1

Temat: Studia uzupełniające z psychologii?

Może obiło się o uszy komuś z Was czy można zrobić uzupełniające studia magisterskie z psychologii społecznej?
Rozmawiałam z kimś (teraz nie pamiętam z kim!), kto po licencjacie z socjologii, właśnie jest na etapie pisania pracy magisterskiej z psychologii społecznej, na pewno na jakimś uniwerku.
Jak to możliwe? Może psychologia społeczna występuje tu jako specjalność? Nie wiem o co chodzi, a potrzebuję tych informacji.

Przeglądając oferty uniwerków nie trafiłam na nic podobnego...

2

Odp: Studia uzupełniające z psychologii?

Nie istnieje nic takiego jak studia uzupełniające z psychologii. Psychologia oferuje studia jednolite magisterskie - jedynie takie studia można nazwać studiami psychologicznymi, zgodnie z uchwałami PTP i KNP. Kolega najprawdopodobniej jest szamanem i próbuje zdobyć Twoje względy poprzez odwołanie się do magicznej mocy studiów psychologicznych wink

3

Albo robi jakiś kurs szumnie nazywany studiami

4

Mnie również wydawało się to nader dziwne, ale niemniej dziękuję za szybką odpowiedź.
Pozdrawiam.

5

Przekręt jest najpawdopodobniej taki: Na magisterskiej pedagogice (legalnej) powołuje się specjalizację z psychologii społecznej (szemraną). Ludzie po licencjacie na to biegną, bo "w skrócie" im sie mówi, że będą studiować psychologię. Budzą się z ręką w nocniku, gdy odbierają dyplom magistra pedagogiki.

To prawdopodobne Jurku, ale ostatnio też coś złyszałem o tych uzupełniających z psychologii. Nigdzie jednak nie znalazłem informacji na ten temat i mam nadzieję, że to tylko plotka. Nie jest natomiast plotką to, że taki pedagog po magisterskich może zrobić podyplomowo psychologię.

Polski Portal Psychologii Biznesu - naukowa psychologia w praktyce biznesowej i ekonomii.
Grupa Trenerska Skills Designers - szkolenia na najwyższym poziomie!

7

Podyplomowo to i matematyk może...tyle, że nie 2 lata.

8

Studia podyplomowe to oczywiście inna bajka. Ma rację Hypnos, że może to zrobić także np. matematyk. (I bardzo dobrze).
Studia podyplomowe to kształcenie w wąskim wycinku wiedzy psychologicznej, która może być przydatna dla ludzi różnych zawodów. Także psycholog może zapisać się np. na studia podyplomowe z archeologii, jeśli uzna to za interesujące.
Natomiast faktem jest, że ponieważ studia psychologiczne są jednostopniowe, magisterskie, to nie ma żadnej, ale to absolutnie żadnej możliwości uzupełniania licencjatu z czegokolwiek o dwuletni kurs psychologiczny i zostanie w ten sposób magistrem psychologii. (I bardzo dobrze).

9

10 (edytowany przez dancap 2010-01-24 23:54:07)

11

To, co ja myślę zależy od dwóch rzeczy: Twojego aktualnego wykształcenia (kierunek) oraz celu, jaki chcesz tymi studiami osiągnąć w zakresie rozwoju zawodowego, czyli co się zmieni, gdy skończysz tę podyplomówkę.

Polski Portal Psychologii Biznesu - naukowa psychologia w praktyce biznesowej i ekonomii.
Grupa Trenerska Skills Designers - szkolenia na najwyższym poziomie!