Temat: Czy leworęczni mają wszystko w głowie przestawione?

Mam do Was pytanie jako do znawców budowy mózgu.

Otóż na mojej stronie gitarowej wywiązała się dyskusja na temat tego, czy osoby leworęczne powinny uczyć się grać na gitarze dla leworęcznych, czy po prostu tak jak większość na praworęcznych gitarach.

Wiele osób stosuje ten drugi sposób i nie narzeka, natomiast spotkałem się z argumentem, że takie działanie wbrew naturze może sprawić, że dana osoba będzie uczyła się wolniej i nie wykorzysta w pełni drzemiącego w niej potencjału.

Co o tym sądzicie?

Mi się zawsze wydawało, że grając na gitarze trzeba i tak obie ręce wyćwiczyć...

Czy rzeczywiście jedna półkula lepiej radzi sobie z rytmiką, a druga z określaniem wysokości dźwięków, a u osób leworęcznych jest to odwrotnie i powinny się uczyć grać zgodnie ze swoją leworęcznością?

Odp: Czy leworęczni mają wszystko w głowie przestawione?

Wydaje mi się, że jedynym wyznacznikiem powinny być preferencje samego gitarzysty. Myślę, że powinien uczyć się grać w sposób, który pozwala mu sprawnie posługiwać się tym instrumentem. Ja przykładowo, mimo, że jestem praworęczny to w niektórych czynnościach moją dominującą ręką jest lewa. Prawą mam bardziej precyzyjną i manualną. Lewa jest natomiast silniejsza i szybsza, np. gdy ćwiczę z workiem. Połamaną zabawkę córki sklejam więc ręką prawą, a siekierę obsługuję lewą. "W ryj" też dałbym pewno lewą... ;-) Podobnie może być chyba z gitarą...

Poza tym, o ile mi wiadomo lateralizacja oraz lewo- praworęczność niewiele ma wspólnego z uzdolnieniami muzycznymi. Podział funkcjonalny w mózgu nie powinien mieć więc wpływu na to, w jaki sposób gram na gitarze. Nie znam jednak badań, które pozwoliłyby to jednoznacznie stwierdzić.

Polski Portal Psychologii Biznesu - naukowa psychologia w praktyce biznesowej i ekonomii.
Grupa Trenerska Skills Designers - szkolenia na najwyższym poziomie!

3

Odp: Czy leworęczni mają wszystko w głowie przestawione?

No właśnie zwrócił mi na to uwagę pewien nauczyciel muzyki, twierdząc, że u osób praworęcznych ręka prawa jest bardziej predysponowana do pracy rytmicznej, natomiast ręka lewa do wyszukiwania dźwięków, u leworęcznych odwrotnie więc powinni się też uczyć odwrotnie.