1

Temat: Agresja drogowa, czyli syndrom Mad Maxa

Witajcie jestem studentem socjologii Uniwersytetu Jagiellońskiego. Interesuje mnie zagadnienie agresji na drodze. Mam tylko problem z literaturą polskojezyczną na ten temat, a psycholodzy transportu, którzy się tym zajmowali nie odpisują na moje maile  :-x (pytaie czy je odbierają  :brwi: )

Mam dużo materiałów sieciowych, ale chodziłoby mi o coś, co mógłbym przeczytać i wpisać do bibliografii jeśli wybiorę tą tematykę na moją magisterkę (narazie mam jeszcze na to trochę czasu).

Zainteresowałem się agresją drogową jak przeczytałem kilka artykułów w gazetach jak ludzie wychodzą z samochodów i dochodzi do rękczynów, a czasem zabójstw. Chciałbym zbadać kierowców właśnie pod kątem agresji, np. wożenie niebezpiecznych przedmiotów w samochodach etc.

Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc!

Odp: Agresja drogowa, czyli syndrom Mad Maxa

Polski Portal Psychologii Biznesu - naukowa psychologia w praktyce biznesowej i ekonomii.
Grupa Trenerska Skills Designers - szkolenia na najwyższym poziomie!

3

Swój powyższy post edytowałem po Twojej odpowiedzi, więc piszę kolejnego, bo mógłbyś tutaj nie zajrzeć. Mówię ci, zadzwoń do któregoś z tych specjalistów. Na zadane mu bezpośrednio pytanie będzie Ci musiał odpowiedzieć  wink

Co do tłumaczeń to nie spotkałem się z nimi, ani z jakąkolwiek pozycją poruszającą ten temat. Być moze jednak ktoś inny miał styczność z takimi materiałami. Koleżanki i Koledzy czy wiecie coś na ten temat?

Polski Portal Psychologii Biznesu - naukowa psychologia w praktyce biznesowej i ekonomii.

5

Ja też wyedytowałem posta w między czasie, jak zobaczyłem edycję Twojego big_smile)
BTW na forum studentow socjologii UJ (ktore nota bene padło dziś w nocy :brwi: ) nikt za bardzo nie mógł pomóc, bo ewentualnie spotkali się z agresją drogową (ang. road rage), ale nic więcej.

Pomocny będzie mój opiekun seminarium (u ktorego w zeszłym roku pisałem pracę licencjacką). Ma mi przywieźć jakąś pozycję z USA, bo właśnie będzie wracał z cyklu wykładów pod koneic miesiąca. Chciałbym jednak uniknąć traktowania amerykańskiej (jedynej) pozycji jak biblii.
Narazie wychodzi na to, że mój liecncjat miał lepszą podbudowę teoretyczną  :brwi: (w sumie uważam go za bardzo udany big_smile).

A co do rozmowy telefonicznej to fakt. Masz rację. Spróbuję! Jakby coś pewnego było to ja się do tego Szczecina nawet przejechać mogę i umówić na wywiad ekspercki jakbym był aż tak zaawansowany. Tylko ja chciałbym od nich materiały, na jakich oni bazowali big_smile bo jakoś im ten Mad Max powstał (a jak go stworzyli tak dla picu z własnych przemyśleń to nawet przez telefon nie będą rozmawiać big_smile Żart!  :grin: A przynajmniej mam taką nadzieję, że żart.