1

Temat: Co dalej?

Pytanie do studentów: jaki macie pomysł na karierę zawodową po ukończeniu studiów? Myślicie o doktoracie? Jakie szanse mamy na znalezienie pracy?

2

Odp: Co dalej?

Kto wie? Jeśli "praca badawcza" może oznaczać "doktorat", to niewykluczone.

3

Jedno pytanie mogłoby "brzmieć", jakie macie szanse na znalezienie pracy?

(w dużej mierze zależą one od determinacji, praktycznego doświadczenia, umiejętności samoprezentacji w CV oraz kontaktów nawiązanych juz w trakcie studiów).

Drugie pytanie mogłoby "współbrzmieć", w jakiej pracy będziedzie się czuć dobrze?

Na podstawie własnego doświadczenia i opowieści znajomych chciałabym Wam poradzić: chwytajcie okazję do "sprawdzania", "testowania" i "eksperymentowania" swojej osoby w róznych warunkach...
Wybierajcie praktyki w różnych miejscach, staże, wolontariaty, itd., itp. Na studiach jest na to najlepszy czas. Ja siebie sprawdzałam w różnych warunkach: przy telefonie zaufania, w pracy nad tekstami naukowymi, w hostelu dla kobiet po przemocy domowej, w pracy z osobami niepełnosprawnymi, w domu dziecka, w policji, w szpitalu psychiatrycznym, w domach pomocy społecznej, w poradni, przy rekrutacji. Niektórzy twierdzą, że praktyki czy staże, czy jakakolwiek praca za darmo to strata czasu. Ja jednak myślę, że same studia nie przygotowałyby mnie do tego zawodu.
A poza tym wiem, co muszę omijać z daleka, w czym się nie czuję dobrze, a co uwielbiam (na dzień dzisiejszy - zakładam że to się zmienia pewnie, jak trochę się zestarzeję  :wink: ).

W tym momencie wzięło mnie na wspomnienia z czasów studiów...  :wink: Jeździliśmy na różne obozy naukowe, zdarzył sie spływ kajakowy, a przy tym wszystkim bardzo żywe dyskusje na temat psychologii i naszej przyszłości.

5

7

Sophers a dlaczego nie podzielić się swoim doświadczeniem z innymi? Powinniśmy sobie pomagać, a szczególnie ci bardziej doświadczeni tym mniej.

8

Najlepiej zastanowić się w jakich instytucjach, jest miejsce dla psychologa. I potem starać się dostać do takich instytucji na praktyki, staże, wolontariaty. Chociażby uczelniane koła naukowe współpracują z różnymi instytucjami.
Jeśli interesuje Cię kliniczna, idź do jakiegoś szpitala w Twojej miejscowości na praktykę albo staż.
Działka szkoleń i rekrutacji? Są firmy, które biorą stażystów - można odnaleźć ogłoszenia w necie o stażach w różnych firmach.
Policja? Wojsko? Tam biorą chętnie praktykantów i stażystów.
Jeśli interesuje Cię psychologia sądowa pójdź na rozprawy sądowe, posłuchaj i popatrz co tam się dzieje, złap kontakt z jakimś biegłym.
Jeśli zastanawiasz się jak by Ci się pracowało z osobami niepełnosprawnymi - idź na praktykę albo wolontariat do jakiegoś ośrodka. Po co masz zdowiadywać się o tym że psychologia rehabilitacyjna nie jest dla Ciebie, dopiero po studiach.
W Domu Pomocy Społecznej, Domu Dziecka, Ośrodku Szkolno - Wychowawczym, Domu Kultury, MOPSie, GOPSie, Podstawówce, w rożnych miejscach znajdziesz psychologa i możesz spróbować się dowiedzieć jak wygląda jego praca.

A od strony praktycznej jak to wygląda? Tu już uruchomcie swoje psychologiczne zdolności i "kompetencje" załatwiania, negocjowania, pytania, szukania.

Ja myślę, że napisałam niewiele w tym temacie ale treściwie i podałam przynajmniej kilka opcji z których coś tam możecie wybrać. Po studiach nie będzie już czasu na to wszystko. Zawęzicie się i skupicie na tym w co się wpakujecie  :smile:  (są też osoby które lubią zmiany :nod: )

9

Ja właściwie mam podobny problem. Od jakiegoś czasu szukam właśnie wolontariatu albo czegoś w tym rodzaju i nawet sobie nie wyobrażacie jak ciężko o takie coś. Zwłaszcza, że  chciałabym naprawdę coś zobaczyć, czegoś się nauczyć, a nie siedzieć za biurkiem sad

Poza tym interesują mnie tak skrajne rzeczy, że boję się podejmowania jakichkolwiek decyzji związanych z przyszłością. Mam nawet problem z wyborem przedmiotów na następny semestr. Jak się z tym uporać??

I jeszcze pytanie do osób, które skończyły studia. Czy przyszli pracodawcy patrzą na przedmioty jakie ma się zaliczone? Bo nie wiem czy warto "marnować" możliwe do wykorzystania godziny na przedmioty ciekawe i przyjemne, ale niekoniecznie przydatne w przyszłej pracy.
Pozdrawiam

10

BaHa wiesz, muszę Ci coś szczerze napisać - trochę się zdenerwowałam czytając pierwsze zdanie Twojej wypowiedzi. Szukasz wolontariatu - i ciężko go znaleźć? Przecież jest mnóstwo instytucji w których potrzeba pomocnych "dłoni". Przecież są hospicja, Domy Dziecka, świetlice socjoterapeutyczne dla dzieci, Domy Pomocy Społecznej, Domy Samotnej Matki z Dzieckiem, itd., itp.

Przecież to Ty jesteś dla nich zasobem jeśli chcesz im pomóc w ramach wolontariatu. Oni Ci "łaski" nie zrobią. To Ty jesteś dla nich cenna!
Wystarczy, że porozmawiasz z kierownikiem czy dyrektorem, dowiesz się czy jest tam psycholog i zaoferujesz swój wolontariat, czy powiesz, że chcesz odbyć praktykę.

Odpowiadam jeszcze na Twoje pytanie. Mnie nikt nie zapytał o przedmioty w indeksie. Mnie pytano o doświadczenie: praktyki, staże, wolontariaty i pracę dorywczą. Ważne żebyś miała studia i jakieś doświadczenie zdobyte w ich trakcie.

12

13

14

W jakim zawodzie i jakie szanse miałbym na pracę po ukończeniu psychologii i ekonomii?

Psychologia to taki kierunek, po którym możliwości zatrudnienia jest bardzo dużo. W Twoim przypadku wiele zależy od tego, jaką ścieżkę rozwoju byś wybrał. Wydaje mi się, że jeśli poszedłbyś w kierunku psychologii społecznej to umiejętności ekonomiczne przydałyby Ci się najbardziej (m.in. w negocjacjach, zarządzaniu i funkcjonowaniu organizacji, strategiach zarządzania personelem itp.)

Polski Portal Psychologii Biznesu - naukowa psychologia w praktyce biznesowej i ekonomii.
Grupa Trenerska Skills Designers - szkolenia na najwyższym poziomie!

16

Na Wydziale Psychologii UW (rzekomo najlepszy w kraju) odnalazłem ciekawą specjalność: psychologia ekonomii. smile

No więc własnie. Byłaby to jakaś opcja dla Ciebie.

Polski Portal Psychologii Biznesu - naukowa psychologia w praktyce biznesowej i ekonomii.
Grupa Trenerska Skills Designers - szkolenia na najwyższym poziomie!

18

Joanna napisałaś iż sprawdzałaś się w pracy nad tekstami naukowymi, mogłabym zapytać jak takie "sprawdzanie" wygląda ?