1

Temat: Staż podyplomowy

Cześć wszystkim których nurtuje ten temat:)
Ja mam z nim straszny problem poniewaz nic nie wiem:(
Nie wiem w jaki sposob i gdzie dowiadywać się o takie staże, na jakich zasadach się to odbywa, ile lat, czy one są płatne czy bezpłatne, czy może nam za nie płacą. Czy jest możliwość odbywania ich w godzinach nietypowych:) gdyż by móc studiować muszę pracować a nie pracuję niestety w branży psychologicznej więc nic mi to w zdobywaniu doświadczenia nie pomaga. Pomocy proszę niech ktoś troszkę mnie oświeci bo czuję się zagubiona i nie wiem co mam robić sad Fak faktem jeszcze rok przede mną studiów ale chciałabym być przygotowana teoretycznie by móc coś zacząć szukać:(

2

Odp: Staż podyplomowy

Chodzi Tobie o ten dwuletni staż, który jest wymagany po studiach psychologicznych tak?
Wydaje mi się, że jako staż zostanie potraktowane Twoje dwuletnie doświadczenie w zawodzie psychologa po studiach (tam gdzie trafisz - przydzielą Ci - lub nie - formalnego opiekuna i powypełniasz jakieś dokumenty i zacznie się Twój staż...)
W staż wliczane są zajęcia dydaktyczne, które ewentualnie prowadzisz, praca naukowa i wszelkie zatrudnienie na stanowisku psychologa (szkoła, poradnia, szpital, itd)

W ciągu ? lat (tu proszę o pomoc "bardziej uświadomionych w ustawie") musisz zrobić staż, żebyś w ogóle mogła wykonywać zawód psychologa. jeśli w ciągu tego czasu nie zrobisz, to  (ale nie wiem jak to wygląda) trzeba zdawać podejrzanie brzmiący "egzamin", który powtórnie umożliwi Ci ubiegać się o pracę w zawodzie psychologa.

Jeśli staż robisz w ramach zatrudnienia to masz pensję normalną. Nie wiem nic o tym czy można robić go w ramach wolontariatu - tu znowu prosimy o pomoc kolegów...

Patrycjo, mówimy tutaj o stażu podyplomowym. Odbyć go możesz jedynie po ukończeniu magisterskich studiów psychologicznych.

Polski Portal Psychologii Biznesu - naukowa psychologia w praktyce biznesowej i ekonomii.
Grupa Trenerska Skills Designers - szkolenia na najwyższym poziomie!

5

No to jednak taki staż podyplomowy mogę odbyć dopiero po uzyskaniu dyplomu magistra  psychologii i do tego czasu oprócz wolontariatów, takich dla samej siebie by zdobyć dodatkowo doświadczenie, nie jestem w stanie nic w kierunku stażu podyplomowego zrobić sad
A jest może ktoś z Was po takim stażu? Bo rozumiem, że doktorat się nie wlicza do tego  ani wyżej wymienione zajęcia. A czy taki staż to z Urzędu Pracy się dostaje i dostaje go każdy po skończeniu studiow czy trzeba się samemu starać w jakichś określonych instytucjach (i błagać) by cię przyjeli. Kurcze, nie wiem na co się przygotowywać psychicznie, bo mój główny problem polega na tym, że sama się utrzymuję i jak taki staż jest bezpłatny to jestem w kropce hmm Czy on jest roczny czy dwuletni? W tej ustawie to jakoś tak się dziwnie doczytałam, że mam wątpliowści.

6

Dlaczego doktorat i praca dydaktyczna się nie wliczają w staż? Wlicza się.

I wszystko to co napisałam wcześniej. Popytaj w miejscach, gdzie pracują psycholodzy czy wezmą Cię na staż. Poszukaj w poradniach, szkołach, itd.

7

Dobrze, to już mniej więcej się orientuję co i jak więc posprawdzam:) Prywatnie doradzono mi też, by pójść do PTP i tam spytać dokładnie więc na pewno się wybiorę i jak czegoś się jeszcze dowiem to z pewnością napiszę smile
Dzięki za pomoc aczkolwiek mam nadzieję, że temat się jeszcze pociągnie dalej i trochę się oświecimy.

8

Czy ustawa o zawodzie psychologa weszła? Bo jeżeli nie, względnie została odrzucona, to kto będzie wymagał takiego stażu i na podstawie czego? Pytam, bo jakoś temat ten nigdy mnie nie zajmował... a chodzą słuchy, że ustawa została zbojkotowana... w sumie dobrze to i źle...

Post Scriptum: Dobrze by było, gdyby tzw. "środowisko" też zajęło się sprawą, bo znów powstanie psychoprawny bubel, z którego nie będzie wynikało absolutnie nic, prócz wątpliwości kończących studia przyszłych (przynajmniej przez jakiś czas) bezrobotnych.

9

Ostatnie informacje, o jakich wiem, zamieściłam w dziale Nowiny Psychologiczne smile

Nic więcej mi nie wiadomo i aż się boję wiedzieć...  wink

Polski Portal Psychologii Biznesu - naukowa psychologia w praktyce biznesowej i ekonomii.