1

Temat: wypalenie zawodowe a wsparcie ze strony partnera

Sporo się ostatnio pisze o "burnout", ale ja zajmuję się tym tematem od strony pożycia rodzinnego. Moja praca dotyczy głównie nauczycieli, jako osób wspierających, narażonych na ryzyko wypalenia zawodowego. Może ktoś mi podrzuci jakąś lekturę? Współpracuję już z prof. Steuden z KUL, opracowałam "Psychologię miłości" Wojciszke... praca jest na poziomie magisterium, ale jako czynny kilkanaście lat nauczyciel chciałabym coś wnieść do tematu pomocy.
Postawiłam na związek uczuciowy. Co Wy na to?

Beata W.

2

Odp: wypalenie zawodowe a wsparcie ze strony partnera

Na wypalenie zawodowe są narażone przede wszystkim osoby, które mają wysokie wyniki na skali poszukiwania nowości Clodinga. Owo poszukiwanie nowości wiąże się z budową ich układu nerwowege, a co za tym idzie - temperamentu. Są to bowiem osoby, których układy nerwowe szybko wyhamowuja emocje i mają oni co za tym idzie większą potrzebę stymulacji w stosunku do osób, które niskie wyniki na skali poszukiwania nowości Clodinga. Te osoby z kolei mają układy nerwowe, które wolno wyhamowują emocje, w związku z czym unikają oni sytuacji nowych i wolą te, które dobrze znają.
Wszelkie wsparcie - czy to uczuciowe, czy jakiekolwiek inne, które pozwoli osobom narażonym na wypalenie zawodowe nie narażać się na brak stymulacji, nudę i rutynę.

3

Czy skala Clodinga jest adoptowana na potrzeby polskich psychologów? Kto ją może udostępnić?

Beata W.

4

Badania nad tą skalą w warunkach polskich przeprowadzała prof. Hornowska. Polska wersja testu znajduje się w zbiorach PTP, z których za opłatą testy mogą pobierać dyplomowani psychologowie.

5

Piszę pod kierunkiem psychologa, więc nie powinnam mieć problemów z dostępem. Bardzo dziękuję za wskazówkę, zwłaszcza, że badania SWS mam już skończone.

Beata W.