Temat: Serwisy ankietowe online

Ostatnio powstają serwisy, w których można tworzyć ankiety, a nastepnie zbierać dane za ich pomocą. Natknąłem się na przynajmniej 2, pierwszy całkowicie darmowy ankiety.boby.pl i drugi komercyjny ankiety-online.pl. Czy ktoś już korzystał z tego typu serwisów i czy może doradzić jak najlepiej znaleźć grupę respondentów do wypełnienia opublikowanej tam ankiety?

2

Odp: Serwisy ankietowe online

Witam na forum Robertico! Nie wiem, czy Darek będzie miał informacje na ten temat, ale wyniki, które uzyskaliśmy miały charakter procentowy. Nie dokonywaliśmy w tym przypadku dokładnej analizy statystycznej i nie wiem czy jest ona dostępna także w wersji darmowej. Jeśli mają to być badania psychologiczne, np. do magisterki to wpierw upewnij się czy istnieje możliwość dokonania takowej analizy, aby się nie okazało, że całe badania niewwiele Ci dadzą, bo skończą się na rozkładzie procentowym.

Wiem, że już paru studentów i psychologów akademickich wykorzystywało tą metodę, ale nie wiem niestety z jakiego serwisu korzystali i w jakim stopniu możliwe było przeanalizowanie wyników zgodnie z metodologią obowiązującą w psychologii.

Co do badanych to faktycznie najlepiej szukać ich na forach internetowych, np. związanych z psychologią. Jest ich kilka i na bank najdziesz tam osoby skore do wzięcia udziału w tego typu badaniach.

Polski Portal Psychologii Biznesu - naukowa psychologia w praktyce biznesowej i ekonomii.
Grupa Trenerska Skills Designers - szkolenia na najwyższym poziomie!

4

Zgadza się, wyniki zbiorcze mają rzeczywiście formę procentową, jednak oprócz tego jest możliwość przejrzenia każdego wypełnionego arkusza odpowiedzi więc można z nimi zrobić wszystko to, co ze zwykłymi wynikami, jeżeli funkcjonalności serwisu okażą się niewystarczające smile

Czyli gdyby Robertico chciał wklepać uzyskane wyniki np. do pakietu Statistica to byłby taka możliwość?

Polski Portal Psychologii Biznesu - naukowa psychologia w praktyce biznesowej i ekonomii.

6

Dzięki za wszystkie rady. W serwisie ankiety.boby.pl piszą, że wyniki szczegółowe można eksporotwać w postaci CVS tak by były przydatne do programów statystycznych. W takim razie zabieram sie do tworzenia ankiety i szukania respondentów. Pozdrawiam.

7