Nie wiem skąd w marketingu wziął się taki mit, że reklama z kabaretem Mumio nie zwiększyła sprzedaży??!!!! Otóż zwiększyła i to o 30%!!!! Inaczej - po co Plus wydawałby grube miliony aby nadal podtrzymywać ten sposób reklamy i po co przedstawiciele innych marek stosują podobne zabiegi (patrz: reklama KitKata, mleka Łaciate itp.). Rafał Ohme zajmuje się nowatorskimi metodami badania skuteczności reklam i to m.in. właśnie on po przebadaniu na zlecenie firmy Plus GSM konsumentów sieci komórkowych stwierdził, że reklamy z udziałem kabaretu "Mumio" są po prostu majstersztykiem, choć można by je było jeszcze ulepszyć. Zupełnym nonsensem jest plotka rozsiana (nie wiadomo zresztą przez kogo i dlaczego- może przez konkurencję), że te reklamy nie wpłynęły na wzrost sprzedaży. Otóż wpłynęły i to znacznie, o czym wspomniałem na początku, a info jest od samego zarządu Plus GSM.
Idąc dalej - dobra reklama koreluje z preferencjami co do wybieranych produktów aż 0.78! Więc zdanie, że reklama ma się w niewielkim stopniu do zakupienia danego towaru jest uzasadnione o tyle, że póki co nie wiele firm wie jak tworzyć dobre reklamy.
Co do takiego narzędzia, to z tego co mi wiadomo ono nie istnieje, więc jeśli by Ci się udało stworzyć rzetelne narzędzie do pomiaru pamięci reklam, to mógłbyś w światku akademickim i psychologów zajmujących się reklamą zbić niezły splendor i kasę.
P.S.
Mail do prof. Dolińskiego mogę podać Ci na privie jeśli wyrazisz taką wolę.