Coś tak na raty dzisiaj<:)
Pytanie podstawowe Maciek, o jaką skuteczność Ci chodzi?
Terapia psychoanalityczna jest jedyną sakuteczną "na zawsze" bo jest przyczynowa. Behawioralna jest "na jakiś czas" bo jest objawowa. A inne...czy ja wiem czy to psychoterapie...takie trochę jak przygarnięte dzieci. Nie możemy będąc odpowiedzialnymi praktykami stosować nowych metod, które nie zostały potwierdzone w wieloletnich badaniach. To nieetyczne. Nie wolno sie tu kierować upodobaniami, modą itp. To raczej techniki.
Jeśli ktoś ma wątpliwości czy np. gestalt, krótkoterminowa i cała reszta to nie są psychoterapie to niech zaprosi pacjenta borderline lub jakiegokolwiek psychiatrycznego i spróbuje je zastosować.
Pomysł o ustawie o psychoterapii wziął się stąd Maciej, że dyskredytował lekarzy
podobnie jak hamowana była ustawa o zawodzie psychologa. Jak myślicie przez kogo?<:)...przez profesorów psychologii, którzy nie są psychologami bo mają mgr. z pedagogiki.
Pani Grażyno<:)....bez żadnego nacieku złośliwości ...w dobrych intencjach....klienci są też w sklepie i na targowisku. A na marginesie, to raczej tylko pacjewnt może Pani zrobić krzywdę, Pani mu nie...chyba, że brak skuteczności przy dobrych intencjach rozpatrujemy jako krzywdzenie. My leczymy i mamy pacjentów.
Z drugiej strony myślę, że stosowanie jakichś nowych technik wymaga zgody pacjenta i poinformowania, że nie znana jest ich skuteczność. Ludziom robi się z wielu powodów lepiej w gabinecie, im szybsze są zmieny, tym bardziej krótkotrwałe.
pozdrawiam
jarek
EDIT by Admin: Przepraszam Maciek, ale doczytałem teraz do końca i trochę zgłupiałem. O ile znam STU i certyfikowanych psychoterapeutów po STU, to oni raczej nie bardzo wiedzą co to psychoterapia psychodynamiczna...
Jarek