1

Temat: Klimat a atmosfera wychowawcza

Witam Wszystkich.

Mam pytanie:

Czy ktoś z Was w lietraturze spotkał się gdzieś z zagadnieniem klimatu/atmosfery wychowawczej? Wszyscy piszą o wadze właściwego klimatu wychowawczego, tymczasem nikt go nie definiuje i nie określa...

Jeśli ktoś z Was spotkał się z tym zagadnieniem- proszę o wskazówki.

pozdrawiam

2

Odp: Klimat a atmosfera wychowawcza

Jest wiele definicji wychowania (Muszyński, Konarzewski itd) .... ale o klimacie ...hmm ... jakoś nie słyszałam.....

To dlatego Kaju, że klimatem wychowawczym zajmują się chyba raczej pedagodzy. Nie jestem specem od psychologii wychowawczej, ale nie spotkałem się z tym określeniem w literaturze z tego zakresu. Rokoszy proponuję natomiast zajrzeć do czasopisma "Psychologia wychowawcza". Być może tam się to pojęcie pojawi. Szukając możesz też przeglądać opracowania dotyczące socjalizacji, bo zdaje się, że klimat wychowawczy bywa traktowany jako jej element.

Polski Portal Psychologii Biznesu - naukowa psychologia w praktyce biznesowej i ekonomii.
Grupa Trenerska Skills Designers - szkolenia na najwyższym poziomie!

4

Wygląda na to, że klimat wychowawczy używany jest w literaturze na prawach języka potocznego i bez głębszej analizy tegoż pojęcia. Przeglądałem trochę Google i katalog biblioteki pedagogicznej w moim mieście. Nietety nie znalazłem nic, co byłoby warte polecenia.
Czasami tak bywa i wówczas - pisąc pracę - można pokusić się o własną definicję opartą na znaczeniu słownikowym terminu. Jeśli to możliwe, postaraj się wykorzystać inne pojęcie, bo wydaje mi się, że to faktycznie nie jest zbyt często stosowane.

Polski Portal Psychologii Biznesu - naukowa psychologia w praktyce biznesowej i ekonomii.
Grupa Trenerska Skills Designers - szkolenia na najwyższym poziomie!