Temat: Który nurt...

Zakładam temat, który z powodzeniem mogę określić jako "rozległy", ale i naznaczony ryzykiem "nierozwiązywalności". Zainspirowany postem Grażyny i pewnym ogłoszeniem szkolenia w jednym  nurtów terapeutycznych chciałbym zainicjować dyskusję na temat tego, która z obecnie (ale i w przeszłości) dominujących szkół prowadzenia psychoterapii wydaje Wam się najciekawsza, najskuteczniejsza lub łącząca oba te atuty. I co Wy na to Drodzy Forowicze? Jakie są Wasze opinie w tej sprawie? Jakie doświadczenia sprawiły, że w taki własnie sposób patrzycie na to zagadnienie?

W przyszłości możemy do tematu dodać ankietę, aby nasze preferencje w tej materii dały nam jakiś pogląd na to, która ze szkół dominuje w naszym gronie.

Polski Portal Psychologii Biznesu - naukowa psychologia w praktyce biznesowej i ekonomii.
Grupa Trenerska Skills Designers - szkolenia na najwyższym poziomie!

2

Odp: Który nurt...

Dopiero się uczę. Wybrałam terapię poznawczo-behawioralną, bo:
- wydaje mi się, że dla początkującego terapeuty jest stosunkowo łatwa, ponieważ ma jasno określone zasady;
- mam wrażenie, że trudniej popełnić w niej jakieś błędy i tym samym zrobić człowiekowi krzywdę;
- wymaga sporego zaangażowania pacjenta (myślę, że zwiększa to motywację do zmiany);
- ma dobre podstawy teoretyczne;
- uczy konkretnych zachowań, które mogą być wykorzystywane w życiu po zakończeniu terapii;
- przy wielu zaburzeniach jest efektywna;
- jest krótkoterminowa.

Na razie doświadczenie praktyczne mam niewielkie, pracuję z pierwszym klientem, ale widzimy już oboje efekty tej pracy.

3

Padło pytanie o najciekawszą oraz najskuteczniejszą szkołe w psychoterapii.

Która, ze szkół psychoterapii wydaje sie najciekawsza? Z punktu widzenia wymagań wobec psychologii jako "nauki" pytanie to wydaje się być mocno groteskowe. Kierunek, czy szkoła psychoterapii, która ma decydować o losie tysięcy czy milionów ludzi na świecie potrafi być ciekawsza lub mniej ciekawa. Osobiście mnie to cieszy, bo bez pasji nawet najlepszą szkołę "położy" nieprzekonany do niej terapeuta. A próby zmechanicyzowania naszej nauki wydają się mi pozbawione sensu oraz szkodliwe. Z punktu widzenia oczekiwań społecznych nastawionych na kontretne, mierzalne i dające się zastosować rozwiązania pytanie to jest jednak bardziej niż zastanawiające. Druga jego część odpowiada dopiero na jej oczekiwania - SKUTECZNOŚĆ. I tu zaczynamy się posługiwać językiem powszechnie rozumianym i akceptowanym. Mając świadomość odbiegania trochę od głównego strumienia tego temtu chciałem tylko zwrócić uwagę na status psychoterapii i psychologii w kontekście oczekiwań, jakie stawiane są obecnie przed nauką. Temat ten skłonił mnie po raz kolejny do refleksji na temat specyficzności nauki jaką jest psychologia.

Polski Portal Psychologii Biznesu - naukowa psychologia w praktyce biznesowej i ekonomii.

5

hej:)
myślę, że można mówić "najciekawsza"...bo każda dostarcza poza techniką ...metodę rozumienia człowieka...po niektórych nic się nie rozumie...ale to dla tych psychologów z ADHD<;)
swoją drogą myślę, że każdy ma obowiązek znać i stosować każdą technikę, to praca ...wolne wybory są w życiu osobistym
pozdrawiam
jarek

Jarek

6

Coś tak na raty dzisiaj<:)
Pytanie podstawowe Maciek, o jaką skuteczność Ci chodzi?
Terapia psychoanalityczna jest jedyną sakuteczną "na zawsze" bo jest przyczynowa. Behawioralna jest "na jakiś czas" bo jest objawowa. A inne...czy ja wiem czy to psychoterapie...takie trochę jak przygarnięte dzieci. Nie możemy będąc odpowiedzialnymi praktykami stosować nowych metod, które nie zostały potwierdzone w wieloletnich badaniach. To nieetyczne. Nie wolno sie tu kierować upodobaniami, modą itp. To raczej techniki.
Jeśli ktoś ma wątpliwości czy np. gestalt, krótkoterminowa i cała reszta to nie są psychoterapie to niech zaprosi pacjenta borderline lub jakiegokolwiek psychiatrycznego i spróbuje je zastosować.
Pomysł o ustawie o psychoterapii wziął się stąd Maciej, że dyskredytował lekarzy
podobnie jak hamowana była ustawa o zawodzie psychologa. Jak myślicie przez kogo?<:)...przez profesorów psychologii, którzy nie są psychologami bo mają mgr. z pedagogiki.

Pani Grażyno<:)....bez żadnego nacieku złośliwości ...w dobrych intencjach....klienci są też w sklepie i na targowisku. A na marginesie, to raczej tylko pacjewnt może Pani zrobić krzywdę, Pani mu nie...chyba, że brak skuteczności przy dobrych intencjach rozpatrujemy jako krzywdzenie. My leczymy i mamy pacjentów.
Z drugiej strony myślę, że stosowanie jakichś nowych technik wymaga zgody pacjenta i poinformowania, że nie znana jest ich skuteczność. Ludziom robi się z wielu powodów lepiej w gabinecie, im szybsze są zmieny, tym bardziej krótkotrwałe.
pozdrawiam
jarek

EDIT by Admin: Przepraszam Maciek, ale doczytałem teraz do końca i trochę zgłupiałem. O ile znam STU i certyfikowanych psychoterapeutów po STU, to oni raczej nie bardzo wiedzą co to psychoterapia psychodynamiczna...

Jarek

8

Hej,
Skuteczność jest różna, bo jak sam piszesz, życie przynosi różne zmiany i czasem trzeba co nieco zweryfikować, np. to, że praca terapeutyczna wcale nie była skuteczna chociaż tak się zdawało, żegnając pacjenta.
Krótko, skuteczność w terapii głębokiej likwiduje przyczynę...i to jest operacja...praca nad objawem to nie operacja tylko farmakoterapią, jeśli posługujemy się analogiami, a farmakoterapia to nie leczenie tylko powstrzymywanie objawów, które zawsze poowracają po odstawieniu leku. Dlatego też farmakoterapia powinna być drugoplanową metodą leczenia wobec psychoterapii...czy ja wiem...w przypadku jakichś 80% zaburzeń z ICD-10
wiadomo w praktyce, że terapia objawowa, jakakolwiek - podobnie jak leki w psychiatrii - usuwa objaw, lecz on powraca w innej postaci lub formie. No chyba, że mówimy o zaburzeniach adaptacyjnych...wtedy jest wystarczająca...czyli w interwencji kryzysowej:)
Tam się świetnie znajduje.
Może się nie zgadzamy, bo Ty?...widzisz w pacjentach ludzi z problemami, a ja ludzi z zaburzeniami, które sięgają daleko w przeszłość i których często nie rozumieją i nie potrafią nazwać, nawet nie wiedzą że są...
Co do stosowania pojęcia klient, pacjent to myślę, że wynika to ze świadomości zawodowej praktyka, tego co właściwie sam robi z pacjentem, dużo tu zresztą nacieków pedagogicznych...bo nie jeden znany psychoterapeuta to pedagog..mój stosunek do tego środowiska znasz.
pozdrawiam
jarek

Jarek

10

Nie wiedziałem, że słowo pacjent ma wady... wink
Dla mnie psychoterapia jest metodą leczenia zaburzeń. Nic dodać nic ująć i dlatego uważam, że stosowanie jej, wobec osób nie zaburzonych jest nieprofesjonalne, jest stratą ich czasu i własnego, natomiast na to kto, co i jak nazywa my nie mamy wpływu.
Wszelkie działania można nazwać psychoterapią - kojarzy mi się to tylko z tymi atrapami patroli policyjnych stojących czasem przy drodze. Kurde, zawsze zwalniam :smile:
ale definicje są nieistotne. Ja chciałbym jedynie żeby swoich pięciu groszy w temat nie wtryniali ludzie, którzy nie mają pojęcia o czym mówią...każdy jest świetnym psychologiem :razz:
Np. gestalt nie można nazwać psychoterapią bo nie służy do leczenia, ale jest dobrą metodą integracji siebie, dla ludzi zdrowych (bo nawet podczas tych zabaw, osoby zaburzone dekompensują się). Sam przechodziłem ponad 250 g. treningu.
Nie wiem co rozumiesz przez typowe zaburzenia z klasyfikazji, klasyfikacja to tylko statystyka i znikają z niej zaburzenia, których nie leczy się psychoterapią...
Aha, Maciek, o ile się nie mylę usunąłeś nazwisko Łukaszewskiego i kilka info...myślę że tego nie wolno ukrywać...niech każdy zna swoje miejsce, w tym wypadku jest to katedra pedagogiki :razz:
pozdrawiam

EDIT by Admin: errata  z ICD-10 znikają zab. które leczy się psychoterapią

Jarek