Temat: Systematyka w psychologii społecznej
W naukach przyrodniczych niezwykle istotną sprawą jest odpowiednia systematyka rozwijanej w ramach tychże dziedzin wiedzy. Określone zjawiska, organizmy, procesy, a także poszczególne dyscypliny są tam odpowiednio szeregowane i dzielone wedle określonych zasad.
Właśnie taki stan rzeczy (niegdyś bardzo mi bliski) skłonił mnie do refleksji następujących.
Po pierwsze, wedle posiadanych przeze mnie informacji, obecnie brak jest opracowań sugerujących usystematyzowanie wiedzy z zakresu psychologii społecznej. Stanowi to pewien problem, gdyż niejasno określone granice poszczególnych jej gałęzi utrudniają w znacznym stopniu jednoznaczne zaklasyfikowanie danych koncepcji czy teorii. Wydawałoby się, że problem ów nie ma istotnych implikacji praktycznych. Czy jednak jest tak faktycznie?
Po drugie, istnieje kolejny problem - wynikający z poprzedniego - który polega na tym, że istnieją pewne koncepcje, które trudno zaklasyfikować już nie tylko w obrębie psychologii społecznej, ale utrudnione jest też dokonanie oceny, czy nie jest to już zupełnie inna dziedzina psychologii.
W końcu trzecią kwestią jest sprawa określenia, jakie konkretnie dziedziny w ramach psychologii społecznej istnieją i czy wszystkie one zasługują na równy status w zakresie ich odrębności. Możnaby się np. zastanawiać jak ma się psychologia polityczna do psychologii społecznej czy jak ma się psychologia organizacji do psychologii społeczności.
Celem tego wątku jest podjęcie dyskusji nad systematyką wiedzy z zakresu psychologii społecznej. Istotne są tutaj dla mnie zarówno Wasze prywatne opinie jak i znane Wam opracowania poruszające tą kwestię.
Grupa Trenerska Skills Designers - szkolenia na najwyższym poziomie!