1

Temat: Kontrowersje wokół "beszczelnej grupy wybrańców"?

Gdzieś w kościach czułam, że to niemożliwe, że my-młode pokolenie naukowców "zarobimy" kiedykolwiek tyle w Polsce, co ostatnie dwa pokolenia...  :smile:, które i tak za ciężką pracę naukową dostały znacząco mnie niż by dostały w inych krajach...!

Co są sądzicie o zniesieniu 50% ulgi podatkowej od kosztów przychodu?
Na razie przyjęto 20%, ale w najbliższym czasie ulg ma nie być.

Usłyszałam taki komentarz, że to o czym piszę to są "kontrowersje wokół grupy beszczelnych "wybrańców", którzy zarabiają i tak za dużo w stosunku do jakości swojej pracy... Czy aby na pewno za dużo?

W praktyce oznacza to, że za tą samą pracę już niedługo naukowcy, twórcy, artyści, dziennkikarze, tłumacze, otrzymają mniej pieniędzy... a kraj zaoszczędzi na nas 300mln zł.
Tylko że te pieniądze rozpłyną się jak każde w molochu biurokracji, urzędów, układów i "odszczypywania" po odrobince na każdym szczeblu! Niby mają załatać jakieś "naukowe" dziury...

Profesorowie sobie poradzą, dobrzy naukowcy sobie poradzą. Odbiją sobie stratę zarabiając na różnych innych rzeczach "poza dydaktycznych". Wyjeżdżając za granicę. Ale jak to demotywuje do dbania o naukę polską. Coś czuję, że owa zmiana znacząco odbije się na jakości dydaktyki w Polsce. A pierwszą grupą która odczuje to dość szybko - będą studenci. I ta zmiana przyczyni się do mniejszego ich zainteresowania rozwojem naukowym.

Idą czasy wyrównywania społecznego? Czasy rewolucji? Braku faworyzacji wybrańców? Idą czasy pięknej równości społecznej, braku ulg? Idą czasy Polski szlachetnej dofinansowującej polskie rodziny, dbającej o współczynnik urodzin? Idą czasy kiedy Pan Giertych będzie nocami czytał książki i wyłapywał te "niedobre" (jak np. książkę wydaną w całej Eurpie ale dziwnym trafem zakazaną w Poslce...) i nie będziemy narażeni na ich zły wpływ? Idą czasy, w których zadba przecież o nasz naród Pan decydent Lepper bez matury, ale jakże bojowniczo nastawiony w obronie uciskanych? Będzie pięknie, równo, gładko? Wrócimy do tradycji, do korzeni?

Po co nam JAKAŚ  tam nauka? Przecież my nie chcemy jak te inne okropne, dostatnio żyjące kraje, zarabiać na wiedzy, wynalazkach, innowacjach, inwestycjach. Po co nam rozwój? E tam - rozwój? Po co naukowcom ma się chcieć?

Przepraszam za ironię. Mam nadzieję, że wśród Was, komentujących, znajdą się też osoby, które mają odmienne zdanie ode mnie. Może jak mi to "łopatologicznie" wytłumaczycie, to przyjmę piękną ideę "wyrównywania społecznego"? Może. Przez duże "M"

Pozdrawiam  :smile:

Odp: Kontrowersje wokół "beszczelnej grupy wybrańców"?

Polski Portal Psychologii Biznesu - naukowa psychologia w praktyce biznesowej i ekonomii.
Grupa Trenerska Skills Designers - szkolenia na najwyższym poziomie!

3

Słyszymy o propozycjach łaskawego zostawienia 20%...

Myślę, że od początku taki był "szpetny ten plan"... A wsparcie prezydenta dla naukowców (który przeciez niechętnie podpisuje profesury - z tego co wiem w tym roku NIE PODPISAŁ ŻADENEJ, mimo że 290 kandydatów  spałniało wymogi i czeka w kolejce, bo niby niepotrzebni profesorowie...?) to jakiś niewyobrażalnie śmieszny jego ruch. A obrażenie się Gilowskiej to taki zabieg medialny, czy co?

Ja wiem że są mistrzostwa, i tak dalej... mamy głowy zajęte kibicowaniem wybranemu krajowi, ale...

Ale jak był Papa w Polsce też pare rzeczy po cichu się zdarzyło w tle medialnych szumów monotematycznych (poleciało kilka głów nie wiedzieć czemu i wymieniono je na głowy z nowej niby "świeżej" opcji).

4

Analiza uryny może wykryć chorobę jednostki, analiza urny - chorobę całego społeczeństwa.

5

6

Analiza uryny może wykryć chorobę jednostki, analiza urny - chorobę całego społeczeństwa.

7

Już rozumiem Twoje zdanie na ten temat. Nie było ono dla mnie jasne po pierwszej Twojej wypowiedzi.

Także moje pytanie o "taką sytuację" już jest nieadekwatne.  :smile: Bo ja źle zrozumiałam, że ulgi są przejawem nierówności według Ciebie, i  stąd chciałam spytać o to, jakie widzisz rozwiązanie "takiej sytuacji" (w zakresie odebrać czy nie odebrać).

No właśnie. Istnieje w społeczeństwie takie przekonanie, że ulgi to przywilej, a nie wyrównywanie szans rozwoju. Pewnie stąd taki stereotyp, że wiele ulg to jest naprawdę właśnie zwykły przywilej przynależenia do jakiejś grupy (wspomniane przeze mnie ulgi dla rodzin pracowników MZK, czy PKP, i mogłabym wymieniać inne przykłady).

Jestem niezmiernie ciekawa jak cała dyskusja się rozwinie (chodzi mi o wynik dyskusji  naszych decydentów - polityków...) i to naprawdę nie tylko z punktu widzenia własnego interesu.

8

9

10

Kurski? On posługuje się jedynie tzw. "Czarnym PR" i sądze, że raczej robi to intuicyjnie aniżeli się zna. Dlaczego? Proszę zwrócić uwagę na ostatni jego wyczyn - atak na Donalda, żeby odwrócić uwagę od nowego prezesa PZU. Niestety, ale zapomina on o podstawowej zasadzie wiarygodności - jeśli chcesz być wiarygodny, nie możesz ciągle prezentować nagłych sensacji i to w momencie, kiedy świadomość (publiczna czy jednostki) zaabrsorbowana jest inną sensacją. Jacek Kurski nie dał się poznać ludziom z innej strony niż ciągłe wzbudzanie sensacji i to w dodatku w stosunku do jednego człowieka (ponownie DOnald Tusk). Uruchamia on tutaj podstawowy błąd Atrybucji zgodny z modelem sześcianu Kelleya (dystynktywność, spójnośc, powszechność), traci zatem swoją wiarygodność jako osoba która ciągle atakuje jednego człowieka (coś mu lezy wyraźnie na wątrobie).

11

Mnie bardziej interesuje Kurski jako osoba pełniąca rolę "bulteriera", "złego policjanta". Oglądając wczoraj jego występy w TV przyszło mi na myśl, że trzeba mieć nerwy ze stali i bardzo silną psychikę, żeby posługiwać się takimi łajdactwami jak on. Musi ich potem publicznie bronić a jego przeciwnicy też znają się na rzeczy. W polityce nerwy to jednak podstawa.

Dziś Premier ma się spotkać z przedstawicelami twórców. W radiu słyszałem, że zamierza im zaproponować utrzymanie dotychczasowych rozporządzeń. Wygląda na to, że szum medialny oraz wytrwałe działania tych środowisk zrobiły swoje.

Polski Portal Psychologii Biznesu - naukowa psychologia w praktyce biznesowej i ekonomii.
Grupa Trenerska Skills Designers - szkolenia na najwyższym poziomie!

13

14

Nie będzie zmian w podatkach dla twórców. Podczas posiedzenia rządu przyjęto autopoprawkę do zmian w ustawach podatkowych, dotyczącą kosztów uzyskania przychodów dla twórców, przywracającą dotychczasową formułę - poinformowano w komunikacie po Posiedzeniu Rady Ministrów.

Całą sytuację można określić przykładowo tak:

1. Albo to była zwykła manipulacja na zasadzie dobrego dla grupy twórców rozwiązania końcowego ("dobry wujek")
2. Albo grupa społeczna, której chciano coś odebrać umiejętnie zawalczyła o pozostawienie sytuacji dotychczasowej.

Można też generować inne domysły.

smile
Najważniejszy dla mnie jest efekt. Ale mechanizm ciekawy chyba dla każdego psychologa społecznego...

15

Dla nie-psychologa społecznego również...  A swoją drogą, to była tania prowokacja ze strony rządu, bądź zupełnie nietrafiony pomysł. Patrz: reakcja środowisk.  cool