Temat: Stereotypy i autostereotypy
Choć na forum istnieje wątek, dotyczący stereotypów, podejmę go raz jeszcze - w nieco odmiennym kontekście. Nurtująca mnie od lat tematyka dotyczy fenomenu stereotypowych przekonań funkcjonujących społecznie i ich podzielania przez określone grupy, czyli autostereotypów.
Dlaczego? Wyjaśnię to w kilku zadnich. Kilka lat temu z koleżankami przeprowadzałam badania dotyczące właśnie tego aspektu. Wyniki to fakty, dla mnie stanowiły cios. Inspiracją "przedsięwzięcia" były praktyki z młodzieżą i osobami, które miały za sobą epizod hospitalizacji psychiatrycznej, ale odnalazły się w społeczeństwie normalnie pracując czy ucząc się. Tworzyli grupy samopomocowe i punkty pomocy dla potrzebujących. Czego trzeba więcej? Celem badania było uzyskanie odpowiedzi na pytanie czy osoby w tych grupach dzielą stereotyp dotyczących osób chorych psychicznie. Zbadano także osoby zdrowe (bez epizodu hospitalizacji), by sprawdzić czy rzeczywiście taki stereotyp funkcjonuje.
No i cóż...po pierwsze wyniki pokazały, że funkcjonuje, a po drugie, że jest , czyli -jest autostereotypem.
Zgodność, być może tłumaczy wiedza, czyli poznawczy komponent stereotypów
(czy tylko,...?). Przywołuję te badania, gdyż ukazały mi one siłę uwewnętrznienia przekonań, pomimo zupełnej zmiany kontekstu sytuacyjnego i często patrząc na nasze niektóre rodzime zachowania upatruję analogicznego mechanizmu. Przykładowo w przekonaniu, że jak się nie ma "chodów, koperty" itp. to się nie załatwi. Rzucam znaną ilustrację gdyż liczne badania sprzed lat pokazały, iż Polak w opinii Niemców, Holendrów to manipulant złodziej, leń. Z tym, że pracownicy polscy aktualnie cenieni są w Anglii, Skandynawii , Holandii, za sumienność, dokładność i pracowitość. A na naszym lokalnym terytoriom, wciąż odgłosy aferach łapówkarskich, przekrętach,drogach na skróty. Nie chcę generalizować, bo na pewno nie wszędzie...ale , może autostereotyp, choć w niektórych aspektach dochodzi do głosu.
Jak myślicie?
*Nie zamieszczam bibliografii ani danych statystycznych- uciekają przed uwaga akademickiej dyskusji- zainteresowanym chętnie podam.