Temat: Bodźce podprogowe
Mam pytanie: Ile maksymalnie może trwać bodziec żeby był on jeszcze podprogowy?
Interesuje mnie to z technicznego punktu widzenia ![]()
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Psychologia-Społeczna.pl - Forum → Ogólnie o psychologii → Bodźce podprogowe
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Mam pytanie: Ile maksymalnie może trwać bodziec żeby był on jeszcze podprogowy?
Interesuje mnie to z technicznego punktu widzenia ![]()
Z tego, co wiem to jest to indywidualna kwestia. Podczas swoich eksperymentów prof. Jaśkowski wyznaczał progi dla osób badanych, a następnie przechodził do właściwego badania. Mimo to popatrzę jeszcze i spróbuję dać jakąś szerszą wypowiedź w tym wątku.
Przyjmuje się na podstawie licznych badań, że próg który bodziec musi przekroczyć aby został zarejestrowany przez nasze świadome zmysły to około 5 ms.
Podana przez Hypnosa wartość jest bardzo umowna. Inne źródła (np. Rafał Ohme w jednym ze swoich referatów) mówią o 4 ms. Nie można tutaj podać jakiejś stałej wartości.
Co do badania, które przytoczyłeś to zgodzę się, że prawdopodobnie można byłoby mieć wiele zastrzeżeń dotyczących tego, czy stosowane w tym badaniu bodźce miały faktycznie charakter podprogowy.
Co do monitorów to prof. Jaśkowski wspominał nam o tym na swoich wykładach. Odpowiedni sprzęt jest niezbędny, ale ważne jest też oprogramowanie, z którego się korzysta.
4ms jeszcze bardziej zaostrzają wymagania co do sprzętu.
Czyli przynajmniej możemy mieć pewność, że nikt nam nie jest w stanie na monitorach, telewizorach i na wykładach wyświetlać czegokolwiek podprogowo.
Ciekawe co takiego specjalnego musi być w tym oprogramowaniu ![]()
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Psychologia-Społeczna.pl - Forum → Ogólnie o psychologii → Bodźce podprogowe