Temat: Skłonności samobójcze

Przyznaję. Trochę za późno zaczęłam się tym interesować...można powiedzieć po fakcie straty kogoś. Cały problem polega na tym, że u niektórych potencjalnych samobójców nie sposób zaobserwować jakiś skłonności. Może to jest tak, że się znieczulamy przez dostarczane nam codziennie informacje o strasznych rzeczach, o śmierci.
Interesuje mnie to, w jaki sposób Wy, jako psychologowie klasyfikujecie klientów jako potencjalnie zagrożonych, skłonnych do samobójstwa. Paradoks samobójcy polega na tym, że stosunkowo rzadko samobójstwa popełniają osoby stale depresyjnie. Wydaje mi sie, że o wiele ważniejszym czynnikiem jest porywczość, jest? Jakie cechy charakteru decydują o skłonnościach samobójczych?

Odp: Skłonności samobójcze

Nie jestem pewien czy ten wątek nie powinien znaleźć się w dziale "Psychologia kliniczna", ale ze względu na nawiązanie do rysu osobowości samobójcy, tymczasowo go tutaj pozostawię. Tak się składa, że na forum mamy specjalistę od tego tematu. Ja czuję się tutaj raczej mało kompetentny, ale Okoego być może będzie w stanie podać jakiś bardziej szczegółowy "profil samobójcy". Jarku, zechciałbyś nas wspomóc w tym zakresie?

Przy okazji nadmienię, że wątek poświęcony samobójstwu znajduje się też w dziale "Psychologia kliniczna". Tam ten temat omawiany jest jednak raczej pod kątem pewnych zaburzeń psychocznych niż w odniesieniu do predyspozycji charakterologicznych.

Polski Portal Psychologii Biznesu - naukowa psychologia w praktyce biznesowej i ekonomii.
Grupa Trenerska Skills Designers - szkolenia na najwyższym poziomie!

3

Jarek

Polski Portal Psychologii Biznesu - naukowa psychologia w praktyce biznesowej i ekonomii.

5

Maciek a to Twoje badania i jakim testem bo go nie kojarzę? Pomyślałem, że moglibyśmy coś na ten temat napisać, jakiś artykulik.
Wybralibyśmy kilka testów, przeprowadziłbyś je (ilu jest tych chłopców?), a ja w zamian zająłbym się napisaniem większości i obliczeniami statystycznymi - w lutym mógłbym pisać...
Mój opiekun prof. Stanik zajmuje się sądówką. Myślę, że byłby osobiście zainteresowany recenzją takiej pracy, bo tak w ogóle to nie ma problemu z recenzjami na jakikolwiek temat.

Masz rację, ADHD też jest skorelowane z samobójstwem. ADHD często bywa również czynnikiem prodromalnym choroby dwubiegunowej, ale nie wiem czy stosując pojęcie nadpobudliwości masz na myśli ADHD.
Natomiast, wracając do Freuda i Manningera, w moim przekonaniu taki schemat można generalizować. Jest tak oczywiście wtedy, gdy zakłada się że człowiekiem kierują nieuświadomione motywy wspierane przez takie mechanizmy obronne jak: tłumienie, wyparcie, przemieszczanie, zaprzeczenie...
W nielicznych przypadkach, jak myślę, agresja wzbudzona u człowieka jest przez czynniki wewnętrzne. W większości zewnętrzne, choć reakcje na nie nie muszą następować bezpośrednio przed rozładowaniem agresji, czy to na sobie czy na innych.

A właśnie...w stosunku do wspomnianej wcześniej impulsywności, ma ona znacznie większe, zwiastunowe powinowactwo suicydalne w przypadku, gdy tworzy diadę z agresją.

Jarek

7

8