Temat: Testy stosowane w poradni psych-ped

Witam wszystkich,
jestem początkującym psychologiem tuż po studiach na dodatek nie pracowałam nigdy w zawodzie  , więc nie mam większego doświadczenia. Tak się złożyło, że zostałam rzucona na głęboką wodę, więc chciałam się poradzić bardziej doświadczonych kolegów/koleżanek.
Otóż zaczynam współpracę z pewną niepubliczna poradnią psychologiczno-pedagogiczną, która do tej pory zajmowała się tylko diagnozą i terapią dzieci z zaburzeniami rozwoju (autyzm, zespół Aspergera itp.) natomiast chcą teraz rozszerzyć działalność o diagnozę dzieci z zaburzeniami osobowości, emocji, ADHD, dysleksja, nadmierną agresją. Moim zadaniem jest spisanie testów, które potrzebne mi będą w diagnozie, aby mogli je zakupić.
Szczerze nie orientuję się aż tak bardzo w tym temacie, oczywiście poznawałam różne testy na studiach, ale diagnoza osobowości u dzieci kojarz mi się tylko z 14-czynnikowym Cattellem, ale widzę, że nie ma go do kupienia na stronie pracowni testów PTP.
Czy ktoś z was pracował w poradni?
Jakie testy były stosowane, jak wyglądała diagnoza?
będę wdzięczna za wszystkie wskazówki

pozdrawiam

Odp: Testy stosowane w poradni psych-ped

Podpytam żonę i dam znać w ciągu dwóch dni. Ale rozumiem, że np. o Wechslerze czy figurze Rey'a  już pomyślałaś?

Polski Portal Psychologii Biznesu - naukowa psychologia w praktyce biznesowej i ekonomii.
Grupa Trenerska Skills Designers - szkolenia na najwyższym poziomie!

3

Tak, szczególnie Wechsler przyszedł mi od razu na myśl jako test, którego najbardziej znam. Natomiast mam też pewne wątpliwości odnośnie samej diagnozy, problem w tym, że dyrektorka jest pedagogiem i oczekuje znajomości tematu, ponieważ sama nie jest w stanie pomóc.
Mówiła, żebym się skupiła na zaburzeniach osobowości, także np. depresjach dziecięcych, osobowości schizoidalnej, ale wydaje mi się, ze takimi diagnozami zajmuje się bardziej psycholog kliniczny, nie poradniany.
Poza tym jeśli chodzi o zaburzenia osobowości to w przypadku dzieci osobowość nie jest jeszcze do końca ukształtowana i nie możemy mówić o diagnozie zaburzeń (może oprócz tych depresji, ale i one rzadko występują).
Wydaje mi się, że myli trochę pojęcia i chodziło jej o zaburzenia zachowania (ADHD, zachowania opozycyjno-buntownicze) , problemy z agresją, specyficzne trudności w nauce (dysleksja, dysgrafia).
I wydaje mi się, że na tym powinnam się skupić, tylko nie znam metod badań i testów stosowanych w tym przypadku.
Może powinnam je znać, ale naprawdę nie miałam z tym do czynienia ani na studiach, ani w poprzedniej pracy, ponieważ pracowałam w rekrutacji wink
Ale cóż, kryzys dotknął i tą branżę i mam jeszcze tydzień na szybki kurs doszkalający...

4