1

Temat: Zmęczenie

Jeśli ktoś z Was zajmuje się, bądź ma zamiar zajmować się za jakiś czas zmęczeniem człowieka z punktu widzenia psychologii społecznej, to będę wdzięczna za jakiekolwiek informacje o nowych ciekawych wynikach badań, czy literaturze (której jest niewiele). Interesuje mnie zmęczenie ogólne -  życiowe wyczerpanie człowieka, którego nie sposób analizować w oderwaniu od środowiska społecznego. Ciekawi mnie wszystko, co dotyczy mechanizmu adaptacji w środowisku. Wszelkie ciekawostki - perełki naukowe - informacje - doniesienia przyjmę z radością.

Również z radością przeczytam Wasze wolnopłynące skojarzenia z tym tematem (i tu z przykrością muszę stwierdzić, Macieju, że mimo najszczerszych chęci nie potrafię wybrać i zdecydować, jaki powinien znaleźć się znaczek przy tym temacie, bo interesuje mnie on i z punktu widzenia teorii i badań, i praktyki, i potocznych skojarzeń...)

Odp: Zmęczenie

Polski Portal Psychologii Biznesu - naukowa psychologia w praktyce biznesowej i ekonomii.
Grupa Trenerska Skills Designers - szkolenia na najwyższym poziomie!

Polski Portal Psychologii Biznesu - naukowa psychologia w praktyce biznesowej i ekonomii.

4

Zmęczenie z perspektywy psychologii społecznej? Mi narzuca się przede wszystkim Baumeistera teoria wyczerpania ego i wszystkie związane z nią badania.

Możesz rozwinąć Jurku? Chodzi mi o to, czy ta koncepcja mogłaby Twoim zdaniem wyczerpać lub przynajmniej zbliżyć nas do właściwego rozumienia zmęczenia w kontekście psychoogicznym? Jeśli tak to w jaki sposób?

6

Jurkowi zapewne chodzi o koncepcję wyczerpywania się woli.
W całej masie badań przeprowadzonych przez Roya Baumeistera, wykazano, że człowiek, który powstrzymuje się poprzez samokontrolę przed zrobieniem jakiejś rzeczy, z łatwością poddaje się pokusie kolejnej. Nazwano to wyczerpywaniem się woli lub ego.
Obszerną masę badań na ten fascynujący temat można odnaleźć w książce z serii "Psychologia z górnej półki" "Ja i Tożsamość"  Tessera, Feslona i Sulsa - przełożoną przez polską badaczkę tego zjawiska - Anne Karolczak.

8

Dziękuję.
Podczas gdy poza granicami naszego kraju, badania nad zmęczeniem chronicznym (i to nie tylko ściśle związanym z pracą czy wysiłkiem fizycznym; czy będącym nieodłącznym elementem choroby - depresji czy stwardnienia rozsianego) prowadzą całe zespoły (np. współpracują: psychiatra, psycholog, fizjolog) i to już od kilkudziesięciu lat - w Polsce nadal jest to dość biała plama, jeśli chodzi o projekty badawcze...
Zajmuję się tematyką pokrewną (zmęczenie dniem codziennym) trochę osamotniona, ale to też ma swoje zalety.
Pozdrawiam.

10

Zmęczenie można rozumieć na wiele sposobów. Moim zdaniem można je rozgraniczać a jest tego powodem samo źródło zmęczenia. W zależności skąd ono pochodzi ma inne konsekwencje. Przykładowo załamanie się osobowości w człowieku można rozróżnić między np. samozaparciem przed światem czy ludźmi. Nie wiem czy piszę zrozumiale, ale sądzę, że są różne rodzaje zmęczenia. Teraz problem przechodzi do zakresu rozumienia konsekwencji i podawania jego właściwości.

Zmęczenie może powstawać z różnych przyczyn i może prowadzić do różnych konsekswencji. Z czesm może się powiekszyć. Można je zwiększyć lub ewnetualnie kompletnie pogorszyć.

Samantha<br /><br /><br />"Sobą do bolu być"

11