Temat: Konformizm
Mam do was wielką prośbę. Muszę napisać coś na temat genezy konformizmu i nie mogę tego znaleźć w żadnej książce. Jesli ktoś ma coś na ten temat to bardzo proszę o przesyłanie na mój adres e-mail lub gg
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Psychologia-Społeczna.pl - Forum → Materiały do pracy naukowej → Konformizm
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Mam do was wielką prośbę. Muszę napisać coś na temat genezy konformizmu i nie mogę tego znaleźć w żadnej książce. Jesli ktoś ma coś na ten temat to bardzo proszę o przesyłanie na mój adres e-mail lub gg
Materiałów samych w sobie, które mógłbym Ci przesłać nie mam, ale proponuję odniesienia do teorii ewolucyjnych. Odwołania takie możesz znaleźć w książce Williama Mc Dougalla "Psychologia społeczna" oraz Bussa "Psychologia ewolucyjna".
Poszukaj też prac Asha i jego badań. Proponuję też Elliota Aronsona - "Człowiek - istota społeczna".
Trochę przydatnych informacji możesz też odnaleźć w książce "Grupy" autorstwa Carol K. Oyster (2002, Zysk i S-ka). Mam tutaj na myśli rozdział 5, szczególnie od strony 159 do 173. Znajdziesz tam kilka uwag odnoszących się do czynników kształtujących zachowania konformistyczne.
Poruszając zagadnienie konformizmu nie sposób nie odnieść się także do prac, wspomnianego przez Hypnosa, Solomona E. Asha. Jego słynny eksperyment jest dość fajnie opisany w książce "40 prac badawczych, które zmieniły oblicze psychologii" Rogera Hocka (2003). Została ona wydana przez GWP w ramach serii "Psychologia: teksty źródłowe" Podrozdział poświęcony temu badaniu znajdziesz na stronie 349.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Psychologia-Społeczna.pl - Forum → Materiały do pracy naukowej → Konformizm