Temat: Ekonomia eksperymentalna

Odp: Ekonomia eksperymentalna

Polski Portal Psychologii Biznesu - naukowa psychologia w praktyce biznesowej i ekonomii.
Grupa Trenerska Skills Designers - szkolenia na najwyższym poziomie!

3

Ekonomia eksperymentalna to raczej pierwszy wymieniony eksperyment (o dwojakim formułowaniu pytań). Ale ja bym nie oddzielał neuroekonomii od technik eksperymentalnych w ekonomii eksperymentalnej. Właściwie wszystko zamyka się w jednym: stosuje się eksperymenty w nauce, w której do lat 70-80 stosowało się tylko analizę statystyk. I to jest piękne, że się ekonomia rozwija. smile

Jak wy się na to zapatrujecie? Uważacie, że eksperymenty mogą się przydać też w makroekonomii i innych działach niż teoria zachowań konsumenta?

Bez wątpienia. Wydaje mi się - choć moja wiedza z ekonomii pozostawia wiele do życzenia - że taki kierunek zaowocuje nowymi ciekawymi odkryciami, ale i być może małymi i większymi rewolucjami wynikającymi z tego, że badania z zakresu ekonomii eksperymentalnej nie będą się do końca pokrywać z teoriami powstałymi na bazie obserwacji. Przykładem mogą być przytoczone wcześniej badania.

Masz jakieś informacje na temat eksperymentów z tej dziedziny, które łączą się z psychologią i mają bardziej interdyscyplinarny charakter?

Polski Portal Psychologii Biznesu - naukowa psychologia w praktyce biznesowej i ekonomii.
Grupa Trenerska Skills Designers - szkolenia na najwyższym poziomie!