Temat: Która teoria osobowości najlepsza?

Polski Portal Psychologii Biznesu - naukowa psychologia w praktyce biznesowej i ekonomii.
Grupa Trenerska Skills Designers - szkolenia na najwyższym poziomie!

2

Odp: Która teoria osobowości najlepsza?

Bardzo, ale to bardzo ciekawy wątek. Aż jestem ciekaw opinii naszych kolegów i koleżanek. Będę go śledził z zapartym tchem - a mam nadzieję, że dacie mi ku temu sposobność i ten wątek nie będzie martwy.
Zacząłbym od tego, że wiele teorii osobowości można już dzisiaj odłożyć do lamusa. Teorie takie jak teoria Freuda, Junga, Allporta czy Skinnera nie przetrwały próby czasu i dzięki badaniom psychologów są dzisiaj nieaktualne. To oczywiście olbrzymi powód do dumy, ponieważ oznacza to że nasza nauka postępuje rozwija się dynamicznie, a to że pewne teorie okazały się nietrafne to niestety naturalna kolej rzeczy w nauce. Same jednak podwaliny tych teorii nie są złe, bo w wielu współczesnych teoriach można dostrzec ślady teorii tych wybitnych psychologów. Ślady jednak nie oznaczają przetrwania całych złożonych teorii.
Moim zdaniem najbliżej prawdy byli behawioryści, którzy twierdzili, że zachowania człowieka zależą od bodźców środowiskowych, które wywołują odpowiednie reakcje. Badania Bargha, Forgasa, Dijksterhujisa, Cialdiniego i wielu innych psychologów, potwierdzają że istotnie sytuacja ma nas większy wpływ niż my sami. Napisałem jednak, że behawioryści byli najbliżej prawdy, bowiem nie uwzględnili oni czegoś, co kiedy behawioryzm się rodził wydawało się niemierzalne - ludzkiego aparatu poznawczego- stąd metafora czarnej skrzynki, którą nie było sensu się zajmować, choć jej istnienie nie było negowane. Zatem gdyby zmodyfikować ich teorię i uwzględnić procesy pamięci - bowiem to właśnie w nich porcjowane jest nasze doświadczenie i to one powodują że różnie reagujemy na podobne doświadczenia - powodują że jesteśmy tak różni, choć tak podobni, to w gruncie rzeczy byłaby już niemal pełna teoria osobowości. No ale właśnie - niemal, chociaż tutaj można by było już poprzestać, to muszę jeszcze bardziej namieszać i powiedzieć że temperament - a kompletnie Regulacyjna Teoria Temperamentu naszego wybitnego Rodaka - JAna Strelaua, oraz IQ nie pozostają bez znaczenia na to jacy jesteśmy i dopełniają to, co możemy nazwać osobowością.
Konkludując jestem za taką hybrydą osobowości, składającą się z najlepiej ugruntowanych na płaszczyźnie empirycznej teorii dotyczących osobowości. Jednak najbliżej mi do neobehawioralnej teorii osobowości S-O-R.
Ciekawym konceptem wydaje się także Big Five, ale leżąca u jej podłoża hipoteza leksykalna i sama analiza czynnikowa budzą moje poważne wątpliwości.

Polski Portal Psychologii Biznesu - naukowa psychologia w praktyce biznesowej i ekonomii.

4

5

szkoda że temat jakos się nie rozwinął... do mnie najbardziej trafiają humanistyczne koncepcje osobowości i człowieka... przekonuje mnie idea istniejących w każdym potencjałów zdrowia, szczęścia i miłości... przynajmniej daje wiarę w sens działań terapeutycznych...

W tym tkwi istota mojego rozdarcia między rónzymi teoriami. Z jednej bowiem strony nurt humanistyczny i jego "ludzkie" podejście do osobowości kusi mnie jako praktyka, a z drugiej bardziej systematyczne ujęcia, które lepiej sprawdzają się w badaniach naukowych. Wydaje się, ze każdy z tych nurtów teoretycznych ma swoją wartośc i zastosowanie, tyle, że w róznym zakresie.

Witam Rademenes na forum. Cieszę się, ze mamy wśród nas kolejnego psychologa. Zachęcam do rozkręcania tego typu wątków razem z nami.  ;D

7

No tak, ale to rozdarcie będzie chyba jeszcze długo obecne, co w moim odczuciu wynika przede wszystkim z charakteru psychologii jako nauki. Z jednej strony jest nauką empiryczną - da się doświadczyć i zmierzyć... z drugiej strony - humanistyczną bo przeciez bardzo ludzką, więc nie wszędzie pasują suwmiarki...

Ale są też próby łączenia tych światów... ostatnio inspiruje mnie trochę psychobiologiczna koncepcja osobowości Cloningera... piękne narzędzie do pomiaru wymiarów temperament i charakter, leczywystarczy pobieżnie nawet przejrzeć opis jakie składowe ma w tej koncepcji charakter, żeby zobaczyć jak głęboko humanistyczna ona jest... smile

9

w sumie też za dobrze nie wiem, ponieważ trafiłem na nią relatywnie niedawno i własnie zgłębiam... o tyle jest to ciekawe, że jest do niej dobre narzędzie w polskiej adaptacji... jak ustale coś wiecej to podziele sie...

10

a co myslicie o 'modnych' (tak mi sie wydaje, czytujac tytuly prac chociazby mgr) ostatnio krocej lub dluzej teoriach osobowosci narracyjnej? nie wszystkie aspekty rozumiem i szczerze mowiac nie zglebialam, ale sama baza wydaje sie byc ciekawa...

12