Temat: kłamstwo

Kochani, liczę na waszą pomoc. Nie mam żadnego pomysłu na badania empiryczne do pracy magisterskiej, a do września muszę oddać pracę. Część teoretyczną w zasadzie mam już napisaną, ale gdy chodzi o część empiryczną to przeżywam załamanie. Temat jest bardzo trudny metodologicznie, brzmi on ?Psychologiczne aspekty kłamstwa?. Nie słyszałam o istnieniu jakichś testów psychologicznych, które by się do tego tematu nadawały. Proszę o jakieś podpowiedzi i sugestie dotyczące tego, jakie badania mogę do tego tematu przeprowadzić. Z góry dziękuję.

2

Odp: kłamstwo

Mi również nie jest znany żaden kwestionariusz dotyczący kłamstwa, co nie oznacza że samemu nie można by było go stworzyć.
Z pośród emocji, które Ekman wymienia jako kluczowe dla rozpoznawania kłamstwa, poczucie winy i jego wskaźniki są bardzo trudne do uchwycenia, radość z oszukiwania również nie jest klarowna i niekontrowersyjna, jedynie strach jest emocją, której wskaźniki tak fizjologiczne jak psychologiczne jest zmierzyć bardzo łatwo. Dlatego też to na rejestrowaniu tej emocji opierają się wariografy. Można zastanowić się jak skonstruować eksperyment, który potwierdzi założenia Ekmana dotyczące tego wskaźnika. Kontrolą zmiennej możesz zająć się poprzez analizę i uprzednią rejestrację mimiki i pantomimiki, odpowiednio skonstruowanym kwestionariuszu opartym na poczuciu lęku (albo wykorzystaj już istniejące kwestionariusze dotyczące lęku - tutaj pole manewru jest bardzo szerokie np. Pyszczyński i in., itp.). Możesz również sprawdzić behawioralne tendencje do podejmowania konkretnych działań przy założeniu, że zaktywizowany został pod wpływem bodźca spustowego lęk przed wykryciem kłamstwa.

3

Dzięki za odpowiedź. Mnie jednak raczej chodziło o jakieś testy dotyczące kłamstwa tudzież badania uczciwości typu "papier-ołówek". Analiza emocji towarzyszących kłamstwu i wskaźników niewerbalnych kłamstwa została już w literaturze gruntownie opracowana, m.in. przez Ekmana, tak więc myślę, że nie ma sensu po raz kolejny udowadniać tego samego. A szczerze mówiąc jestem w kropce, bo ani nia mam żadnej koncepcji na jakieś ciekawe hipotezy badawcze, ani nie znam żadnych narzędzi do badania tego zagadnienia.

4

POstaraj się więc sama skonstruować jakiś kwestionariusz dotyczący kłamstwa/uczciwości. Może wprowadź taki konstrukt jak stała, zróżnicowana tendencja do oszukiwania i opracuj dla niej kwestionariusz. Po poddaniu go testom rzetelności i trafności jeśli okaże się przydatny, to możesz dodatkowo na jego opatentowaniu jeszcze zarobić.

5

Witam,

a może skorzystałabyś z kwestionariusza Eysencka i in, EPQ-R?
Znajduje się w nim Skala Kłamstwa, która pozwala określić jak dana osoba siebie określa - czy jest raczej uczciwa czy stara się pokazać siebie w lepszym świetle.

nalezy jednak pamietac, ze Skala Klamstwa jest na tyle zlozona i moze mierzyc inne cechy niz klamstwo, a poza tym...kontrowersyjna ; )

7

ale czy można tak sobie "wyjąć" z testu, któy powstał tak na prawdę do mierzenia innych cech 1 skalę???

ulubione zdanie:<br />"Dzis wszystko mozesz zrobic lepiej"

Polski Portal Psychologii Biznesu - naukowa psychologia w praktyce biznesowej i ekonomii.
Grupa Trenerska Skills Designers - szkolenia na najwyższym poziomie!