1

Temat: Co najlepiej redukuje Wasze zmęczenie?

Zakładam ten temat z myślą o tym, żeby dowiedzieć się jakie są Wasze prywatne metody redukcji zmęczenia. Nie chodzi mi o metody, których skuteczność jest udowodniona jakoś naukowo czy eksperymentalnie, tylko te, które są skuteczne w Waszym przypadku.

(abstrachuję od definiowania tutaj czym jest zmęczenie i od wskazania że chodzi mi o jakiś konkretny rodzaj zmęczenia - wszystkie wypowiedzi, w których będzie własna metoda likwidowania zmęczenia będą na temat)

Z góry bardzo dziękuję zarówno za spokojne, jak i bardziej ekscentryczne prywatne sposoby na zmęczenie lol 

To może ja pierwsza:
- jak jestem bardzo, bardzo zmęczona w ciągu dnia to muszę położyć się spać chociaż na około pół godziny (ale nie na dłużej, bo potem już będę miała problem z ziewaniem do końca dnia   :wink: ),
- jak jestem zmęczona pracą to wybieram się do kina,
- jak byłam wykończona żmudną pracą w pewnej "komisji" to odreagowałam i odżyłam dzięki wizycie w Heide-Park Soltau w pobliżu Hamburga. Obudziła mnie jazda kolejką (Colossos) z prędkością powyżej 120km/h (szczególnie jazda w dół z wysokości kilkudziesięciu metrów) oraz kilkakrotny "upadek" z wieży "scream" z prędkością około 100km/h. Wróciłam jak nowo narodzona  cool  (czy to jest zgodne z tym tematem...? coś czuję, że czekają mnie przenosiny do innego  :wink: )

2

Odp: Co najlepiej redukuje Wasze zmęczenie?

No to otrzymasz odpowiedz taką jaką chcesz tongue bo szczerze to nie znam definicji tongue

Ide spać. Dobra drzemka nigdy nie jest zła tongue
Biore gorący prysznic, a potem słucham muzyki (R&B, Suol)

Polski Portal Psychologii Biznesu - naukowa psychologia w praktyce biznesowej i ekonomii.
Grupa Trenerska Skills Designers - szkolenia na najwyższym poziomie!

4

Ale dlaczego nie może być tutaj "wymienianek" jak to nazwałeś, skoro właśnie to by mnie interesowało... :sad:

Przecież jednym z aspektów psychologii zdrowia jest badanie własnych metod radzenia sobie z trudnościami i analizowanie tego pasjonującego zagadnienia, jak to sprytnie człowiek robi, że "zazwyczaj wraca do pionu, a nie się poddaje".

Jeden z paragrafów mojej pracy dotorskiej będzie dotyczył sposobów redukcji zmęczenia, zanim zrobię badania pilotażowe i zanim zabiorę się do klasyfikacji tych metod i ich analizy, chciałabym po prostu dowiedzieć się jakie są potocznie opisywane metody na redukcję zmęczenia. I tylko tyle (bez dyskusji "merytorycznych").
Jeśli więc nie pasuje to do tego działu, to może przerzucimy to gdzieś indziej?
A ja ponawiam pytanie: jak pozbywacie się zmęczenia? jakie są wasze metody?

:smile:

Aaaa....trzeba było napisać, że to w celach badawczych ma być "wymienianka". To zmienia postać rzeczy. Ja nie chciałem jedynie, aby to forum zapełniło się tematami w stylu "czego aktualnie słuchacie", albo "jakich znacie psychologów społecznych". Takie tematy miałem na myśli. Jeśli natomiast jest tak, iż w tym przypadku ma to służyć określonemu badaniu to nie idze przeszkód, aby przyjąć taką właśnie formułę.

Polski Portal Psychologii Biznesu - naukowa psychologia w praktyce biznesowej i ekonomii.

6

Rozumiem, że może być wymienianka...
1. Jeśli jestem zmęczona i mogę sobie pozwolić na 'nicnierobienie' to gorący prysznic, herbata, książka/film i koniecznie ciepły koc i balsam malinowy.
2. Jeśli mimo zmęczenia mam masę rzeczy to zrobienia i nie mogę leniuchować to zadowalam sie mocną kawą lub dwiema i lekko zimnym prysznicem  :smile:

7

quot;Człowiek człowiekowi wilkiem
<br />Lecz ty się nie daj zwilczyć
<br />Człowiek człowiekowi bliźnim
<br />Z bliźnim się możesz zabliźnić"

8

Jeśli powinnam wierzyć osobie, która mi to opowiadała - są takie miejsca na ziemi, że nawet w centrum miasta można wejść do takiego budynku, zapłacić i położyć się w specjalnej tubie, żeby pospać. Zamykają Cię a Ty leżysz przez np. 25 minut (nie musisz jechać aż do domu, kiedy masz do niego godzinę drogi a tyle samo wynosi przerwa w pracy...). Obok Ciebie są inne tuby i ludzie leżą w nich jak takie słoiki w spiżarni, albo śledzie w konserwie. Ludzie nie widzą się wzajemnie bo tuby nie są przeźroczyste...ale wiesz, że leżysz w tłumie.

Myślę, że sen polifazowy zasługuje na odrębny temat. Dyskusja mogłaby być ciekawa!

Człowiek ma niezwykłą zdolność przystosowania się do nowych warunków i wymogów środowiska. Dlatego może bylibyśmy w stanie spać snem polifazowym, może do takiego snu będziemy kiedyś zmuszeni? Jak myślicie?

Przeczytałam jakiś czas temu w dosyć "wiekowej" (1970) książce Rene Dubos zdanie, które mnie uderzyło swoją celnością i jednocześnie lekką ironią w stosunku do człowieka jako gatunku... Otóż autor pisze, że jednym z najbardziej niepokojących aspektów problemu adaptacji stanowi paradoksalnie sam fakt, że człowiek tak TAK ŁATWO SIĘ PRZYSTOSOWUJE. To właśnie owa zdolność adaptacji umożliwia ludziom dostosowanie się do warunków i zwyczajów, które niszczą wartości najbardziej znamienne dla życia ludzkiego. Dalej autor podaje przykład podziemnych szkół w USA, które budowano argumentując, że łatwiej jest w nich dzieciom skupić uwagę na lekcjach - nie są rozpraszane tym co się dzieje na zewnątrz... (co ja bym zrobiła na ich miejscu nie mogąc oderwać wzroku od nudnego nauczyciela i skierować go na drzewa albo chmury za oknem?!)
Pisze też autor, że mamy niebo bez gwiazd, ulice bez zieleni, itd (w sensie miejsc, w których przebywamy).

I jeszcze dygresja: osobiście nie wyobrażam sobie życia bez kilkugodzinnego snu. Taki sen to nie tylko sen dla mnie.I ogromne znaczenie ma miejsce snu! To oderwanie się od natłoku spraw i różnych grafikowych terminów. Gdybym jeszcze miała mieć sen "grafikowy" to już byłaby przesada. Chociaż nie ukrywam, że stosuję metodę 20 minutowych drzemek i daje ona świetne rezultaty. Dłuższy sen w ciągu dnia męczy, ale taki krótki jest ok.

I jeszcze jedna mała dygresja - myślę że sen polifazowy nie sprawdziłby się w przypadku osób dla których sen to nie tylko sen, ale jeden z nielicznych momentów w ciągu doby, kiedy mają u boku kogoś bliskiego w sensie żony, męża, partnera. Jak tu spać razem polifazowo?Już pisząc to wiem, że dostanę opieprz od Macieja, bo to strasznie nienaukowa dygresja... wink

Moja propozycja jest taka, żeby ktoś kto "potrafi" przerzucił sen polifazowy do nowego tematu.

Za nic Cię nie będę opieprzał, bo to bardzo ciekawa wypowiedź. Co się zaś tyczy samego tematu snu polifazowego to proponuję, abyś najzwyczajniej w świecie stworzyła poświęcony temu (odrębny) wątek. Myślę bowiem, że faktycznie może to wywołać dość ciekawą dyskusję, która wybiega jednak nieco poza ramy tego tematu, bo rozwija szczerzej tylko jedną z istotnych tutaj kwestii.
Specjalistą od spraw snu nie jestem, ale postaram się w miarę możliwości dorzucić swoje 3 grosze.

10

Jak redukuję zmęczenie?
Jesli nie mogę się położyć lub usiąść z uniesionymi do góry nogami lub wziąć aromatycznej kąpieli to staram się włączyć autopilota: robię różne rzeczy automatycznie, bez większego skupiania się, odbiegam myślami hen w dal i nie gadam z nikim ( lub sporadycznie).Taka izolacja psychiczna pozwala mi skończyć to co zaczęłam pomimo zmęczenia.

11

Jak redukuję zmęczenie? odpowiedź jest prosta: kofeina. Wypijam kolejną szklankę coli lub jakiegoś napoju zawierającego tą substancję. Szczerze mówiąc jest to jedyny skuteczny sposób na redukcję zmęczenia. Wiem, są inne ale są one znacznie bardziej szkodliwe dla zdrowia, dlatego do nich nie namawiam.

12

No Joasiu...trochę się wypowiedzi pojawiło i to zróznicowanych. Pewno potrzeba nieco więcej, aby metody radzenia sobie ze zmęczeniem wyznaczyć, ale czy możesz nieco naświetlić cel diagnostyczny tego wątku?

14

Chcesz zatem wyróżnić zmęczenie psychologiczne od zmęczenia fizycznego. Kiedyś sam się nad tym zastanawiałem i popełniem naet artykuł na ten temat w dobrze znanej Ci publikacji z okresu ostatniego roku naszych studiów. Być może te rozważania, mimo, iż jedynie teoretyczne, okażą się przydatne. Z niecierpliwością oczekuję Twojego opracowania na ten temat.

16

Nie tyle chciałabym odróżnić zmęczenie fizyczne od psychicznego, bo to już zrobiono bardzo dawno temu,tylko spojrzeć na zmęczenie z trochę innego punktu widzenia i odejść od traktowania zmęczenia jako reakcji na przedłużającą się aktywność, a zająć się zmęczeniem jako efektem codziennego życia w okreslonych warunkach (niekoniecznie zależnym od aktywności). To brzmi teraz prowokacyjnie i zaraz jakiś fizjolog zwóci mi uwagę. Ale chodzi mi o psychologiczny punkt widzenia.

Zmęczenie fizyczne (np. mięśnia) jest dość dobrze zbadane.
Zmęczenie życiem codziennym raczej nie jest badane, chociaż są badania zajmujące się określonymi aspektami czy wycinkami życia (np. zgodne z teorią wypalenia zawodowego czy optimum stymulacji, czy w ramach teorii stresu, itd)

Za jakiś czas jak będę bardziej pewna czy zajmowanie się zmęczeniem życiem codziennym jako odrębnym zjawiskiem ma sens, to dam znać w osobnym temacie  :smile: a tymczasem wracam do pracy nad tym właśnie.

18

Fizyczne czy też psychiczne zmęczenie rozładowuję przez spanie, to jest dla mnie podstawowa metoda. Jeśli już się wyśpię i mimo to czuję zmęczenie to pomaga mi film albo  książka. Spacery, wycieczki czy też inne tego typu atrakcje nie działają na mnie, żeby czerpać z nich przyjemność muszę być wypoczęta i sprawna psychicznie.

19

Psychicznie odpoczywam, kiedy:
-wyszywam
-czytam
-spaceruję lub jeżdżę rowerem
-maluję
-robię zdjęcia
-słucham muzyki i sprzątam
-pracuję w ogrodzie
i pewnie jeszcze więcej smile

20

Fizyczne - snem.

Psychiczne - całkiem dobrze odpoczywam przy pracy laboratoryjnej, ale od problemów.
Znużenie czyli to typowe zmęczenie - kąpiel w wannie z bąbelkami i z lekką łatwą i przyjemną książką, no i... panie i panowie, przecież nasz ukochany / ukochana też może nam w tym pomóc, powiem to, seks świetnie rozładowuje zmęczenie. No, potem pewnie przespać się trzeba.

Przyznam szczerze, że w ostatnich miesiącach moje zmęczenie wynikające ze stresu w pracy znakomicie redukuje sobotni wypad do klubu. Pół nocy tańca przy klimatach house i D'n'B w otoczeniu osób pozytywnie zakręconych (i nakręconych  wink ) bardzo poprawia mi humor. Czemu? Bo nie muszę przy tym myśleć. Jedynie oddaję się wirowi rytmów serwowanych mi przez dobrych Dj-ów doprowadzających do żywiołowych rekacji tłumu. Nie zapomnę np. atmosfery, jaka panowała podczas imprezy urodzinowej klubu Pepper. Ludzie tańczyli wszędzie, nawet na barze czy stolikach...za to lubię ten klimat, za żywiołowość.

22

Witam.Widzę, że muszę trochę odkurzyć temat o zmęczeniu psychicznym. Dawno go nie poruszano :)Dla mnie najlepszym sposobem na zmęczenie psychiczne jest wyjście na basen bądź spotkanie z koleżankami na kawce smile.Nie ukrywam, że lubię się bawić i sposób pana Macieja podoba mi się. Wystarczy hasło,że szykuje się imprezka i całe zmęczenie mija. wink

23

Na zmęczenie psychiczne wysiłek fizyczny. Szczególnie ten ulubiony: piłka nożna. Wyniszczający mecz z kolegami, to jest to! A gdy trudno zorganizować kolegów: bieganie. Na zmęczenie fizyczne natomiast raczej spokojny wieczór przy filmie, Internecie lub po prostu muzyce i książce. Odpowiednie filmy również są dobre na zmęczenie psychiczne. Aby nie nazbyt ambitne. Choćby seriale komediowe. Za to nie preferuję snu. Wolę tylko nocą, za dnia nie.

24

;DNa zmęczenie nie ma nic dla mnie lepszego od krótkiej drzemi nawet jeśli trwa ona 5 min.Naukowo udowodnione że u ludzi tak robiących występuje mniejsze ryzyko zawału serca.Nooo..Chyba że ktoś jest na to jeszcze za młody.

Na zmęczenie fizyczne, najlepszy jest w moim wypadku komputer i spanie. Ale w nocy, a nie w dzień; dnia mi szkoda. Na zmęczenie psychiczne to kąpiel.

Nie sądźcie, że przyszedłem pokój przynieść na ziemię. Nie przyszedłem przynieść pokoju, ale miecz.<br /><br />Jezus Chrystus