1

Temat: Czy NLP zasługuje na zainteresowanie psychologów?

Chciałbym też tutaj umieszczać niekiedy informacje odnośnie wykładów otwartych na mojej uczelni (głównie tych, za które sam odpowiadam, co umożliwi pomoc we wszelkich kwestiach adresowanych pod ich kątem).
Jednym z takowych jest wykład Andrzeja Batko w SWPS we Wrocławiu, który odbędzie się 30 marca 2006 roku o godzinie 19.00 w auli SWPS przy ulicy Grunwaldzkiej.
Andrzej Batko jest psychologiem, trenerem NLP i wygłosi wykład pt. "Czy NLP zasługuje na zainteresowanie psychologów?"
Temat uważam za bardzo ciekawy, ponieważ NLP jest powszechnie ignorowane przez psychologów, którzy wiele zarzucają tej dziedzinie, nie próbując nawet zweryfikować empirycznie jej założeń. Prawdą jest, że nie posiada ona zarówno podstaw empirycznych jak i wiarygodnej teorii, które mogłyby powstać na ich bazie. Czy jednak samo to przekreśla to ciekawe zjawisko? Ja osobiście znajduję tam wiele elementów, które można powiązać z psychologią - heurystyki symulacji, dwuczynnikowa koncepcja emocji Schachtera i Singera, przeniesienia, itp.
Co ciekawe, to czym NLP się zajmuję często działa. Czy tylko dlatego, że to przypadek, czy może dlatego że wykorzystują oni mieszankę różnych strzępków rozmaitych dziedzin naukowych, które są ze sobą zgrabnie powiązane, czy może dlatego, że jest to zjawisko, którego nie chcemy, bądź nie potrafimy badać?

Odp: Czy NLP zasługuje na zainteresowanie psychologów?

Polski Portal Psychologii Biznesu - naukowa psychologia w praktyce biznesowej i ekonomii.
Grupa Trenerska Skills Designers - szkolenia na najwyższym poziomie!

3

Hypnos, i jak wrażenia z tego wykladu Batko? Ciekaw jestem, bo mało wiem o modnym NLP, a to co modne nie zawsze jest wartościowe.

Po tym, co przeczytałam w internecie ( głównie to jakie są wady, a jakie zalety )
oraz po odbyciu wykładu jakoś mnie to nie przekonało - w istocie nie deprecjonuję
tutaj NLP, bo szczerze, nie mam jeszcze zdania na ten temat. Ale jakoś wydawało mi
się to wszystko zbyt proste, bajkowe i naciagane. Owszem, o tym wszystkim, co
mówił prowadzący było ciekawe i sama przez pierwszą cześć wykładu byłam pełna
podziwu, ale jak zaczęły się już te - jak to nazwać - "przedstawienia" to zwątpiłam.
Nawet jak to pomaga jakimś ludziom, to jak na potrzeby wykładu nie bylo to konieczne,
gdyż wyglądało aż nadto śmiesznie i komicznie. Nie wieze, że jak ktoś przejdzie po
"linii" wyobrazi sobie siebie w przyszłości lub wróci pamiecią do przeszłości to zredukuje
swój stres lub poczucie winy. Może też należy tu podkreślić jeszcze raz, że nie było do tego warunków. Aula a wniej 50 studentow !?!?!!?
I nie nieguję, że jeśli odbywa się to w przyzwoitych warunkach, gdzie przychodzą ludzie
z prawdziwymi problemami to w jakiś sposób im to pomaga, a przynajmniej dostją cenne wskazówki jak sobie radzić i pokonać to, co chcą zwalaczyć wink
Jednak co do wykladu, naprawdeę był ciekawy i było to widać po frekfencji, że i studenci są tym zagadnieniem zainteresowani. Btw wcześniej był wykład otwarty Brzezinskiego nt. testow psychologicznych i była połowa z tego, co przyszła na NLP - wiec to może i też o czymś świadczy wink

5

Jurku - nie wiem co rozumiesz pod pojęciem mody - ja tam żadnej mody na NLP nie dostrzegam, choć na pewno wzrost zainteresowania jest widoczny(co pośrednio pokazał wykład -  ok. 120 osób na auli).
Andrzej zaczął bardzo klarownie - NLP nie jest nauką - jest to podejście praktyczne, które bazuje na odkryciach neurologii, lingwistyki czy behawiorystycznego programowania(z czym nawiasem mówiąc wielu psychologów się nie zgadza) i przenosi je do działu "zastosowań praktycznych". Nie wzbudził on entuzjazmu wśród przedstawicieli akademickiego nastawienia i zakotwiczenia metodologią badawczą stosowaną w naszej dziedzinie. Nie trudno się temu dziwić - Andrzej pokazując zastosowanie NLP, nie rozwodził się nad tym czy to na pewno ta teoria działa w tym przypadku czy inna i nie próbował w żaden sposób udowodnić tego empirycznie. Jedynym dowodem jego działania były efekty - te wprost zadziwiały: kiedy rozmawiałem z dziewczyną, której pokazał jak uporać się ze strasznym poczuciem winy, była wprost zszokowana i prosiła mnie żebym podczas mojego późniejszego wypadu na piwo z nim, zaprosił go na szkolenia z zakresu NLP, bo jest ona w stanie zapłacić za to każdą cenę.
Bardzo efektowny był pokaz hipnozy NLP - po jej zastosowaniu jeden z uczestników warsztatu śmiał się za każdym razem kiedy Adam używał terminu "suszarka", bowiem podał mu taką sugestię posthipnotyczną. To, co w tej hipnozie było wyróżniającego, to szybkość, piękno i prostota indukowania transu hipnotycznego.
KOnkludując: NLP jest jak ten mój post - mało merytoryczny, koncentrujący się na konkretnych przykładach i pokazach swojej skuteczności. Nawet jeśli jednak znajduje się ono i znajdować będzie na peryferiach psychologii, neurobiologii czy lingwistyki, to myślę że warto się z tym zapoznać i stosować w życiu, bo te wydaje się być wówczas o wiele prostrze.

6

Moda? Zobcz np. ogłoszenia w Charakterach - co trzecie dotyczy NLP. Hipnoza w NLP - to po prostu hinoza Ericksonowska i tyle. Dlaczego niby jest ona NLP-owska? Poczucie winy? To brzmi bardzo interesująco- ale napisz o tym bardziej szczegółowo.

7

Zgadza się - hipnoza NLPowska to własnie hipnoza Ericksonowska. NLP ją sobie zawłaszczyło dlatego, że zwroty, których się używa podczas hipnozy ericksonowskiej są zgodne z modelem zwrotów stosowanych w całym NLP, a wiele zasad, którymi się kieruje owa hipnoza również odpowiadało twórcom NLP i ja sobie "zawłaszczyli".
Jeśli chodzi o poczucie winy, to proces jego usuwania polegał na wyobrazeniu sobie linii czasu na której umieścić należało owo felerne wydarzenie, które wzbudza poczucie winy. Następnie trzeba było przejść tyłem przed to wydarzenie po linii czasu, do dnia przed i spojrzenie na nie z tej perspektywy. Wówczas sprawdzenie czy nadal wzbudza ono poczucie winy. Nie wzbudzało, więc później z tą świadomością się siadało i próbowało znowu pomyśleć o poczuciu winy - wg króliczki doświadczalnej - gone.

8

To z linią czasu to typowe przepracowanie poznawcze w standardowych terapiach. Miałem nadzieję, że mnie czymś zastrzelisz... No ale może Batko jest przystojny i to króliczkę trafiło!

9

Przykro mi, że Cie rozczarowałem wink

10

W kwietniowych Charakterach ukazał sie interesujący tekst nt. NLP. Autor - Tomasz Witkowski nie pozostawia na NLP suchej nitki. Zachęcam do lektury.

Polski Portal Psychologii Biznesu - naukowa psychologia w praktyce biznesowej i ekonomii.

12

Prawdę mówiąc, nie czuję się w NLP specjalnie kompetentny. Słuchałem z dwa czy trzy razy róznych krajowych guru NLP, ale zawsze z dużym sceptycyzmem. Wiem z lektury "Człowieka wśród ludzi" Wojciszke, że wszelkie psychoterapie dobrze działąją, gdy są nowe, bo wiąże się to z dużym zaangażowaneim terapeutów z jednej strony, a wiarą pacjentów - z drugiej.
Rzeczywiście, może przesuń całą dyskusję nt. NLP do "Książek i czasopism" i gdy Ty i  jeszcze kilka osób przeczyta wspomniany przeze mnie artykuł w Charakterach, to może rozwinie się dyskusja.

13

14

Ja teraz może  będę się czepiać - pewnie ktos mi to zarzuci. Mam jednak taką tendencję, że ciśnienie mi skacze, kiedy mam doczynienia z tymi wszystkimi nazwami skrótowymi. Denerwuje mnie to trochę, że włączamy do języka naukowego skróty. Rozumiem że czasami nie da się czegoś inaczej nazwać, albo łatwiej jest używać skróty w praktyce zamiast ciągle powtarzać nazwę długą. Ale ja jakoś tak mam, że te skróty mnie denerwują. Jeżeli naprawdę nie ma polskiego odpowiednika, to juz wolę angielską nazwę od skrótów. Szczególnie ze względu na to że dla wielu osób są one niejasne.
Podam przykład z mojego doświadczenia. Rzadko mówię do kogoś, że obecnie duzo czytam o CFS (to tak samo dziwnie brzmi jak dla laika PR, HR, no i... NLP). Wolę mówić, że czytam o chronicznym zmęczeniu (Chronic Fatigue Syndrom), jeżeli traktuję to jako ogólne zagadnienie. Dziedziny według mnie powinny mieć przejrzyste nazwy. A w ramach tych dziedzin można by już stosować skróty. Bo wiadomo, że łatwiej jest powiedzieć i zapamiętać MMPI niż całą jego nazwę. Albo właśnie HR, czy PR w tej "działce", w której inne nazwy nie przyjmą się już raczej.

Znacząco odbiegłam od tematu.Przepraszam. Pewnie NLP zasługuje na zainteresowanie psychologów, ale czy to "się" musiało tak nazwać?

Pewnie ktoś mi podpowie żebym założyła temat skrótów i tam uzewnętrzniała swoje frustracje "skrótowe"  wink
Może i tak zrobię.

15

NLP -> Neuro-Linguistic-Programming; NEurolingwistyczne Programowanie. Co do skrótów, to zawsze można wpisać w googla skrót, a na ogół wywala różne pełne terminy i metodą dedukcji można dojść co ów skrót oznaczał.  :smile: