Temat: Techniki rozwiązywania problemów społecznych

Tworzę ten wątek, abyśmy wybiegli nieco poza akademickie dyskusje i zajęli się typowo praktycznymi aspektami pracy psychologów społecznych. Chciałbym, aby ten wątek stał się miejscem wymiany doświadczeń w zakresie stosowania różnego rodzaju technik rozwiązywania problemów społecznych. Podkreślam, że nie chodzi mi tutaj o powszechnie znane sztuczki perswazyjne, lecz o bardziej globalne działania, np. technikę bąbli omawianą w temacie dotyczącym tego, jak szukamy pracy. Zapraszam do dyskusji.

Na początek proponuję następujące problemy:
- czy takie techniki w ogóle istnieją?
- jakimi technikami wpływu masowego może posłużyć się psycholog społeczny, który chce pomóc w rozwiązaniu problemu społecznego?
- które ze znanych nam technik rozwiązywania problemów społecznych uznać można za najbardziej uniwersalne i skuteczne?

Liczę także na Wasze pomysły i inwencję jeśli chodzi o ten problem. Jeśli ktoś chciałby omówić jakąś technikę to proszę nie tylko o jej opis, ale i o przykład jej zastosowania.

Polski Portal Psychologii Biznesu - naukowa psychologia w praktyce biznesowej i ekonomii.
Grupa Trenerska Skills Designers - szkolenia na najwyższym poziomie!

2

Odp: Techniki rozwiązywania problemów społecznych

Nie mam pewności czy , efektownie możliwe jest rozwiązanie czegoś co ,określimy problemem społecznym bez przeprowadzonych wcześniej badań.
Ja , w tej kwestii jestem ostrożna., i nawet na lokalną skale mam odwrotne doświadczenia..

A konkretnie : W trakcie  pracy z dziećmi z rodzin patologicznych miałam    przeprowadzić program edukacyjny  ,który dotyczył / szkodliwości Internetu /dla dzieci i młodzieży,
Przepraszam nie pamiętam nazwy tego programu jego konsensus to ustrzec dzieci przed podawaniem zbędnych informacji,tym samym przed pedofilią., Dostałam książeczkę ,-tam proponowano pogadankę ( akcja obejmowała całą Polskę). 
.Dzieci i młodzież  miała bezpłatny dostęp do internetu, po odrobieniu lekcji.
Moi podopieczni byli w różnym wieku, z tąd trudność pogadanki.
Sama weszłam na inernetowy czat rozmawiałam z  9,12,14  latkami, młodzieżą do 17 r..ż.
Zbierałam dane ?okazało się ze dzieci szczególnie w wieku  13 ?14 lat ujawniają  , imiona i nazwiska czują , adresy ,kiedy rodziców nie ma w domu,  Od dziewcząt nastolatek również mogłam  dowiedzieć się tych samych danych, podszywając się pod chłopaka starszego od nich i wykazującego zainteresowanie
Każdą rozmowę przerwałam, przedstawiając się ,mówiąc iż jestem psychologiem i jak bardzo zawodne dla dzieci nastolatków są informacje które podały Program edukacyjny przeprowadziłam nawiązując do sposobu rozmowy się , poprzez psychodramę,. aby zilustrować potencjalne zagrożenie ..