Temat: Jak zmieniła cię psychologia?

Wiedza poszerza horyzonty. I nie trudno się domyślić, że im więcej wiesz, tym na więcej sposobów umiesz rozpatrywać każdą sytuację. Im więcej się wie, tym więcej się widzi. Wtedy problemy są inne, nasze reakcje są inne, relacje, rozmowy... Zatem jak zmieniła was psychologia? Co się w was zmieniło, kiedy poszerzyliście swoją wiedzę na temat tej dziedziny nauki?

Jeśli ktoś posiadł szerszą wiedzę z inych dziedzin, pytanie również go obowiązuje. Zapraszam do rozmowy. smile

Odp: Jak zmieniła cię psychologia?

Wielokrotnie się nad tym zastanawiałem, a ten temat często pojawiał się w gronie moich znajomych ze studiów. Czy się we mnie coś zmieniło? Bezapelacyjnie. Zmieniło się wiele. Przede wszystkim studia psychologiczne wpłynęły na mój sceptycyzm i krytyczny stosunek do otrzymywanych informacji. Myślę, że idąc na studia byłem bardziej naiwny i skłonny do zaniedbywania argumentacji własnych i cudzych sądów czy opinii. To tak jakby kreskówka zmieniła się w film dokumentalny.  wink

Z oczywistych względów zmieniło się też moje podejście do drugiego człowieka. Dziś moje osądy dotyczące innych osób są bez wątpienia mniej skrajne, a jednocześnie oparte na bardziej wnikliwej analizie. Jednocześnie daleki jestem od poglądu, iż umiejętności zdobyte podczas studiów sprawiły, że pernamentnie i nagminnie analizuję innych. Co to to nie.

Cóż jeszcze z ważniejszych rzeczy? Myślę, że kwestia nawiązywania kontaktu z obcymi ludźmi też uległa zmianie. Dzięki wiedzy z zajęć i treningów łatwiej jest mi nawiązywać najomości w nowych miejscach i nowym otoczeniu, co pośrednio wiąże się z umiejętnościami adaptacyjnymi, które w mojej ocenie też się we mnie zmieniły.

Polski Portal Psychologii Biznesu - naukowa psychologia w praktyce biznesowej i ekonomii.
Grupa Trenerska Skills Designers - szkolenia na najwyższym poziomie!