Temat: Od jakich książek zacząć?
Witam,
Jestem 8 lat po studiach z zarządania, przez te parę lat zarządzam projektami oraz
ludzmi, doszedłem do wniosku, że naprawdę muszę siegnać po literaturę fachową z zakresu psychologii, psychologii społecznej, bo zachowania ludzi nie przestają mnie zaskakiwać, często nie potrafię tychże zachowań zrozumieć. Na moich studiach z zarządzania temat psychologii społecznej był potraktowany po macoszemu. Chciałbym lepiej zarządzać ludzmi, poprzez lepsze ich zrozumienie.
Teraz pytanie i prośba do Was, chciałbym uniknąć literatury, która jest mówiąc kolokwialnie gniotem, mi jest bardzo trudno to samodzielnie rozstrzygnąć, gdyż
nie znam tematu.
Zacząłem od zakupu:
PSYCHOLOGIA KPL TOM 1-3 STRELAU
Człowiek wśród ludzi - Wojciszke WaWa
Ponieważ pracuję w Polsce i z Polakami preferowałbym polskojęzyczną literaturę, miałem okazję pracować z Anglikami i Szwedami i uważam, że jako naród jesteśmy kompletnie inni
od tych dwóch nacji, dlatego obawiam się, że tezy stawiane przez zagranicznych autorów np. Amerykanów mogą nie przystawać, mieć zastosowania do polskiej rzeczywistości. Postsocjalizm, kombinowanie, narzekanie itd.
Pozdrawiam,
Robert