Temat: zachowana aspołeczne, patologiczne,

Witam. Jestem studentką pedagogiki. w tym roku przymierzam sie do pisania pracy licencjackiej.
Myślę nad tematem, powiązanym trochę z psychologią. Na temat kontaktów seksualnych,alkoholu, palenia papierosów i narkotyków przez osoby nieletnie.  Moje pytanie brzmi czy mogę ująć to jako zachowania aspołeczne? czy patologiczne, czy niedostosowanie społeczne? Szukałam w definicjach zach. aspołecznego takich przykładów lecz nic nie znalazlam. Podobno mozna to ując jako zachowania aspołeczne lecz ni jestem tego pewna. Myślę ze dobrze skierowalam to pytanie, ponieważ psycholodzy znają się na tym lepiej niż ja. A ja nie chcę strzelić jakiejs gafy w temacie pracy. A może polecą mi Państwo jakiś ksiązek na w/w temat,albo może powiedzą mi Państwo a co powinnam zwrócic szczególną uwagę? Była bym bardzo wdzięczna.

Odp: zachowana aspołeczne, patologiczne,

Myślę, że z podanych przez Ciebie kategorii najwłaściwsza jest "zachowania patologiczne". Palenia papierosów w życiu nie uznałbym za zachowanie aspołeczne czy niedostosowanie społeczne. "Kontakty" seksualne u nieletnich to natomiast niemal norma, o ile nie mówimy o dzieciach tylko o młodzieży, więc tutaj nawet o patologię trudno, o ile nie odwołamy się do moralności chrześcijańskiej.

Co do kompetencji psychologów a'propos tych pojęć to biorąc pod uwagę literaturę poświęconą tym zjawiskom to pedagodzy wiodą tutaj prym w nazywaniu tego w jakiś sposób. Psycholodzy koncentrują się nie tyle na tym, aby stwiedzić czy to zachowanie aspołęczne czy patologia, lecz raczej biorą pod uwagę ewentualne konsekwencje oraz spektrum objawów. Dlatego prawdę powiedziawszy inspiracji szukałbym mimo wszystko w literaturze pedagogicznej, bo to w paradygmatach tej dziedziny będziesz pisac pracę.

Polski Portal Psychologii Biznesu - naukowa psychologia w praktyce biznesowej i ekonomii.
Grupa Trenerska Skills Designers - szkolenia na najwyższym poziomie!

3

Odp: zachowana aspołeczne, patologiczne,

Dziękuje Panu bardzo smile Uspokoił Pan mnie i moje myśli. Dzieki temu wiem już na jakiej bazie mam operować smile Bardzo mi to pomogło.

A może ma tu ktoś jakieś inne spostrzeżenia na ten temat?