1

Temat: Kwestionariusz MBI Maslach

Witajcie
Mam przed sobą ostatni rok na psychologii i zabieram się właśnie za pracę magisterską "Wypalenie zawodowe w pracy pracownika socjalnego". Potrzebuję wszelkich informacji dotyczących kwestionariusza wypalenia zawodowego MBI Maslach, a konkretniej jak zdobyć jego polską adaptację. Może ktoś z Was robił badania tym narzędziem i wie jak jest z dostepnością i pozwoleniami na wykorzystanie go w pracy magistrerskiej. Pytałem o zgodę bezposrednio autorkę, ale ona odesłała mnie do wydawnictwa Consulting Psychologist Press, a oni potraktowali mnie jakby nie mieli pojecia o istnieniu polskiej adaptacji. A z tego co wiem to sporo osób prowadziło badania tym testem w adaptacji min. T. Pasikowskiego na potrzebę obrony swoich prac magisterskich czy doktorskich. Też bym tak zrobił, ale straszą mnie, że jeśli wpadnie jakaś komisja zewnętrzna i będą spradzać prace to nawet jeśli będą poprawne, a narzędzia nielegalne to koniec. To jak to własciwie wygląda? ??? Pomóżcie

2

Odp: Kwestionariusz MBI Maslach

Tomku, Pracownia Testów PTP powinna posiadać adaptację o której mówisz i jeśli poprosisz jakiegoś psychologa, to on ją dla Ciebie zamówi. Z testów PTPu mogą korzystać jedynie dyplomowani psychologowie.

3

Ale w PTP nie ma tej adaptacji gdyby była nie zawracałbym Wam głowy sprawdzałem i kontaktowałem się z nimi poza tym to co było mi potrzebne poza MBI juz mam zamówione przez promotora. Na razie nikt kto sie tym zajmował na polskich uczelniach nie odpowiedział mi na moje maile dot. tego narzędzia.

Nie znam obecnej sytuacji jeśli chodzi o polską adaptację tej skali, ale możliwe, że ta wersja, o której wspomniałeś jest nielegalna. Nie pierwszy to raz, gdy prace magisterskie czy doktorskie (że nie wspomnę o kilku znanych habilitacjach) pisane były w oparciu o narzędzia, które zostały przetłumaczone, a nawet zaadoptowane, ale bez zgody i wiedzy wydawnictw posiadających do nich prawa.

Obawiam się, że podobnie może być z MBI i w takim przypadku możesz poprosić o pomoc promotora lub pokusić się (co nie jest znów aż tak karkołomnym zadaniem) o zbudowanie własnej skali mierzącej wypalenie zawodowe. W drugim przypadku miałbyś o tyle lepiej, że pytania mógłbyś dostosować do specyfiki pracy pracowników socjalnych.

PTP nie posiada - z tego, co wiem - licencji na to narzędzie.

Polski Portal Psychologii Biznesu - naukowa psychologia w praktyce biznesowej i ekonomii.
Grupa Trenerska Skills Designers - szkolenia na najwyższym poziomie!