1

Temat: Wpływ wojny na psychikę młodego człowieka

Witam

Poszukuję książki, która porusza problem wojny i jej wpływu na psychikę dorastającego człowieka (dziecka). Jak odbiją się te doświadczenia na jego późniejszym życiu.
Będę wdzięczna za wszelkie sugestie.

Odp: Wpływ wojny na psychikę młodego człowieka

niestety, psychologicznie pomoca nie usluze, ale wlasnie mam w rekach "Podroz do kresu nocy" Celine'a...tak literacko, przytlaczajace, mizantropiczne, stare, ale choletnie prawdziwe. swoja droga, malo sie mowi o WSPOLCZESNYCH (czyt. Irak, Afganistan) doswiadczeniach wojennych w psychologii...polityka? A szkoda.

Niestety nie kojarzę w tej chwili książki z zakresu psychologii, która poruszałaby ten temat. U nas - w polskiej literaturze psychologicznej - w ogóle jest to raczej zagadnienie niszowe. Mogę Ci jednak polecić książkę "Szejkowie, myśliciele, terroryści" Fouada Ajami, znajdziesz tam materiał, który pośrednio łączy się z tym tematem.

Polski Portal Psychologii Biznesu - naukowa psychologia w praktyce biznesowej i ekonomii.
Grupa Trenerska Skills Designers - szkolenia na najwyższym poziomie!

4

Myślę, że ewentualnie można by poszukać, że tak powiem, od drugiej strony. Być może w literaturze na temat chociażby PTSD coś się znajdzie - jakieś analizy przypadków.

Jednak zdecydowanie szybciej się trafi jakaś literatura anglojęzyczna dotycząca tego tematu.

Polski Portal Psychologii Biznesu - naukowa psychologia w praktyce biznesowej i ekonomii.
Grupa Trenerska Skills Designers - szkolenia na najwyższym poziomie!

6

I jeszcze jedna myśl. Pośrednio może też związana z tematem.

Antonovsky, jeśli dobrze pamiętam, formułował swoją koncepcję poczucia koherencji opierając się na wywiadach przeprowadzonych z osobami, które przetrwały obozy koncentracyjne. Być może jest jakiś dostęp do danych na których się opierał, chociaż pośredni, poprzez jego książki. Niestety jest to tylko pewne skojarzenie a nie wskazanie konkretnego źródła.

O koncepcji Antonovsky'ego chętnie i często pisuje prof. Sęk, zresztą ona naukowo również zajmuje się stresem, więc odsyłam do jej publikacji, dobry trop Michale : >

8

Dziękuje za wszystkie wskazówki. Z całą pewnością mi się przydadzą smile