Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Agresja u pseudokibiców (Strona 2 z 2)
Psychologia-Społeczna.pl - Forum → Komentarze → Agresja u pseudokibiców
Strony Poprzednia 1 2
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Odp: Agresja u pseudokibiców
Grupa Trenerska Skills Designers - szkolenia na najwyższym poziomie!
Chciałbym tylko do wypowiedzi Bartka dodać pewną informację. Pisałeś w bodaj pierwszym poście na tej stronie, że ci ludzie, których życie ogranicza się do piłki są najbardziej agresywni. Uważam, że się mylisz. Grupy hooligans działające pod szyldem drużyn piłkarskich raczej mało mają już wspólnego z piłką nożną. Ci ludzie są na stadionie (a raczej poza nim) tylko do walki i przemocy, zwykle nie interesują się nawet wydarzeniami sportowymi, nie mówiąc o szczegółach nt. klubu, którego rzekomo bronią. A taką informację mam, powiedzmy, z wywiadu środowiskowego. ![]()
Niejako poza toczącą się tutaj dyskusją (a właściwie toczącą się niegdyś) chciałem się podzielić informacją, którą znalazłem w kwietniowym numerze "Wprostu". Otóż uczeni z Cardiff University dowiedli ostatnio, że kibice są bardziej skłonni do agresji, kiedy ich ulubiona drużyna wygrywa, niż wtedy, gdy przegrywa. Zbadali oni grupę 197 mężczyzn przed meczem rugby na stadionie Millenium w Cardiff i po nim. Jak się okazało, frustracja z powodu klęski może wywołać agresję, ale jej poziom jest znacznie niższy niż ten spowodowany wygraną. Przegrana wprawdzie zmniejsza poczucie satysfakcji, ale zwycięstwo wcale go nie poprawia. Zdaniem psychologów zajmujących się tym zagadnieniem, do agresji "zwycięzców" przyczynia się także to, że wygrana zwiększa poziom testosteronu, hormonu, który wzmaga chęć do walki.
Myślę, że do wyjaśnienia powyższego ustalenia można by dodać przypuszczenie, że zwycięstwo wpływa na poczucie mocy i wiarę w to, że może być ono przeniesione także na wyniki ewentualnej bójki z kibicami drużyny przeciwnej. Zdziwiło mnie też to, że zwycięstwo nie poprawia poczucia satysfakcji u kibiców drużyny wygranej. Ciekaw jestem czy do podobnych wniosków doszli także jacyś inni badacze i czy może to być zależne kulturowo.
Zastanawiam się jakie to może mieć przełożenie na inne dzidziny naszego życia np sukces w pracy i związana z tym radość. Czy wówczas wybiegamy z pokoju przewracając biurka, krzesła i niszcząc wszystko co spotkamy na swej drodze ? Hm, może to jakaś "inna" grupa kibiców ?!
Człowiek w takich chwilach pragnie podzielić się taką radością. Pewnie każdy na swój sposób, ale wydaje mi się, że niesie ze sobą pozytyny łądunek emocjonalny. Co sadzisz na ten temat ?
No z tym pozytywnym ładunkiem emocjonalnym to pewno masz rację, bo w końcu jako kibic powinienem cieszyć się z wygranej mojej drużyny. Skąd zatem przemoc jeśli czuję się zadowolony i usatysfakcjonowany? Być może chodzi o to (w nawiązaniu do badań o których pisałem powyżej), aby tą satysfakcję jeszcze bardziej spotęgować poprzez dodanie do wygranej mojej drużyny wygranej mojej grupy kibiców nad kibicami drużyny przeciwnej.
Pytanie, które powinni sobie przy okazji postawić autorzy tych badań to to, co dla tych ludzi jest najbardziej istotne w takim widowisku: "dać komuś w ryj" vs. "obejrzeć zwycięstwo mojej drużyny" Jakimi wartościami kierują się kibice, którzy zachowują się w sposób opisany przez tych badaczy? Tutaj niestety nie mamy wystarczającej ilości danych.
A może nie chodzi tutaj o spotęgowanie przyjemności a kontrolę emocjonalną? Wydzielanie testosteronu powoduje wzrost pobudzenia, a to jak wiadomo przyczynia się do obniżenia umiejętności kontroli. Grupa kibiców ciesząca się większym pobudzeniem (w tym wypadku kibice drużyny, która wygrała) byłaby bardziej skłonna do zachowań agresywnych ze względu na obniżoną zdolność samokontroli.
Byłby to Krzysztofie jakiś trop z tym testosteronem, gdyby nie fakt, że przegrana prawdopodobnie równie (jeśli nie bardziej) zwiększa jego poziom. Z tego też powodu nie do końca mnie taka teza przekonuje.
Strony Poprzednia 1 2
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Psychologia-Społeczna.pl - Forum → Komentarze → Agresja u pseudokibiców