Temat: Pomożecie? Wpływ zajęć muzycznych na postawy prospołeczne. WIEK PRZEDSZKOLNY

Witam serdecznie,

To ja może zacznę od konkretów. Potrzebuję pomocy w pisaniu pracy magisterskiej.
Mam już sporo literatury dotyczącej postaw prospołecznych (lecz nie pogardzę kolejnymi propozycjami;)).
Niestety nie mogę nigdzie dotrzeć do literatury gdzie będzie dosyć szeroko(więcej niż 4 zdania hmm) opisany wpływ muzyki na postawy prospołeczne. Domyślam się, że tutaj nie będzie łatwo Wam mi pomoc...ale myślę, że moglibyście poradzić mi pomocne metody badawcze.
Wiadomo, że ankieta nie wchodzi w grę u tak małych dzieci, myślałam o testach projekcyjnych ( tu proszę o podpowiedź), eksperymencie pedagogicznym i może arkuszu obserwacji.

Pozdrawiam... i z góry bardzo dziękuję za (p)odpowiedzi wink.

NIECH MOC BĘDZIE Z WAMI!

Altruizm jest egoizmem słabych.(?)<br />Fryderyk Nietzsche

Odp: Pomożecie? Wpływ zajęć muzycznych na postawy prospołeczne. WIEK PRZEDSZKOLNY

Uff...no nie wiem czy uda Ci się znaleźć jakąś zależność. Osobiście wątpię, aby się taka pojawiła, ale oczywiście warto sprawdzić.

Wydaje mi się, że najprościej byłoby sprawdzić postawy prospołeczne jednym narzędziem (lub eksperymentalnie np. symulując jakąś sytuację tego typu), a drugim dowiedzieć się jakie preferencje muzyczne mają Twoi badani (jakiej muzyki słuchają, ile czasu na to poświęcają, jak są zaangażowani w subkulturę związaną z muzyką jeśli taka istnieje).

Druga droga jest trudniejsza i bardziej kosztowna, ale praktycznie na bank wyszłyby jakieś zależności...symulujesz sytuację, w której chcsz, aby ujawniły się zachowania prospołeczne, a w tle puszczasz muzykę:

1. Grupa 1 - death metal

2. Grupa 2 - Mozart

3. Grupa 3 - pop

...itd.

Taki pomysł mi przyszedł go głowy. Narzędzia jako takiego mierzącego preferencje muzyczne lub choćby związane z tym kwestie niestety nie znam.

EDIT: zapomniałem, że chodzi o dzieci w wieku przedszkolnym (dlaczego taka grupa? żeby było trudniej? ;-))....tu kwestionariusze nie wchodzą w grę. Metal też raczej średnio im puszczać....trzeba byłoby jakąś inną muzę dobrać, ale w przypadku tak małych dzieci będzie to baaaardzo trudne badanie. Zastanów się nad zmianą grupy mimo wszystko.

Polski Portal Psychologii Biznesu - naukowa psychologia w praktyce biznesowej i ekonomii.
Grupa Trenerska Skills Designers - szkolenia na najwyższym poziomie!

3

Odp: Pomożecie? Wpływ zajęć muzycznych na postawy prospołeczne. WIEK PRZEDSZKOLNY

Witam po dłuższej przerwie wink.

Oj zmieniłam jednak grupę wiekową na znacznie starczą.
Panie Macieju pierwszy pomysł jest bardzo interesujący i tak też zamierzam zrobić.
Postawy prospołeczne wolałabym zbadać za pomocą kwestionariusza ale niestety nie mogę znaleźć takowego narzędzia badawczego, bo być może nawet nie istnieje wink i będę musiała po posiłkować się i napisać własne. Pan bardziej orientuje się w tym temacie więc bardzo proszę o kolejną podpowiedź.

Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za wszelką pomoc.

Altruizm jest egoizmem słabych.(?)<br />Fryderyk Nietzsche