1

Temat: Poszukuję narzędzia do badania pamięci reklam

Witam wsyzstkich!
Założyłem ten temat ponieważ jest mi potrzebne narzędzie (kwestionariusz, ankieta albo jakaś inna matoda) do badania pamięci reklam. Czy ktoś z was wie może gdzie coś takiego można znaleźć? albo czy wie do kogo się zwrócić? a jeżeli nie to czy... ktoś wie jak owo narzędzie stworzyć? za wszelkie sugestie, podpowiedzi i rady będę zobowiązany...

Odp: Poszukuję narzędzia do badania pamięci reklam

Witaj! Dawno Cię tu nie było. Nie wiem czy istnieje takie narzędzie. Chyba nie ma takiej skali. Być może powinieneś zwrócić się z takim pytaniem do któregoś z naukowców zajmujących się tym tematem (np. prof. Doliński). Może w swoich badaniach wykorzystywał narzędzie, które uzyskało dobrą rzetelność i trafność. Jest jeszcze inna droga. Być może marketingowcy i spece od reklamy mają jakieś odrębne narzędzia diagnozujące ten apsekt, ale wówczas to pytanie bardziej do nich.

Zależy, co dokładnie chcesz sprawdzić, ale ja poprosiłbym badnych o wymienienie kilku reklam, podanie ic walorów, wad itp. lub dokładny opis "akcji", która się tam dzieje. Napisz więcej. Co dokładnie mają pamiętać? Markę? Hasło? Treść reklamy? Soje odczucia? Zależy jak dokładnie chcesz to badać i jakiego rodzaju informacje Cię interesują. Ważne, abyś zastanowił się, czy interesuje Cię DEKLAROWANA czy RZECZYWISTA pamięć tych reklam. Możliwe wydaje się być też zaprojektowanie jakiegoś eksperymentu.

Polski Portal Psychologii Biznesu - naukowa psychologia w praktyce biznesowej i ekonomii.
Grupa Trenerska Skills Designers - szkolenia na najwyższym poziomie!

3

4

Nie wiem skąd w marketingu wziął się taki mit, że reklama z kabaretem Mumio nie zwiększyła sprzedaży??!!!! Otóż zwiększyła i to o 30%!!!! Inaczej - po co Plus wydawałby grube miliony aby nadal podtrzymywać ten sposób reklamy i po co przedstawiciele innych marek stosują podobne zabiegi (patrz: reklama KitKata, mleka Łaciate itp.). Rafał Ohme zajmuje się nowatorskimi metodami badania skuteczności reklam i to m.in. właśnie on po przebadaniu na zlecenie firmy Plus GSM konsumentów sieci komórkowych stwierdził, że reklamy z udziałem kabaretu "Mumio" są po prostu majstersztykiem, choć można by je było jeszcze ulepszyć. Zupełnym nonsensem jest plotka rozsiana (nie wiadomo zresztą przez kogo i dlaczego- może przez konkurencję), że te reklamy nie wpłynęły na wzrost sprzedaży. Otóż wpłynęły i to znacznie, o czym wspomniałem na początku, a info jest od samego zarządu Plus GSM.
Idąc dalej  - dobra reklama koreluje z preferencjami co do wybieranych produktów aż  0.78! Więc zdanie, że reklama ma się w niewielkim stopniu do zakupienia danego towaru jest uzasadnione o tyle, że póki co nie wiele firm wie jak tworzyć dobre reklamy.
Co do takiego narzędzia, to z tego co mi wiadomo ono nie istnieje, więc jeśli by Ci się udało stworzyć rzetelne narzędzie do pomiaru pamięci reklam, to mógłbyś w światku akademickim i psychologów zajmujących się reklamą zbić niezły splendor i kasę.

P.S.
Mail do prof. Dolińskiego mogę podać Ci na privie jeśli wyrazisz taką wolę.

5

Informację ową usłyszałem na konferencji "Dni PR, HR i Reklamy", którą orgaznizował krakowski odział PSSiAP-u na wydziale Komunikacji SPołecznej UJ. Wydaje mi się, że ową informację przekazywali reprezentanci Agencji Reklamowej S4 (ale tutaj mogę się mylić). A co do samej treści tej informacji... oni utrzymywali, że rekalma z SAMYM kabaretem Mumio nie zwiększyłą sprzedaży. Owa podniosłą się dopiero w momencie keidy zaczęli umieszczać spoty informujące o tym co tak naprawdę oferują (na początku nie było wiadomo co sprzedają!). Nie wiem ile w tym prawdy być może Hypnosie moje informacje są błęne tym bardziej z tego co mówisz wynika, że czerpiesz z samego źródła.

p.s. Jeśli tylko możesz to bardzo proszę podaj mi ten adres e-mailowy na PW