Temat: Studia doktoranckie - jak się dostać?

Proszę o pomoc - zamierzam rozpocząć w tym roku studia doktoranckie na SWPS w Warszawie. Czy ktoś z Was może mi powiedzieć jak wyglądają i na czym polegają testy - wiem, że jeden jest z lektur, a drugi z rozumienia tekstu naukowego. Jak wygląda rozmowa kwalifikacyjna?
Proszę podzielcie się swoją wiedzą

Odp: Studia doktoranckie - jak się dostać?

Nie jestem w stanie powiedzieć Ci jak wyglądają same testy, ale pamiętam, jak jedna ze znanych mi osób opowiadała mi o samej rozmowie kwalifikcyjnej. Jeśli chodzi o jej przebieg to wygląda na to, że sporo zależy tutaj od tego, czy jesteś psyhologiem czy nie. W obu przypadkach wygląda to (z tego co wiem) różnie. Psychologom zadawane są pytania o plany związane z tematem doktoratu oraz o dotychcasowe osiągnięcia i wiedzę. Nie musisz się raczej bać pytań sprawdzających to, jaką wiedzę masz z przedmiotu, który był na II czy III roku studiów.

Test z zakresu rozumienia tekstu naukowego jest prawdopodobnie prowadzony na tych samych zasadach co na innych uczelniach. Chodzi o to, żeby sprawdzić czy we właściwy sposób umiesz nie tylko interpretować sam tekst, ale i zawarte w nim wyniki (także te statystyczne) oraz podać informacje o tym, jakie dane odkrycie czy badanie może mieć implikacje i zastosowanie.

Przenoszę temat do działu Psychologia Akademicka, gdyż pasuje tam lepiej niż do działu Materiały do Pracy Naukowej.

Polski Portal Psychologii Biznesu - naukowa psychologia w praktyce biznesowej i ekonomii.
Grupa Trenerska Skills Designers - szkolenia na najwyższym poziomie!

3

Dziekuję. To juz jest coś. Niestety nie jestem psychologiem. Kończyłam inny kierunek, ale robiłam specjalizację z psychologii pracy i chciałabym dalej kontynuować studia w tym zakresie na studiach doktoranckich. W tej sytuacji czego ja mogę się spodziewać na rozmowie kwalifikacyjnej?

Hmm..znów odwołam się do wiedzy, którą posiadam jedynie z drugiej ręki. Ppawdopodobnie możesz spodziewać się dodatkowo pytań związanych z lekturami, które podane są na stronie internetowej SWPS (jest tema bodaj m.in. Zimbardo i Aronson). Dotyczyć one mogą podstawowych informacji o psychologii jako nauce oraz o jej głównych teoriach. Wiem, że to ogólniki, ale prawdopodobnie nie pozostaje i nic innego jak zapoznanie się z tymi pozycjami.

Polski Portal Psychologii Biznesu - naukowa psychologia w praktyce biznesowej i ekonomii.

5

Oczywiście takie przygotowanie nie podlega dyskusji i wymagania zamieszczone na stronie internetowej są mi dobrze znane i juz zaczęłam się przygotowywać od tej strony. Drugim bardzo ważnym problemem jest wybór tematu przyszłych badań. W zakresie psychologii pracy jest całe mnóstwo BARDZO ciekawych zagadnień (zresztą jak i w całej psychologii), ja nie wiem na co mam się zdecydować. Myślałam o psychologicznych kosztach pracy.

6

To można robić doktorat z psychologii jak się nie jest psychologiem? Myślałem że juz nie...

Zdenerwowałem się, bo wiem z doświadczenia, że potem takim osobom bije do głowy nieokreślony strumień fantazji i uważają się za psychologów. U mnie na uniwerku sytuacja była jasna: studia doktoranckie z psychologii, przyjmowani tylko psycholodzy, studia z pedagogiki, przyjmowani pedagodzy...

Jarek

7

9

Anna Tkacz...nic mi się nie pomyliło, bo pisałem o tym, co sobie myślą małolaty po ukończeniu doktoratu z psychologii, gdy nie są psychologami.

Poza tym, wiem, że niektórzy profesorowie nie sa psychologami choć kończyli dr. z psychologii....jednak na wydziałach psychologi są to wyjątki, bo psychologów nie może kształcić ktoś spoza zawodu?...to chyba jasne dla każdego dziecka.....

Nie mówiąc już o tym, że brak zrozumienia przez tą osobę wielu podstawowych kwestii kompromitował by ją każdego dnia...

Jarek

10

W sumie każda uczelnia ma trochę inaczej z studiami doktoranckimi. U nas na Uczelni Korczaka w Warszawie, sami proponowali absolwentom doktorat lub polecali gdzie go zrobić. Kiedyś wymogiem była własna publikacja, ale chyba teraz już tak nie ma.