Temat: Psychologia kary śmierci
Chciałbym zwrócić uwagę kolegów i koleżanek z tego forum na bardzo interesującą szczególnie mnie gałąź psychologii, która z tylko Bogu znanych przyczyn była i jest pomijana w obecnie prowadzonych badaniach na gruncie psychologii. Chodzi mi tutaj o psychologię kary śmierci. Będąc wierny duchowi tego forum, które rozwija wątki z zakresu psychologii społecznej, chciałbym zwrócić waszą uwagę na całkowity brak jakichkolwiek badań empirycznych, czy też rozważań teoretycznych o tej problematyce, szczególnie na grunice Polskim. Osobiście prowadziłem badania w ramach mojej pracy magisterskiej nad problematyką postaw ludzi wobec kary śmierci i jak wszystko będzie dobrze za jakieś dwa miesiące wyniki tych badań ukażą się drukiem. Stworzona przeze mnie metoda badawcza po zweryfikowaniu jej wartości psychometrycznych zapełni zapewnie bardzo głeboką lukę, jaką obecnie można zauważyć nie tylko w Polsce, ale także w Europie. Z mojej wiedzy Amerykanie i Kanadyjczycy już od początku lat 80 poprzedniego wieku badają psychologiczne uwarunkowania pozytywnej lub negatywnej postawy ludzi wobec kary śmierci. Pytanie nasuwa mi się jedno: dlaczego my zawsze jestesmy tak bardzo do tyłu:) Ale nie mogę narzekać. Jak to mówił jeden z moich profesorów: Żeby być naprawę docenionym w psychologii należy korzystać z zasady "Kupiłem coś tanio, a sprzedam bardzo bardzo drogo" pozdrawiam.