Temat: ?Jak popełnić samobójstwo??

2

Odp: ?Jak popełnić samobójstwo??

Zaobserwowałam taką modę na samobójstwa. Często to może mieć powiązanie z działalnością subkultur, głupich-fakt np. nowej,emo subkulturze która pojawiła się kilka lat temu.Jej członkami są przeważnie dzieci z dobrych, bogatych domów, które w ramach buntu zaczynają się ciąć, zabijać też. W tej subkulturze co najgorsze występuje ideologiczna pustka. Mówię o emo, ponieważ to jest bardzo aktualny temat w którym śmierć samobójcza to archetyp śmierci.
Czy miewamy myśli samobójcze, z autopsji powiem,że tak. A dlaczego? No... bo nikt nie rozumie, bo świat jest zły, bo młodzieńczy bunt. Pewnie większość z tych bardziej radykalnych, widzących czarne albo białe, relatywizm uważających za poddaństwo takie odczucia, może nawet plany miała. Tylko, że z  czasem nabieramy dystansu albo zaczyna nam się coś na tym świecie podobać. Tylko, że w momencie załamania wystarczy silny impuls by sięgnąć bo żyletkę.

Domyślam się, że tytuł jest prowokacją. Myślę, że udaną.
Macie racje, że w ostatnim czasie często słyszy się o samobójstwach. Przerażające jest to, że są to ludzie BARDZO MŁODZI. Uczniowie szkół podstawowych, gimnazjaliści.
Zastanawiam się wówczas co Ich zaprowadziło do tak radykalnego kroku. Może wysyłali odpowiednie znaki, komunikaty do osób z otoczenia. A MY w tym dzikim pędzie nic nie widzimy i nic nie słyszymy. Czasami wystarczy na chwilę przystanąć, zwolnić i podać rękę w geście pomocy. Często pojawiają się komentarze w stylu, że w szkole były problemy, że nauczyciel gnębił itd. A gdzie byli rodzice, którzy znają dziecko najlepiej i powinni wyłapać wszelkie zachwiania emocjonalne.

4

Osoby, które chcą popełnić samobójstwo wysyłają sygnały. Często robią to podświadomie. Nie zawsze działamy na tym samym "poziomie", co osoba szukająca śmierci i dlatego nie umiemy odczytać tych sygnałów. Zgadzam się także, że tempo dzisiejszego życia nie pozwala nam często zauważyć co dzieje się z naszymi dziećmi, przyjaciółmi, a potem jesteśmy zaskoczeni, gdy zadzwoni telefon...
Empatia - myślę, że to jest to co zanika w nas. Nie mamy czasu, nie chcemy, albo uważamy, że to kosztuje nas zbyt wiele. A wystarczy zrozumieć, że jedynka z matematyki dla dziecka w szkole może być takim samym problemem, jak rozstanie córki nastolatki z chłopakiem, czy utrata premii w pracy przez ojca lub matkę. Każdy wiek ma własne problemy i dla każdego z nas mają one inną wagę. Nie wolno nam lekceważyć innych ludzi.

5

Nie wydaje mi się,żeby sygnały wysyłane przez ludzi, którzy mają popełnić samobójstwo były podświadome przeciwnie są to ŚWIADOME działania, zachowania, które w jakiś sposób mają zapobiec, lub przeciwnie uświadomić ich w przekonaniu, że ich decyzja będzie słuszna. Bardzo proste rozumowanie - skoro nikt nie zauważa, że dzieje się coś złego to tak jakby w ogóle nie zauważał potrzeb osoby cierpiącej na depresję, choć niekoniecznie bo szczególnie młodzi ludzie są skłonni do zachowań autodestrukcyjnych pod wpływem jednorazowego silego impulsu, ale to tylko takie moje spostrzeżenia.

Sama empatia nie wiele pomoże, raczej chodzi tutaj o relacje z najbliższymi.
Empatia pojawia się najczęściej po fakcie, a w tym przypadku to byłoby już za późno. Oczywiście każdy ma prawo uważać inaczej, ale dla mnie empatia to kolejne słowo, które pod wpływem jakiejś propagandy dobra zostało wyjałowione, tak jak np. tolerancja. Oczywiście to wzniosłe hasła, tyle że czasami warto pomyśleć nad ich semantyką zanim się je wypowie.

pozdrawiam

Daria

6

Szoda, że już nie ma ankiety.  sad

7

Od jakiegoś czasu odnoszę wrażenie  , że istnieje moda na samobójstwo wśród nastolatków .Mam 14-sto letnią córką i w śród jej znajomych w ciągu 4 miesięcy dwoje dzieci popełniło samobójstwo .
To ogromna tragedia.
Myślę , że jest to wina ciągłego przesiadywania przed komputerem, różnego rodzaju portale , fora na których można dowiedzieć się jak szybko i bezboleśnie popełnić samobójstwo , do tego gry z przemocą ...
Inną sprawą jest przemoc w szkole , również psychiczna , między rówieśnikami . Dzieciaki nie radzą sobie z tym .