecała ustawie było położenie tamy wszelkiego rodzaju samozwańczym psychologom, którzy mogli otwierać sobie praktyki i prowadzić "działalność psychologiczną"  Nie chcę bronić ustawy (zresztą nie znam się na kwestiach prawnych), ale to, że nie jest precyzyjna nie dyskwalifikuje jej, o ile tylko precyzyjne bedą przepisy wykonawcze.

Wiele głosów krytykujących Ustawę pochodzi od nie-psychologów. Co gorsza, dyskutanci mylą pojęcia psychologa i psychoterapeuty, błędnie sądząc, że ludzie, którzy nie są psychologami, a  uzyskali komopetencje psychoteraputyczne nie będą mogli prowadzić działalności.

9

Oczywiście, że jest burdel i warto byłoby sie dowiedzieć, kto za to personalnie odpowiada! Chodzi mi tylko o to, czy krytykujemy samą ustawę, czy burdel wokół niej (bo, być może choć nie na pewno, w obu przypadkach pretensje powinny być kierowane do inncyh osób).
Masz 100% rację, że astrolog zacznie prowadzić gabinet pomocy astralnej, a nie psychologii astralnej. Gabinet będzie więc istniał, ale jednak zauważ, że dla społecznego image'u psychologa to zmiana korzystna.
Co do osób, które podnoszą wrzawę. Czytałem kiedyś w necie list w tej sprawie kierowany do Ministra, podpisany przez trzech psychologów, kilkunastu lekarzy, kilkudziesięciu pedagogów i dużą liczbę osób innych jeszcze profesji. Myślę, że to jednak dość symptomatyczne.

11

Widziałem inny list. To było jeszcze w czasach, kiedy nie odwiedzałem tego forum... Próbowałem go teraz odnaleźć, ale ze względu na luki w pamięci, nie potrafię go dobrze zlokalizować. Autorom listu chodziło o to, że wg Ustawy tylko psychologowie mogą prowadzić psychoterapię. Na ten list odpowiedziała przewodnicząca PTP, wyjaśniając, że kwestie psychoterapii ma uregulowac zupełnie inna Ustawa.

13

14

Witam
Osobiście cieszy mnie w ustawie fakt, iż doktor, czy nawet profesor psychologii, mający inne niż psychologiczne wykształcenie, nie będzie mógł praktykować. Bo nie podoba mi sie sytuacja, w której magister polonistyki po zrobieniu doktoratu z psychologii zaczyna pracować w naszym zawodzie. Słyszałem o takich przypadkach i znam oczekiwania osób, które składały papiery na studia III stopnia. Oczekiwały właśnie możliwości pracy w zawodzie psychologa. Ten ustęp bodajże w ustawie, był ostro krytykowany, bo mamy kilku profesorów i doktorów habilitowanych psychologii, którzy wcale psychologami nie są i mało kto o tym wie.

Faktycznie staże powinny być uściślone, ale wyobrażam to sobie jako zwykłe zatrudnienie z jednoczesnym ukierunkowaniem na specjalizowanie się. Bardzo brakuje mi w zawodzie specjalizacji...poza kliniczną...158 miejsc na cały kraj - śmieszne, i myślę sobie, że dobrze by było, byśmy sami w swoim środowisku nadawali sobie tytuły specjalistów: wychowawczy, sądowy, kliniczny itd... bo niby czemu nie?
I właśnie staż mógłby temu służyć - specjalizacja w zależności od wykonywanej pracy, choć z pewnością byłby kłopot ze znalezieniem pracy odpowiadającej zainteresowaniom...bierze się co jest, niestety...

Myślę, że nadawanie sobie przez nas tytułów specjalistów po wykonaniu określonych rygorów, praktyki - praca, kursy (bezpłatne!!!!!!!! - finansowane przez PTP) egzamin...spowoduje, że wszyscy psychologowie zaczną mówić wspólnym językiem, bo największy chaos widzę wewnątrz i inne grupy zawodowe nie mają na to większego wpływu
pozdrawiam

Jarek

15

Dodam jeszcze, że sam byłbym skłonny płacić składkę roczną dla PTP nawet wysokości 200zł...jeśli mógłbym za to, choćby 3 razy w roku pojechać na organizowany przez nich, bezpłatny kurs specjalizacyjny. Każde pojedyńcze szkolenie, na którym byłem dotąd i tak kosztowało zawsze więcej...

Szkolenia tak więc, byłyby finansowane przez nas samych, a co za tym idzie najważniejszy problem został rozwiązany, bo zawsze najważniejsze pytania brzmi "kto za to zapłaci"?

Co wy na to? Być może warto wystosować do PTP list z takim pomysłem, podpisany przez wielu kolegów, którzy są za. Oczywiście wstąpienie do PTP byłoby nieobowiązkowe, ale z członkostwa byłyby raczej same korzyści...

Specjalizacje trwałyby 2 lata, tyle co staż i wiązałyby się z zaliczeniem odpowiedniej ilości godzin praktyki, niekoniecznie będąc zatrudnionym (system podobny do lekarskiego), znajdujemy sobie placówkę, robimy punkciki itd. Załóżmy na początek, że można mieć 2 specjalizacje.
Natomiast psycholodzy pracujący wiele lat, mający już uprawnienia, mieliby skróconą drogę do uzyskania stopnia specjalisty, choć zawsze egzamin końcowy obowiązywałby każdego.

Co o tym myślicie?

Podpisuję się pod takim listem

Jarek

16

Jestem pewny, że służba zdrowia honorowałaby np. specjalizację psychologa klinicznego dziecięcego czy dorosłych wydaną przez PTP, podobnie jak to się dzieje z certyfikatem psychoterapeuty.
Może rozwiązałoby to w dużym stopniu trudności z zatrudnieniem w służbie zdrowia, choć praktyka na różnych oddziałach byłaby konieczna.
Bo skoro CMKP i Ministerstwo wyznacza jedynie 158 miejsc na cały kraj, to nie mogąc liczyć na innych, może powinniśmy pomóc samym sobie
ale to tylko jedna ze specjalizacji, którą możemy sobie nadawać...

Jarek

Pomysł, który podałeś na pierwszy rzut oka ma ręce i nogi. Prawdę powiedziawszy, gdy nie znałem jeszcze treści ustawy, to liczyłem właśnie na pojawienie się tego typu rozwiązań. Niestety. Przy obecnym kształcie ustawy nie ma szans na rozwój, innych niż kliniczna, specjalizacji (w tym psychologii społecznej, co mnie i wielu Forumowiczów pewno boli).

20

Hej
Też to czytałem i znam Włodawca. Początkowo był zastępowym w ruchu sprzeciwiającego się psychoterapii, i napewno całkiem słusznie, znalazł w końcu argumenty z którymi można się zgodzić...po pierwszym sukcesie kolejne łatwiej osiągnąć...Mimo to nie ufam temu człowiekowi.
jarek

Jarek

Nie znam go i trudno mi się wypowiadać na jego temat. Ciekawi mnie jednak co sądzisz o samym pomyśle i jego uzasadnieniu? Ja osobiście boję się tego, że po uchyleniu aktualnej ustawy, wprowadzenie nowej zajmie kolejne parę lat i w zasadzie nic się nie zmieni. Z drugiej strony trudno, abyśmy opierali się na takim bublu.

Argumentacja tego środowiska faktycznie jest aktualnie mocniejsza niż przed paroma miesiącami. Wówczas podawali oni argumenty, które były po częsci nietrafione lub niezgodne z tym, co faktycznie mówiła ustawa.

22

Zgadzam się z tym co wkleiłeś, ale wybieram mniejsze zło. Ustawa musi być, a jeśli mogą być wniesione do niej z czasem poprawki, to nie widzę sensu jej uchylania.
Szanuję prezes PTP i pozostałych za walkę o nasze istnienie i bardzo popieram, ale uważam że osoby odpowiedzialne za tworzenie naszego statusu są nieodpowiedzialne.
Wspominany pomysł o stażu jest po prostu głupi, nie jego istnienie lecz forma. Mogliby przecież, jak kiedyś rozmawialiśmy, zamiast niego wprowadzić specjalizację (chociażby również jednoroczną jedynkę, a następną nieobowiązkową dla chcących specjalizować się, np dwuletnią), bo nie widzę sensu uzyskiwania prawa do zawodu poprzez praktykę w firmie doradztwa personalnego itp...podczas gdy po tym stażu nie zostaje się zatrudnionym w tej firmie i znajduje pracę np. w szpitalu czy poradni, szkole. Może taka osoba ma prawo do wykonywania zawodu, ale nie ma pojęcia jak go wykonywać.
Także moim zdaniem, w PTP powinno się najpierw wiele zmienić by cokolwiek innego się zmieniło.

pozdrawiam
jarek
Oczywiście jestem całkowicie przeciwny uchylaniu ustawy o zawodzie.

Jarek

W zasadzie to trudno mi się nie zgodzić z tym co napisałeś powyżej. Uchylenie ustawy przedłuży tylko wszystko i być może własciwsze byłoby faktycznie naniesienie odpowiednich poprawek. Co do stażu to tu także będę się skłaniał ku poparciu dla Twoich propozycji. Wszystko to brzmi dość logicznie, a przynajmniej logiczniej niż opcja stażu, który faktycznie może się nijak mieć do późniejszego zatrudnienia i charakteru wykonywanej pracy.

24

Tak sobie pomyślałem teraz. Może by napisać list do PTP z podpisami kilku osób o tym, by ten niefortunny staż zamienić na specjalizację lub spocjalność i w naszym środowisku była by większa jasność między psychologami i dla pracodawców również.
jarek

Jarek

Pomysł Jarku ciekawy, ale obawiam się czy list dotyczący tylko tego puktu byłby wystarczający. "Krzaków" w ustawie - i tu chyba się zgadzamy - jest nieco więcej. Poza tym trzeba by się byłozastanowić nie tylko nad tym co to ma być, ale i jakie kryteria i organy miałyby to wszystko nadzorować i prowadzić. Niemniej - sprawa do rozważenia i to poważnego.