1

Temat: Z pokolenia na pokolenie

Niedawna wizyta obecnego Papieża wprawiła mnie w niemałe zakłopotanie głównie za sprawą tego, co wyprawiali niektórzy dziennikarze. Mam na myśli przede wszystkim popularyzowanie przekonania, że możemy mówić o kolejnym pokoleniu - tzw. "B16"(powód: entuzjastycznie reagujący tłum młodych ludzi, uczestniczących w spotkaniach z Papieżem). Czy ktoś może w końcu otwarcie przerwać tą bezmyślną pokoleniomanię, która nic w gruncie rzeczy nie wyjaśnia! A może się ze mną nie zgadzacie i uważacie, że jest to trafna i adekwatna forma opisu "czegoś"???:)

2

Odp: Z pokolenia na pokolenie

O kurcze, to już mamy nowe pokolenie?! To oznacza Tofiku, że trochę się zestarzeliśmy... wink  Nie wiedziałam. Nie oglądam telewizji. Trochę tylko czytałam o tym. Dziwnie jakoś tak. Aż nie jestem w stanie na ten moment napisać komentarza w duchu "psychologicznym".

Za to wiem, że (najprawdopodobniej) na Jawie zniknęło jakieś 5000 istnień ludzkich. Bez "amerykańskiego rozgłosu..." Gdzieś poza mediami.

Polski Portal Psychologii Biznesu - naukowa psychologia w praktyce biznesowej i ekonomii.
Grupa Trenerska Skills Designers - szkolenia na najwyższym poziomie!

4

Tofik pyta się, co opisuje etykieta "pokolonie B16". Już odpowiadam: jest to etykieta, która nieczego nie opisuje, a jedynie nazywa pewną grupę ludzi, którzy spotkali się w Krakowie z papieżem Benedyktem 16 na ulicy Frańciszkańskiej pod "papieskim oknem". To tyle jeśli chodzi o znaczenie tej etykiety. Została ona stworzona przez media i jak na razie tylko w nich jest używana, więc czy można mówić o jakieś identyfikacji z nią? Z resztą jak mówił Pan Maciej, ogólność tego hasła jest tak duża, iż w sumie można nim opisać każdego.

Polski Portal Psychologii Biznesu - naukowa psychologia w praktyce biznesowej i ekonomii.

6

Pokolenie JPII swój rodowód istotnie zawdzięcza mediom - w szczególności telewizji. Nie ma jednak się co dziwić, ani obruszać tym faktem - media stanowią bardzo potężne narzędzie wpływu, kształtowania naszych gustów, preferencji czy wręcz panującej mody. Stanowią również środek komunikacji, co jest również bardzo ważną ich funkcją. Efekty działania mediów bardzo intrygująco i zarazem interesująco opisują Byron Reeves i Clifford Naas. Polecam ich gorąco.
Pokolenie JPII było określeniem dotyczącym faktu, że wielu młodych urodziło się za pontyfikatu Jana Pawła II i nie pamięta innego papieża. Wobec powyższego termin pokolenie B16 jest kompletnie bez sensu.

7

Według mnie, to jest takie na siłę przypinanie kolejnej ładnej etykiety pewnej grupie młodzieży (?!). Nic więcej.

9

Oczywiście, że obie.  cool

10

Przyznam, że byłam trochę przerażona tym, co poniektórzy dziennikarze wyprawiali, ale i nie tylko. Na wielu koszulkach młodych ludzi widniał napis B16. Moim zdaniem jest to w jakiś sposób, odbieranie zasług Papieża-Polaka w to, co wniósł w młodzież i przypisywanie tego Benedyktowi 16, tylko dlatego, że Młodzi silnie na niego reagowali. Uważam, że obecny Papież nigdy nie będzie tak blisko z nami, jak Jan Paweł II. Jednak zawsze daleka byłam od nazywania swojego pokolenia, pokoleniem JPII. Jest w tym trochę bufonady i naciągania, w szczególności wielu dziennikarzy.

11

Witam

Zastanawia mnie ta kompulsywna niemalże tendencja do generalizowania, uogólniania i etykietowania - tak widoczna zwłaszcza w mediach. O pokoleniach można mówić - IMHO - po tym jak już zakończy się jakiś etap, proces - kiedy można ocenić spuściznę, wpływ jakiejś osoby, teorii, myśli, działań... Teraz raczej mamy do czynienia z dramatycznymi próbami nazwania czegoś czego nie ma, doszukania się głębi tam, gdzie jedynie pustka i brak czegokolwiek. Takie etykiety mają IMHO doprowadzić do stworzenia sztucznych ideałów, albo po prostu czegoś z czym można się identyfikować... I nie jest to spiskowa teoria świata, ale jedynie moja obserwacja...

Pozdrawiam (jako element pokolenia 1200 brutto) ROTFL  :mrgreen:

ute Little Dead Girl

12

Witam wszystkich.

Może warto zacząć brutalnie - media bredzą. Niestety, co rusz, gdy oglądam kolejne serwisy informacyjne, jestem coraz bardziej zdumiony tym, co dziennikarze potrafią "wygenerować". Mało tego, ciekawe jest, jak natychmiast po pojawieniu się 'wytworu' jednych, kolejni z lubością go propagują, umacniają i tak dalej... A później debaty: "czy możemy już mówić o...." i zalew bredni kolejnych. Ale nie o to...

Pytanie: co to znaczy "pokolenie JPII"? Czy istnieją jakieś obiektywne cechy wspólne, wyłączając oczywiście datę urodzenia, charakteryzujące określanych tym mianem ludzi? Przykład pierwszy z brzegu, w skrócie: pokolenie 'dzieci kwiaty' coś tam chciało - 'make peace not war', przyjęło określony sposób ekspresji (w każdym sensie), charakterystyczny dla całej grupy, było - ogólnie mówiąc - łatwo identyfikowalne na różnych płaszczyznach.
Nie mam żadnego pomysłu, jakie wspólne wartości, sposób życia, spojrzenie na świat, miałoby charakteryzować pokolenie JPII. No chyba, że byłaby to masowa emigracja po wejściu Polski do UE smile

Wszyscy przecież doskonale wiemy, że 'coś być musi', by można było mówić o pokoleniu w sensie ideologicznym, a takie właśnie rozumienie zaproponowały media w przypadku JPII. Zaproponowały, po czym oczywiście niczego nie wyjaśniły, bo po co. Wystarczy zrobić kolorowy tytuł (byle duży, czarny na czerwonym) 'wrzucić temat na jedynkę' i załatwione smile

O pokoleniu B16 celowo nawet nie wspominam, ze względów oczywistych.

Pozdrawiam serdecznie,
M.

14

16

Prawie jak F-16 ^^
B16 vs Emo - oto nowy wiecznie walczący nurt współczesnopolokeniowy - zło kontra dobro, walka trwa, kto wygra tym razem?  8) A co z pokoleniem Moher Army? Czyżby młodzi B16 zaczynali przejmować władzę? (przepraszam, nie mogłam się powstrzymać tongue)

Hehehe...F16...Z tonu Twojej wypowiedzi domyślam się, że idea wyodrębniania B16 czy JP2 raczej do Ciebie nie przemawia?  ;D

18

dokładnie tak, nie inaczej wink

19

pokolenie B16 to duża przesada! można zrozumieć pokolenie JPII, ale Benedykt XVI nie wywarł jeszcze takiego wpływu na ludzi - nie mówiąc już o tym, że pokolenie nie zdążyło sie zmienić tongue

ulubione zdanie:<br />"Dzis wszystko mozesz zrobic lepiej"

20

Scarlet ma rację. Jeszcze nic takiego nie zrobił, co przyciągałoby takie wielkie rzesze wiernych. Ale Obama JUŻ dostał Nobla, a czy coś zrobił wyjatkowego, spektakularnego ....?

No własnie....chyba nic takiego nie zrobił. Właściwie to dostał Nobla za obietnice, a nie za czyny. Niby go tym zobowiązali, ale z drugiej strony to trochę śmieszne.

Wracając do B16 to też zgadzam się z tym, że zjawiska, które można byłoby określić mianem "pokolenia BXVI" nie będzie. Benedykt jest papieżem za mało charyzmatycznym, ale i mało angażującym się w relacje z młodzieżą. Poza tym jego encykliki czy inne przemyślenia nie są w ogóle popularyzowane, a więc jego wpływ na tym poziomie jest także o wiele mniejszy.

22

To było też w jakimś stopniu do przewidzenia. Po tak WIELKIM człowieku jakim był Jan Paweł II trudno będzie następcy "dorównac" Jego pozycji, popularności, posłuchu. My Polacy szczególnie obserwujemy zachowania, słowa i czyny następcy. Bo jakoś wydaje się nam, że mamy trochę większe prawo do JP II. Może się mylę, ale z wielu wypowiedzi naszych rodaków takie nasuwają się wnioski.
Ja myślę, że każdy ma swój czas. Zapewne Jan Paweł II żył w bardzo ciekawych czasach, kiedy tyle się działo w Jego ojczyźnie i na arenie międzynarodowej. Ale obecnie też jest wiele płaszczyzn na których dzieje sie wiele złego. Kościół może przyczynic się tam do poprawy sytuacji.

23