Temat: Bodźce podprogowe

Mam pytanie: Ile maksymalnie może trwać bodziec żeby był on jeszcze podprogowy?

Interesuje mnie to z technicznego punktu widzenia smile

Odp: Bodźce podprogowe

Z tego, co wiem to jest to indywidualna kwestia. Podczas swoich eksperymentów prof. Jaśkowski wyznaczał progi dla osób badanych, a następnie przechodził do właściwego badania. Mimo to popatrzę jeszcze i spróbuję dać jakąś szerszą wypowiedź w tym wątku.

Polski Portal Psychologii Biznesu - naukowa psychologia w praktyce biznesowej i ekonomii.
Grupa Trenerska Skills Designers - szkolenia na najwyższym poziomie!

Polski Portal Psychologii Biznesu - naukowa psychologia w praktyce biznesowej i ekonomii.

4

Przyjmuje się na podstawie licznych badań, że próg który bodziec musi przekroczyć aby został zarejestrowany przez nasze świadome zmysły to około 5 ms.

5

Podana przez Hypnosa wartość jest bardzo umowna. Inne źródła (np. Rafał Ohme w jednym ze swoich referatów) mówią o 4 ms. Nie można tutaj podać jakiejś stałej wartości.

Co do badania, które przytoczyłeś to zgodzę się, że prawdopodobnie można byłoby mieć wiele zastrzeżeń dotyczących tego, czy stosowane w tym badaniu bodźce miały faktycznie charakter podprogowy.

Co do monitorów to prof. Jaśkowski wspominał nam o tym na swoich wykładach. Odpowiedni sprzęt jest niezbędny, ale ważne jest też oprogramowanie, z którego się korzysta.

7

4ms jeszcze bardziej zaostrzają wymagania co do sprzętu.

Czyli przynajmniej możemy mieć pewność, że nikt nam nie jest w stanie na monitorach, telewizorach i na wykładach wyświetlać czegokolwiek podprogowo.

Ciekawe co takiego specjalnego musi być w tym oprogramowaniu smile

9

Dzięki!  smile