Temat: Co dalej?
Pytanie do studentów: jaki macie pomysł na karierę zawodową po ukończeniu studiów? Myślicie o doktoracie? Jakie szanse mamy na znalezienie pracy?
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Psychologia-Społeczna.pl - Forum → Psychologia akademicka → Co dalej?
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Pytanie do studentów: jaki macie pomysł na karierę zawodową po ukończeniu studiów? Myślicie o doktoracie? Jakie szanse mamy na znalezienie pracy?
Kto wie? Jeśli "praca badawcza" może oznaczać "doktorat", to niewykluczone.
Jedno pytanie mogłoby "brzmieć", jakie macie szanse na znalezienie pracy?
(w dużej mierze zależą one od determinacji, praktycznego doświadczenia, umiejętności samoprezentacji w CV oraz kontaktów nawiązanych juz w trakcie studiów).
Drugie pytanie mogłoby "współbrzmieć", w jakiej pracy będziedzie się czuć dobrze?
Na podstawie własnego doświadczenia i opowieści znajomych chciałabym Wam poradzić: chwytajcie okazję do "sprawdzania", "testowania" i "eksperymentowania" swojej osoby w róznych warunkach...
Wybierajcie praktyki w różnych miejscach, staże, wolontariaty, itd., itp. Na studiach jest na to najlepszy czas. Ja siebie sprawdzałam w różnych warunkach: przy telefonie zaufania, w pracy nad tekstami naukowymi, w hostelu dla kobiet po przemocy domowej, w pracy z osobami niepełnosprawnymi, w domu dziecka, w policji, w szpitalu psychiatrycznym, w domach pomocy społecznej, w poradni, przy rekrutacji. Niektórzy twierdzą, że praktyki czy staże, czy jakakolwiek praca za darmo to strata czasu. Ja jednak myślę, że same studia nie przygotowałyby mnie do tego zawodu.
A poza tym wiem, co muszę omijać z daleka, w czym się nie czuję dobrze, a co uwielbiam (na dzień dzisiejszy - zakładam że to się zmienia pewnie, jak trochę się zestarzeję :wink: ).
W tym momencie wzięło mnie na wspomnienia z czasów studiów... :wink: Jeździliśmy na różne obozy naukowe, zdarzył sie spływ kajakowy, a przy tym wszystkim bardzo żywe dyskusje na temat psychologii i naszej przyszłości.
Sophers a dlaczego nie podzielić się swoim doświadczeniem z innymi? Powinniśmy sobie pomagać, a szczególnie ci bardziej doświadczeni tym mniej.
Najlepiej zastanowić się w jakich instytucjach, jest miejsce dla psychologa. I potem starać się dostać do takich instytucji na praktyki, staże, wolontariaty. Chociażby uczelniane koła naukowe współpracują z różnymi instytucjami.
Jeśli interesuje Cię kliniczna, idź do jakiegoś szpitala w Twojej miejscowości na praktykę albo staż.
Działka szkoleń i rekrutacji? Są firmy, które biorą stażystów - można odnaleźć ogłoszenia w necie o stażach w różnych firmach.
Policja? Wojsko? Tam biorą chętnie praktykantów i stażystów.
Jeśli interesuje Cię psychologia sądowa pójdź na rozprawy sądowe, posłuchaj i popatrz co tam się dzieje, złap kontakt z jakimś biegłym.
Jeśli zastanawiasz się jak by Ci się pracowało z osobami niepełnosprawnymi - idź na praktykę albo wolontariat do jakiegoś ośrodka. Po co masz zdowiadywać się o tym że psychologia rehabilitacyjna nie jest dla Ciebie, dopiero po studiach.
W Domu Pomocy Społecznej, Domu Dziecka, Ośrodku Szkolno - Wychowawczym, Domu Kultury, MOPSie, GOPSie, Podstawówce, w rożnych miejscach znajdziesz psychologa i możesz spróbować się dowiedzieć jak wygląda jego praca.
A od strony praktycznej jak to wygląda? Tu już uruchomcie swoje psychologiczne zdolności i "kompetencje" załatwiania, negocjowania, pytania, szukania.
Ja myślę, że napisałam niewiele w tym temacie ale treściwie i podałam przynajmniej kilka opcji z których coś tam możecie wybrać. Po studiach nie będzie już czasu na to wszystko. Zawęzicie się i skupicie na tym w co się wpakujecie :smile: (są też osoby które lubią zmiany :nod: )
Ja właściwie mam podobny problem. Od jakiegoś czasu szukam właśnie wolontariatu albo czegoś w tym rodzaju i nawet sobie nie wyobrażacie jak ciężko o takie coś. Zwłaszcza, że chciałabym naprawdę coś zobaczyć, czegoś się nauczyć, a nie siedzieć za biurkiem ![]()
Poza tym interesują mnie tak skrajne rzeczy, że boję się podejmowania jakichkolwiek decyzji związanych z przyszłością. Mam nawet problem z wyborem przedmiotów na następny semestr. Jak się z tym uporać??
I jeszcze pytanie do osób, które skończyły studia. Czy przyszli pracodawcy patrzą na przedmioty jakie ma się zaliczone? Bo nie wiem czy warto "marnować" możliwe do wykorzystania godziny na przedmioty ciekawe i przyjemne, ale niekoniecznie przydatne w przyszłej pracy.
Pozdrawiam
BaHa wiesz, muszę Ci coś szczerze napisać - trochę się zdenerwowałam czytając pierwsze zdanie Twojej wypowiedzi. Szukasz wolontariatu - i ciężko go znaleźć? Przecież jest mnóstwo instytucji w których potrzeba pomocnych "dłoni". Przecież są hospicja, Domy Dziecka, świetlice socjoterapeutyczne dla dzieci, Domy Pomocy Społecznej, Domy Samotnej Matki z Dzieckiem, itd., itp.
Przecież to Ty jesteś dla nich zasobem jeśli chcesz im pomóc w ramach wolontariatu. Oni Ci "łaski" nie zrobią. To Ty jesteś dla nich cenna!
Wystarczy, że porozmawiasz z kierownikiem czy dyrektorem, dowiesz się czy jest tam psycholog i zaoferujesz swój wolontariat, czy powiesz, że chcesz odbyć praktykę.
Odpowiadam jeszcze na Twoje pytanie. Mnie nikt nie zapytał o przedmioty w indeksie. Mnie pytano o doświadczenie: praktyki, staże, wolontariaty i pracę dorywczą. Ważne żebyś miała studia i jakieś doświadczenie zdobyte w ich trakcie.
W jakim zawodzie i jakie szanse miałbym na pracę po ukończeniu psychologii i ekonomii?
Psychologia to taki kierunek, po którym możliwości zatrudnienia jest bardzo dużo. W Twoim przypadku wiele zależy od tego, jaką ścieżkę rozwoju byś wybrał. Wydaje mi się, że jeśli poszedłbyś w kierunku psychologii społecznej to umiejętności ekonomiczne przydałyby Ci się najbardziej (m.in. w negocjacjach, zarządzaniu i funkcjonowaniu organizacji, strategiach zarządzania personelem itp.)
Na Wydziale Psychologii UW (rzekomo najlepszy w kraju) odnalazłem ciekawą specjalność: psychologia ekonomii. ![]()
No więc własnie. Byłaby to jakaś opcja dla Ciebie.
Joanna napisałaś iż sprawdzałaś się w pracy nad tekstami naukowymi, mogłabym zapytać jak takie "sprawdzanie" wygląda ?
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Psychologia-Społeczna.pl - Forum → Psychologia akademicka → Co dalej?