1

Temat: Stres a wypalenie zawodowe

Piszę pracę na temat "Stres a wypalenie zawodowe" i potrzebuję wskazówek jak skonstruować ankietę.

fulina

Odp: Stres a wypalenie zawodowe

Ale jakich wskazówek? Chcesz, aby podać Ci przykłady pytań? Literaturę? Jakiej pomocy oczekujesz od Użytkowników?

Polski Portal Psychologii Biznesu - naukowa psychologia w praktyce biznesowej i ekonomii.
Grupa Trenerska Skills Designers - szkolenia na najwyższym poziomie!

3

Witam, dziękuję za odpowiedź. Piszę pracę na ten temat, potrzebowałabym wskazówek dotyczących literatury oraz przykładowych pytań ankietowych. Nigdy jeszcze nie układałam ankiety a chciałabym zrobić to poprawnie.

fulina

4

Do ankiet mam dystans, dlatego nie mam pomysłów, ale...
literature jakąś przeczytałem i jest związana (nawet dosłownie) z wypaleniem zawodowym:
(może już ją znasz).

J. Fengler (2001). Pomaganie męczy. GWP.

i inne, możliwie podobne, choć nie takie same:

M. Lis-Turlejska. (1991). Nowe zjawiska w psychoterapii. Warszawa Agencja Wydawnicza

One są związane z psychoterapią i wogóle pracą, gdzie są kontakty z ludźmi - szczególnie na tych płaszczyznach najbardziej widoczne jest wypalenie zawodowe.

Także literatura związana z psychologią pracy.

pozdrawiam.
bo.

5

Jeszcze jedna książka, bardzo bardzo ciekawa i bardzo bardzo przydatna (bardzo polecam) smile

I także jest szczególnie temat stresu i wypalenia zawodowego oraz interakcji między tymi dwoma zmiennymi:

Sheridan, Ch. i Radmacher, S. (1998). "Psychologia zdrowia. Wyzwanie dla biomedycznego modelu zdrowia". Wydawnictwo: Instytut Psychologii Zdrowia.

Więcej raczej nie znam z pochodnych.

Jeżeli chodzi o ankiete, to wcześniej podałem pozycję Fenglera. Tam są tak zwane "wskaźniki wypalenia" - na ich podstawie możesz zrobić spokojnie ankietkę zaliczeniową, np. na podstawie skali: tak / nie . (lub jak tam chcesz).
Konkretne dane, jakie tutaj cytuje Fengler, to: z 1987 roku teksty Kaslowa i Schulmana na temat "sygnałów ostrzegawczych, które wskazują na zjawisko wypalenia, i które są dostrzegalne dla każdej osoby trudniącej się pomaganiem innym". Myślę, że te wskaźniki są także w innego typu zawodach (np. poczucie izolacji od świata, czy odbieranie życia jako ciężkiego i ponurego; poirytowanie; negacja; niechęć wychodzenia do pracy... itp.).

"Psychologia zdrowia" może tutaj poszerzyć zakres ujęcia samego działania stresu jako zmiennej.

życze powodzenia w pracy (bez wypalenia!).
bo.

6

Bartku wielkie dzięki za pomoc. Fenglera mam i korzystam z niego. Poszukam Sheridana napewno przyda mi sie ta pozycja. Jeszcze raz dzięki wielkie za pomoc.   fulina

fulina

Polski Portal Psychologii Biznesu - naukowa psychologia w praktyce biznesowej i ekonomii.

8

W 2004 roku pisałam pracę magisterską na temat negatywnych postaw zawodowych. Zajmowałam się czterema zagadnieniami, z których jedno to był stres, a drugie wypalenie zawodowe (poza tym pracoholizm i mobbing). Jesli mogę pomóc to proszę skontaktuj się ze mną na beatus11@gazeta.pl. Prześlę Ci bibliografię i może ankietę (bo nie pamiętam czy ją jeszcze mam). Być może coś sobie z tego wybierzesz
Pozdrawiam

9

Bardzo, bardzo dziękuję za pomoc. Napewno skorzystam z tych cennych rad. Dzięki Wam wiem, a przynajmniej tak myślę, że poradzę sobie w pisaniu tej pracy.                               Dziękuję fulina

fulina

Temat jest dość dobrze opisany w literaturze, a w wielu aspektach już przebadany i dlatego uważam, że faktycznie nie powinnaś mieć większych problemów ze znalezieniem odpowiednich materiałów. Życzę powodzenia.

11

12

Witaj Joanno. Dziękuję za odpowiedź i spis literatury. Pozdrawiam

fulina

13

Ja też piszę pracę na temat wypalenia zawodowego - w oświacie. Parę przykładów z literatury: "Wybrane zagadnienia z psychologii klinicznej i osobowości. Problemy człowieka zdrowego" pod red. W. Okły i St. Steuden, KUL Lublin; Wojciszke "Psychologia miłości"; A. Bańka "Psychologia jakości życia" 1999 PWN; Corey G., Corey M.S. "Mamy wybór. Zgłębianie własnego rozwoju" 2005 Poznań Zysk i S-ka. Powodzenia w pisaniu:))))

Beata W.

14

Witam wszystkich. Praca zbliża się ku końcowi, dzięki Waszej pomocy. Szukając materiałów natknęłam się na autora Karczewski (brak imienia), który pisze o stresie zawodowym. Przypuszczam, że jego materiały zawarte są w innych pozycjach literatury jako podrozdział. Szukałam w różnych bibliotekach, książkach, czasopismach i nie znalazłam. Gdyby ktoś wiedział gdzie mam tego szukać to byłabym bardzo wdzięczna za pomoc.
Pozdrawiam fulina

fulina

16

Witam i dziękuję za pomoc.
Zgodnie z Pana wskazówkami napisałam do p. Karczewskiego również do p. Moniki Kucharz, zobaczymy czy otrzymam odpowiedź. Szukając dalszych materiałów natknęłam się na p. Mieczysława Karczewskiego, który pisze na podobne tematy, chociaż nie na ten, który mnie interesuje. Pozdrawiam

fulina

17

Dostałam odpowiedź, niestety to nie p. Jacek Karczewski. Ale nic to, szukam dalej smile

fulina

Hmmm...spróbuję popytać jeszcze. ??? ???

19

Witam wszystkich.
Panie Macieju, znalazłam poszukiwanego autora, jest nim p. Karczewski Jan Kazimierz(red.): Higiena. Podręcznik dla studentów pielęgniarstwa. Wydawnictwo ?Czelej?, Lublin 2002.
Niestety od p. Moniki Kucharz nie dostałam odpowiedzi.
Praca dobiega końca, teraz pozostała mi tylko tzw. kosmetyka i obrona (dam znać jak mi poszła).
Pozdrawiam serdecznie wszystkich i dziękuję za pomoc.
fulina (Magda)

fulina

Cieszę się, że pomimo wcześniejszych utrudnień udało Ci się odnaleźć tego autora. Mam nadzieję, że ułatwi Ci to napisanie Twojej pracy. Daj znać jak poszło, gdy będziesz już po wszystnim.

21

Witam.
Panie Macieju, jestem już po obronie pracy magisterskiej. Zdana na 5 smile
Chciałabym Wszystkim podziękować za pomoc.
Pozdrawiam Magda (fulina).

fulina

22

smile smile smile smile smile smile smile smile smile smile smile smile smile smile smile smile smile smile smile smile smile smile smile smile smile smile smile
GRATULACJE!!!!!!!!!

23

A ja czekam, i czekam na informację.
Serdecznie gratuluję Pania Magister!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

24

No to masz z głowy!!! Teraz moja kolej - w czerwcu obrona z wypalenia zawodowego nauczycieli. Pozdrawiam wink

Beata W.

25

Witam Wszystkich.
Nie zdawałam sobie sprawy, że mój wątek będzie tak często odwiedzany. Dziękuję Wszystkim za wpisy do niego. Ostatnio brak czasu nie pozwalał mi śledzić go zbyt często. Staram się odpowiadać na zadane mi pytania, nawet te prywatne. Jeżeli ktoś potrzebuje wskazówek, rad do tego wątku, to proszę piszcie a ja postaram się szybko odpowiadać na nie.
Pozdrawiam serdecznie Wszystkich, a w szczególności Pana Macieja Chabowskiego
fulina - Magda

fulina