Temat: Style przywiązania (Bowlby) a związki uczuciowe

Witam serdecznie, jestem studentką IV roku psychologii na SWPS i zaczynam przygotowania do pracy magisterskiej. Zainteresowałam się teorią przywiązania Bowlby'ego. Chciałabym połączyć temat (tj. wpływ stylu przywiązania) z funkcjonowaniem człowieka w związkach małżeńskich/partnerskich. Zastanawiam się jednak nad precyzyjniejszymi aspektami tego tematu, nad wyborem zmiennych do badania. Na początku chciałam zbadać wpływ stylów na przebieg procesu komunikacji w parach,ale badania takie były już robione (Mikulincer i Nachshon, 1991) i nie zamierzam robić repliki:)
Proszę Was o sugestie i uwagi. Będę bardzo wdzięczna;)

Odp: Style przywiązania (Bowlby) a związki uczuciowe

Czyli chciałabyś zbadać teorię Bowlby'ego w kontekście innych zmiennych? Mnie osobiście zastanawiałoby czy styl przywiązania może wiązać się ze stałością vs. zmiennością poglądów politycznych. Albo np. style funkcjonowania w związku partnerskim a funkcjonowanie w poszczególnych grupach odniesienia, np. funkcjonowanie w zesple pracowniczym, grupie rónieśników (przyjaciów - tu też zmienność vs. stałość) czy społeczności lokalnej. To tak od psychologa społecznego sugestie ;D

Polski Portal Psychologii Biznesu - naukowa psychologia w praktyce biznesowej i ekonomii.
Grupa Trenerska Skills Designers - szkolenia na najwyższym poziomie!

3

Odp: Style przywiązania (Bowlby) a związki uczuciowe

Bardzo dziękuję za odpowiedz - interesujące zmienne:) wezmę je pod uwagę , póki co zaopatrzyłam sie w literaturę i będę drążyć temat. Wiem tylko, że trudno będzie mi zmierzyć (przydzielić ludzi go grup) wg stylów przywiązania, bo nie ma dobrej metody badawczej aby stwierdzić jaki styl ukształtowany we wczesnym dzieciństwie posiadają obecnie dorośli ludzie.Więc może zajmę sie jakością tych stylów i ewentualnymi związkami z innymi zmiennymi. Ale najpierw poczytam źródła:)